Blažo Đukanović u 2022. prijavio neto profit od 14 miliona eura

Pozitivno su poslovale četiri firme u kojima ima suvlasništvo. Prije četiri godine u "Kodio" je uložio 40 centi, a sada je njegov udio u profitu 8,4 miliona

72847 pregleda 3324 reakcija 144 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Četiri firme u kojima biznismen Blažo Đukanović, sin odlazećeg predsjednika Mila Đukanovića, ima vlasništvo, prijavile su u prošloj godini neto profit od 27,2 miliona eura, od čega je njegova čista dobit 14,1 milion eura.

Firma "Kodio" koja se bavi informacionim tehnologijama prodale je prošle godine, većinom u inostranstvu, svoje proizvode i usluge u vrijednosti od 36,5 miliona eura, od čega je neto profit iznosio 21,5 miliona eura. Njegov udio u tom profitu na osnovu vlasništva je 8,4 miliona eura.

Mladi Đukanović je u ovoj firmi udio od 39 odsto kupio 2018. godine za 40 centi. Firma je od tada ostvarila ukupni neto profit od 30,8 miliona eura, od čega je njegov dio 12 miliona eura.

Firma “Capital Invest”, koju je Blažo u maju 2018. godine dobio na poklon od svog oca Mila Đukanovića, prošle godine je imala ukupan prihod od 5,81 milion eura. Ukupni rashodi ove firme iznosili su 173 hiljade eura, tada je čisti neto profit bio 5,64 miliona eura. Ova firma je registrovana za konsultantske djelatnosti i mlađi Đukanović je jedini vlasnik i direktor.

Kompanija "BB Solar", koju je po pola osnovao sa partnerom Ivanom Burzanovićem, imala je prihod od 6,7 miliona eura ali je neto profit iznosio "svega" 124 hiljade eura.

Mlađi Đukanović sa Burzanovićem ima i firmu "BB hidro", koja je vlasnik dvije male hidroelektrane, i lani je imala prihod od 278 hiljada eura a neto profit je bio 25 hiljada.

Lani osnovana firma "Medex Electric", u kojoj Blažo Đukanović na svoje ime ima 15,6 odsto udjela i preko "Capital investa" još toliko, poslovala je sa gubitkom od sedam hiljada eura. Ovoj firmi je lani "Kodio" ugovorio pozajmicu od dva miliona eura, od čega je milion eura uplaćen, da bi razvila program za prodaju struje iz obnovljivih izvora na berzama električne energije.

Šesta firma mlađeg Đukanovića "BB Invest group", koju je u januaru prošle godine osnovao po pola sa Burzanovićem, imala je gubitak od 139 hiljada eura. Djelatnost ove firme je izgradnja stambenih zgrada.

Blažo Đukanovića u 2021. godini od svojih firmi, na osnovu udjela, imao neto profit od četiri miliona eura, a u 2020, od 1,7 miliona eura. Tako da je njegov profit za samo tri godine dostigao 20 miliona eura.

Bonus video: