Vučinović dobio Bana i na Višem sudu

Predsjednik Sindikata “Pomorskog saobraćaja” ponovo dobio presudu u svoju korist

24134 pregleda 6 komentar(a)
Trajekt Pomorskog saobraćaja, Foto: Siniša Luković
Trajekt Pomorskog saobraćaja, Foto: Siniša Luković

Viši sud u Podgorici odbio je žalbu kompanije “Pomorski saobraćaj” i potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Herceg Novom koji je odlučio da je ova firma, koja se donedavno bavila trajektnim prevozom u Boki Kotorskoj, prije više od tri godine nezakonito otpustila predsjednika sindikalne organizacije Ivana Vučinovića

Presudu, koju je juče Vučinović proslijedio medijima, donijelo je 17. marta vijeće sudija u sastavu predsjednice Magdalene Zečević i članica vijeća Natalije Boričić i Sanje Čekanović.

Vučinović je dobio otkaz u decembru 2019. godine. Prema presudi “Pomorski saobraćaj” treba da mu nadoknadi troškove postupka od 1.355 eura.

U presudi piše da je “Pomorski saobraćaj” neosnovano disciplinski gonio Vučinovića jer je on u oktobru 2019. navodno, u tri navrata “neovlašćeno komunicirao sa medijima” - dnevnim listom “Vijesti”, kao i da je ta kompanija bez osnova tvrdila da je počinio teže povrede radnih dužnosti i obaveza koje propisuju član 36 i član 37 Opšteg kolektivnog ugovora. U presudi piše i da je uvrđeno da je “tužilac (Vučinović) kod tuženog (Pomorskog saobraćaja) rukovodio sindikalnom organizacijom i da je tuženi protiv njega i drugih zaposlenih upravo u vrijeme i nakon započinjanja sindikalnih aktivnosti tih zaposlenih vodio veći broj disciplinskih postupaka, a sem toga tužioca je premještao sa jednog radnog mjesta na drugo”. Ovo je prethodno konstatovao i hercegnovski Osnovni sud.

Vučinović je godinama bio zaposlen u “Pomorskom saobraćaju” na radnom mjestu biletara, a sindikalna organizacija je prvi put u toj privatnoj firmi formirana u jesen 2019. godine. Vučinović kao predsjednik sindikata bio je izložen pokretanju disciplinskih postupaka, prebacivanju na najgore radno mjesto i na kraju otkazom u decembru te godine. On je javno do sada tvrdio da je razlog takvog ophođenja poslodavca prema njemu činjenica da je u firmi aktiviran sindikat, kao i da menadžment na čelu sa izvršnim direktorom Dejanom Banom na svaki način nastoji da omete sindikat u radu i ostvarivanju prava radnika.

Viši sud je konstatovao da je hercegnovski Osnovni sud pravilno rezonovao kada je ocijenio da Vučinović nije učinio bilo kakav disciplinski prestup u radu, a kamoli teže disciplinske prekršaje, kao i da ponašanje koje mu je poslodavac zamjerio i zbog toga ga kaznio otkazom, ne predstavlja nikakav “protivpravni akt slijedeći zakonsko krivičnopravno načelo da nema prestupa ako nije u zakonu određen”.

Ban je juče “Vijestima” kazao da nije upoznat sa konačnom odlukom Višeg suda, da će postupiti u skladu njom i onim što su zakonske obaveze firme.

Bonus video: