Udruženje sudija: Grdinić dosadašnjim zalaganjem i uspjesima dokazao da je primjeran i da je zavrijedio napredovanje

"O stručnosti sudije Grdinića u obavljanju povjerene mu javne funkcije dovoljno govore njegovi rezultati rada. Upravo se u tome, a ne u utiscima nezadovoljnih stranaka, i ogledaju kriterijumi za donošenje ocjene o valjanosti rada svakog nosioca pravosudne funkcije"

10518 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sudija Mladen Grdinić je dosadašnjim zalaganjem i uspjesima dokazao da je primjeran i da je zavrijedio napredovanje - dok je na Sudskom savjetu da odluči kada i kako, a ne na građanima koji za neuspjeh u sporu odgovornim smatraju sudiju koji je bio zadužen sa predmetom, navodi se u saopštenju Udruženja sudija Crne Gore.

Oni su reagovali na, kako su naveli, tekstove objavljene na portalu "Vijesti", "u vidu svojevrsnog javnog ataka na sudiju Osnovnog suda u Podgorici i kandidata za predsjednika Privrednog suda Crne Gore, Mladena Grdinića".

"Ne želeći da se upuštamo u nedoličnu diskusiju sa bivšom strankom pojedinih postupaka, javnost upućujemo na zvanično reagovanje kolege Grdinića, koje svakom objektivnom i dobronamjernom građaninu pruža jasnu sliku o činjenicama od značaja. Ovdje ćemo samo naglasiti da su, u svim postupcima o kojima je riječ, žalbeni i revizijski sud (Viši sud u Podgorici i Vrhovni sud Crne Gore) potvrdili prvostepene odluke sudije Grdinića, kao pravilne i zakonite. Krajnje je, s tim u vezi, neprihvatljivo da nezadovoljstvo ishodom sudskih postupaka stranka očito nastoji ispoljiti pokušajem da nanese štetu ugledu sudije i neskriveno utiče na sjutrašnju odluku Sudskog savjeta Crne Gore", navodi se u reagovanju.

Dodaju da crnogorske sudije "ne nose hipoteku djela za izvršenje kojih se sumnjiče neki od bivših predsjednika sudova, koji se pominju u predmetnim tekstovima".

"Jer u civilizovanom i demokratskom društvu svako odgovara za svoja (ne)djela, a ponavljamo da bi svakog sudiju za koga se dokaže da je učinio kakvo krivično djelo trebalo i moralo najstrožije kazniti. Sa druge strane, o stručnosti sudije Grdinića u obavljanju povjerene mu javne funkcije dovoljno govore njegovi rezultati rada. Upravo se u tome, a ne u utiscima nezadovoljnih stranaka, i ogledaju kriterijumi za donošenje ocjene o valjanosti rada svakog nosioca pravosudne funkcije - pa smo uvjerenja da će i Sudski savjet Crne Gore prepoznati izvor i intencije predmetnih tekstova, a odluke donositi u skladu sa zakonom".

Komentarišući dodjeljivanje predmeta u rad, iz Udruženja sudija su pozdravili inicijativu ministra pravde Marka Kovača da nadležni državni tužilac ispita sve okolnosti koje se tiču odnosne procedure.

"A sigurni smo da g-din Kovač zna da sudije na sprovođenje metoda slučajne dodjele predmeta u rad ne mogu da utiču, u čemu se, uostalom, i očitava smisao pomenutog zakonskog rješenja".

Iz Udruženja sudija su pozvali javnost, predstavnike drugih grana vlasti i medijske poslenike "da poštuju načelo podjele vlasti i daju doprinos afirmaciji vladavine prava u Crnoj Gori, (i) na način što će se uzdržavati od neosnovanih napada na ličnosti crnogorskih sudija".

Bonus video: