Krvavac: Da će kasa biti prazna nije moja ili Spajićeva procjena, već to pokazuju podaci sa sajta Ministarstva finansija

"Uvijek sam spreman da i sa Damjanovićem i sa bilo kim iz resora finansija javno razmijenim argumente i pomognem da zajednički riješimo ovu situaciju, koja je nastala neodgovornim planiranjem budžeta za 2023. godinu"

14431 pregleda 139 reakcija 36 komentar(a)
Spajić i Krvavac, Foto: Biljana Matijašević
Spajić i Krvavac, Foto: Biljana Matijašević

Da će kasa biti prazna - ne u junu, već krajem maja - nije procjena ni moja ni gospodina Milojka Spajića već to pokazuju javno dostupni podaci sa sajta Ministarstva finansija, poručio je Branko Krvavac, član predsjedništva Pokreta Evropa sad (PES).

Kako PES navodi u saopštenju, Krvavac je reagovao je na ranije izjave ministra finansija Aleksandra Damjanovića u kojima je pokušao da demantuje njegovu tvrdnju "da će u junu kasa biti prazna".

"Kada smo pomenuli jun, uzeli smo u obzir blagi rast prihoda u prethodnim mjesecima, koji se ne vezuje za gore pomenute jednokratne prihode“ dodao je Krvavac.

On navodi i da je jedan odsto suficita u prva tri mjeseca rezultat prije svega jednokratnih prihoda od ekonomskog državljanstva i donacije EU za energetiku.

"Koje ne možete koristiti za pokrivanje tekućih obaveza planiranih budžetom za 2023. Kada oduzmete jednokratne prihode suficita više nema, a sa druge strane realizacija kapitalnih projekata nije malo slabija, kao što kaže gospodin Damjanović, već katastrofalna, bar po javno dostupnim podacima - ona je na nivou od samo 13 odsto plana", navodi Krvavac.

Kako piše u saopštenju, on sugeriše Damjanoviću da povuče profit od hedžnig aranžmana, koji je obezbijeđen zahvaljujući odlično odrađenom hedžing aranžmanu koji je za vrijeme svog mandata napravio Spajić.

"Ministarstvo finansija već u maju će morati da vrati 100 miliona eura starih dugova i da pokrije planirane deficite za april, maj i jun, koji su izazvani velikim rastom tekuće potrošnje: Prvo rebalansom budžeta za 2022, a nakon toga budžetom za 2023. godinu. Ministar Damjanović je ostao dužan građanima odgovor na pitanje zašto u njegovom planu u mjesecima ljetnje turističke sezone ostavrujemo deficite, što nije bio slučaj u prethodnim godinama, i pokrivamo ih depozitima koji ne postoje", kaže on.

Dodaje i da je uvijek spreman da i sa Damjanovićem i sa bilo kim iz resora finansija javno razmijeni argumente.

"I da pomognem da zajednički riješimo ovu situaciju, koja je nastala neodgovornim planiranjem budžeta za 2023. godinu", zaključio je Krvavac.

Bonus video: