Damjanović-Mekdauel: Pojačana borba protiv kriminala u Crnoj Gori, kreira se povoljan ambijent za investitore

"Crna Gora želi da bude inkluzivna i kompanijama iz SAD-a omogući ulaganja u Crnu Goru u sektore odbrane, energetike, kao i u oblasti sajber bezbjednosti i digitalizacije, sa ciljem njihovog unaprjeđenja", kazao je ministar

1706 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori je pojačana i na taj način se kreira povoljan ambijent za investitore, kao preduslov boljeg ekonomskog razvoja.

To je, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, zajednički ocijenjeno tokom sastanka resornog ministra Aleksandra Damjanovića sa direktorom Kancelarije za centralnu i jugoistočnu Evropu Martinom Mekdauelom i njegovim saradnikom Polom Feferom u Stejt Departmentu.

Tokom susreta su, navodi se, razmijenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji, kao i svim aspektima saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. Damjanović je naglasio da su nedavne političke promjene i izbor novog predsjednika Jakova Milatovića otvorile prostor za ubrzanje procesa EU integracija, jačanje saradnje Crne Gore sa zemljama regiona kao i jačanje bilateralnih odnosa sa SAD-om.

Damjanović SAD
foto: Ministarstvo finansija

"Ministar je Mekdauelu uručio zvanično pismo Ministarstva finansija, Ministarstva kapitalnih investicija i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, kojim se pozivaju američke kompanije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u Crnoj Gori, naročito u oblastima energetike i saobraćajne infrastrukture, a što je inicirano prilikom prethodne posjete Damjanovića SAD-u.

"Zajednički je ocijenjeno da je pojačana borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori i da se na taj način kreira povoljan ambijent za investitore, kao preduslov boljeg ekonomskog razvoja", ističe se u saopštenju.

Damjanović SAD
foto: Ministarstvo finansija

Takođe, ministar je u sjedištu Američko-Centralnoevropske biznis asocijacije (ACEBA) razgovarao sa zamjenikom predsjednika te asocijacije Henrijem Homansom i predstavnicima američkih kompanija: PaloAlto Networks, S2 Global, Smartmatik, Northrop Group, Lockheed Martin i Oshcosh Defense.

"Na sastanku je naglašena želja američkih kompanija za investiranjem u Crnu Goru, a ministar je istakao da je stvoren povoljan ambijent i da Crna Gora želi da bude inkluzivna i kompanijama iz SAD-a omogući ulaganja u Crnu Goru u sektore odbrane, energetike, kao i u oblasti sajber bezbjednosti i digitalizacije, sa ciljem njihovog unaprjeđenja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: