Joković razgovarao sa Fan Kunom: Kina zainteresovana za poljoprivrednu saradnju, cilj zajednički napredak

"Fan Kun je obavijestio Jokovića da će uskoro biti održano zvanično otvaranje trećeg sajma u okviru mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, gdje su crnogorske kompanije dobrodošle da aktivno učestvuju i promovišu svoju ponudu", navodi se u saopštenju

3532 pregleda 8 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) i potpredsjednik Vlade Crne Gore Vladimir Joković sastao se sa ambasadorom Kine u Crnoj Gori, Fan Kunom.

"Fan Kun je naglasio da je Kina spremna da kontinuirano podstiče praktičnu saradnju sa Crnom Gorom sa ciljem zajedničkog napretka i novih uspjeha", navodi se u saopštenju Minstarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ističe se da je kineska delegacija zainteresovana za saradnju u oblasti poljoprivrede sa Crnom Gorom, te da prepoznaju značaj ovih sektora za dalji razvoj zemlje.

"Fan Kun je obavijestio Jokovića da će uskoro biti održano zvanično otvaranje trećeg sajma u okviru mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, gdje su crnogorske kompanije dobrodošle da aktivno učestvuju i promovišu svoju ponudu", navodi se u saopštenju.

Joković je predstavio trenutno stanje i perspektive sektora koje pokriva MPŠV, kao i projekte i investicije koje su u toku.

"Posebno je istakao značaj saradnje sa Kinom u oblasti infrastrukture, uzgoja voća i povrća, kao i razvoja ruralnih područja", dodaje se u saopštenju.

Joković je naglasio da Vlada Crne Gore pridaje veliki značaj razvoju saradnje sa Kinom.

Istakao je da su spremni da održavaju blisku komunikaciju sa kineskom ambasadom u cilju daljeg razvoja mogućnosti za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu, privlačenja većeg broja kineskih turista i investicija, i unaprjeđenja prijateljskih odnosa dvije zemlje.

Delegacije Kine je izrazila spremnost za saradnju u ovim oblastima, uz naglasak na razmjenu znanja, tehnologije i iskustava.

"Kineske kompanije će aktivno učestvovati u projektima u Crnoj Gori, što će doprinijeti daljem razvoju naše zemlje i jačanju veza između dvije zemlje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: