Koliko će koštati vožnja trajektom: Kod Morskog dobra skoro isto kao kod Bana

Djelimična razlika u odnosu na cjenovnik "Pomorskog saobraćaja" je činjenica da je Morsko dobro uvelo dva perioda naplate usluga – sezonski (od 1. juna do 30. septembra) i vansezonski (u periodu od 1.oktobra do 31. maja), ali samo za dvije kategorije korisnika usluga

42738 pregleda 706 reakcija 51 komentar(a)
Trajekt 30. avgust, Foto: Siniša Luković
Trajekt 30. avgust, Foto: Siniša Luković

Iako je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom protekla dva mjeseca od kada ta državna firma obavlja brodski prevoz putnika i vozila na jedinoj trajektnoj liniji u državi obećala znatno niže cijene pomorskog prevoza između Kamenara-Lepetana, to se u najvećoj mjeri nije desilo.

Naime, cjenovnik usluga ove firme na koji je Vlada dala saglasnost skoro se u potpunosti poklapa sa cjenovnikom usluga bivšeg operatera trajektne linije u Boki - privatne kompanije "Pomorski saobraćaj".

Od ukupno devet naplatnih kategorija, u njih šest su kod Morskog dobra potpuno iste cijene prevoza kao što su bile kod "Pomorskog saobraćaja", u dvije kategorije uvedeno je simbolično smanjenje cijene u odnosu na dosadašnju i to ne u ljetnjoj turističkoj sezoni, dok je jedina prava razlika to što će biciklisti sa trajektima Morskog dobra imati besplatan prevoz, dok su "Pomoskom saobraćaju" plaćali jedan euro.

Djelimična razlika u odnosu na cjenovnik "Pomorskog saobraćaja" je činjenica da je Morsko dobro uvelo dva perioda naplate usluga – sezonski (od 1. juna do 30. septembra) i vansezonski (u periodu od 1.oktobra do 31. maja), ali samo za dvije kategorije korisnika usluga. Tako će van sezone motociklisti plaćati kartu 1,5 eura, a vozači putničkih automobila do 8+1 sjedišta četiri eura. To je za 40, odnosno 20 posto jeftinije nego kod privatne firme čiji je izvršni direktor Dejan Ban. Međutim i te dvije kategorije korisnika prevoza će i kod Morskog dobra od 1. juna do 30. septembra plaćati punu cijenu trajektne karte istu kao i kod doskorašnjeg operatera – motociklisti 2,5 eura, a vozači putničkih automobila 5 eura.

Nevezano za period godine, karte za trajekte Morskog dobra svi ostali korisnici usluga će plaćati jednako kao i kod "Pomorskog saobraćaja": automobili sa prikolicom i kombiji dužine veće od pet metara po cijeni od 9,30 eura, kamioni nosivosti do 5 tona i minibusi do 22 +1 sjedišta 10,5 eura, kamioni preko 5 tona po cijeni od 14,5 eura, autobusi 17,5 eura, šleperi i prikoličari 25,5 eura, a vangabaritna vozila 29 eura. Morsko dobro besplatno će prevoziti vozila hitne medicinske pomoći, službena vozila Uprave policije, vatrogasce i vojsku. Uvedena je mjesečna karta od 100 eura za građane koja podrazumijeva do 50 vožnji trajektom u jednom pravcu mjesečno, što znači da će korisnik ove karte ako vozi putnički automobil jedan prelazak koštati dva eura. To je 60 odsto jeftinije od pojedinačne karte za automobil u sezoni, odnosno 50 odsto jeftinije od pojedinačne karte za auto tokom ostatka godine.

Na zahtjev čelinika opština Tivat i Herceg Novi žitelji ta dva grada imaće povlašćenu cijenu karte cijele godine, ali samo za motocikle (1,5 eura) i putničke automobile (tri eura). Međutim, da bi ostvarili to pravo, kako se navodi u sporazumima Morskog dobra sa tim opštinama, žitelji će morati da kancelariji za trajektni prevoz Morskog dobra u Lepetanima dostave zahtjeve na posebnom obrascu koji je izradila ta firma, kopiju lične karte, original ili ovjerenu kopiju Uvjerenja o prebivalištu, kopiju važeće saobraćajne dozvole vozila ili kopiju kupoprodajnog ugovora, odnosno kod notara ovjereno punomoćje ako saobraćajna dozvola vozila nije na ime vlasnika koji se prijavljuje Morskom dobru.

"Pomorski saobraćaj", nije imao povlašćene karata za Tivćane i Novljane, dok su firme ili pojedinci, čija su vozila svakodnevno koristila trajekt, imali posebne ugovore sa povlašćenim cijenama te usluge.

Morsko dobro 18. februara je preuzelo upravljanje trajektnom linijom i do danas naplata usluga nije počela, iako je najavljivana za sredinu marta. Ministarska ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović na posljednjoj sjednici Vlade je kazala da će naplata početi kada se u saobraćaj uvede "makar još jedna trajekt". Za sada saobraćaju dva trajekta "Vasilije" i "Trideseti avgust" ukupnog kapaciteta od oko 60 mjesta. O zakupu novih trajekata se pregovara u Grčkoj i Turskoj.

Još bez osiguranja vozila

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti" da bi počelo naplatu karata Morsko dobro mora sklopiti aranžman sa nekom od osiguravajućih kuća za osiguranje vozila koja se prevoze trajektima od štete koju bi ona iz raznih razloga mogla pretrpjeti dok su na brodu.

Morsko dobro je 18. aprila na portalu javnih nabavki raspisalo tender za prikupljanje ponuda za "osiguranje odgovornosti brodara za štete na motornim vozilima koja su predmet prevoza trajektom", ali samo za brodove "Vasilije" i "Trideseti avgust", sa rokom za podnošenje prijava od tri dana. Iako je taj rok istekao 21. aprila kada su ponude po propozicijama ovog oglasa trebalo de budu otvorene, na portalu javnih nabavki nema informaciju o ishodu ove "jednostavne javne nabavke" čija je procijenjena vrijednost bila 9.000 eura, sa rokom trajanja od godinu kao periodom za pokriće osiguranja.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", Morsko dobro ima probleme da kod domaćih osiguravajućih kuća dobije ponudu za osiguranje vozila koji smatraju da "Vasilije" i "Tridesesti avgust" nisu u najboljem stanju, a što zajedno sa načinom na koji državna firma obavlja trajektnu djelatnost, stvara povećani rizik od nastanka šteta na vozilima koja se transportuju trajektima, te time i povećani rizik za osiguratelja da će plaćati odštetu trećim licima.

Iz Morskog dobra nisu odgovorili na pitanje "Vijesti" da potvrde ili demantuju ovu informaciju.

Bonus video: