SDT prošle godine pokrenuo 12 finansijskih istraga

"U izvještajnoj godini, iz nadležnosti SDT pokrenute su finansijske istrage u 12 predmeta protiv 110 fizičkih i četiri pravna lica i nareba o proširenju finansijske istrage u jednom predmetu protiv sedam fizičkih lica", navodi se u izvještaju

7252 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada SDT -a, Foto: Luka Zeković
Zgrada SDT -a, Foto: Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je prošle godine pokrenulo 12 finansijskih istraga, protiv 110 fizičkih i četiri pravna lica, navodi se u godišnjem izvještaju o radu Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta.

Ističe se da je u oblasti oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom i imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, nastavljeno sa pokretanjem finansijskih istraga koje bi trebalo da rezultiraju trajnim oduzimanjem imovine stečene kriminalnom djelatnošću.

"U izvještajnoj godini, iz nadležnosti SDT pokrenute su finansijske istrage u 12 predmeta protiv 110 fizičkih i četiri pravna lica i nareba o proširenju finansijske istrage u jednom predmetu protiv sedam fizičkih lica", navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je SDT, radi očuvanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i mogućeg naknadnog oduzimanja imovinske koristi, Višem sudu u Podgorici podnijelo predlog za određivanje privremenih mjera obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja pokretne i nepokretne imovine u pet predmeta.

Kako se navodi, SDT je predalo i tri predloga za privremenu obustavu izvršenja novčane transakcije.

U izvještaju piše da je iz nadležnosti Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, pokrenuto devet finansijskih istraga protiv 11 lica.

Tako je, kako se dodaje, sa sedam finansijskih istraga iz ranijih godina, u radu bilo ukupno 16 finansijskih istraga protiv 24 lica.

U izvještaju se navodi da su prošle godine obustavljene finansijske istrage protiv četiri lica, a Viši sud u Podgorici je u jednom predmetu protiv jednog lica, odlučujući po zahtjevu državnog tužioca za trajno oduzimanje imovine – 805 eura, donio rješenje za trajno oduzimanje imovine.

"Na kraju izvještajne godine ostalo je u radu 11 finansijskih istraga protiv 19 lica", ističe se u izvještaju.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da je prošle godine Državno tužilaštvo intenzivno preduzimalo aktivnosti na realizaciji mjera i zadataka koje su predviđene u akcionim planovima za pregovaračka poglavlja sedam, 23 i 24.

Navodi se da su državni tužioci prošle godine, primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja, riješili predmete protiv 854 lica, od čega protiv 827 fizičkih lica, 21 pravnog lica i šest odgovornih u pravnim licima.

Po tom osnovu, kako se ističe, u humanitarne svrhe uplaćeno je 307,05 hiljada eura.

U izvještaju se navodi i da je na ime naknade štete oštećenom prošle godine uplaćeno 11,7 hiljada eura.

Bonus video: