Harasani: Slučaj K1 je sumrak institucija

"Zbog K1 ali i mnogih drugih "slučajeva pravde" godinama govorimo kako su institucije u Crnoj Gori politizovane i pod kontrolom partijskih struktura i da se zbog toga nešto hitno mora mijenjati"
291 pregleda 2 komentar(a)
Ilir Harasani, Foto: Građanski pokret URA
Ilir Harasani, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 10.09.2017. 10:00h

Sudbina omladine u ovom kontroverznom sistemu je takva da najveće nekadašnje turističke komplekse, hotele i fabrike upoznaje preko loših privatizacija, stečaja i rušenja. Tako je i sa slučajem K1 koji ćemo, kako stvari stoje, pamtiti duže, makar dok ne isplatimo osam miliona eura za nešto za što nismo, ni čuli, ni vidjeli, ni odlučivali”, saopštio je potpredsjednik OO URA Ulcinj Ilir Harasani.

On se oglasio pvodom, kako je naveo, "presude Privrednog suda u Podgorici u vezi sa slučajem K1 kojim se Opština Ulcinj obavezuje da plati oko 8 miliona eura sa uračunatim kamatama štete Atlas grupi".

Privredni sud usvojio je tužbeni zahtjev firme Rekreaturs iz Budve koja od Opštine Ulcinj potražuje oko pet miliona eura naknade štete zbog srušenog turističkog naselja u najjužnijoj crnogorskoj opštini. Ukoliko presuda postane pravosnažna i izvršna nema sumnje da lokalnoj saoupravi u Ulcinju prijeti bankrot.

"Gledajući sa pravnog aspekta, oko slučaja K1 se dosta puta govorilo u proteklih desetak godina, a najvažniji argument je ostala pasivna legitimacija Opštine, ali i mnogo drugih pravnih argumenta koji govore da Opština Ulcinj nije imala veze sa rušenjem tih nekadašnjih objekata. Stvarni uticaji i duge ruke ima loša politika, jer slučaj K1 jeste zapravo organizivana pljačka i kriminal. Zbog K1 ali i mnogih drugih "slučajeva pravde" godinama govorimo kako su institucije u Crnoj Gori politizovane i pod kontrolom partijskih struktura i da se zbog toga nešto hitno mora mijenjati. Problem je što Vi (lideri nacinalnih stranka koji vršite vlast u Ulcinju) i Vaše političke partije na lokalu podržavate strukture i omogućavate im da nas i na ovaj način pljačkaju. Samim tim se zakjučuje da ste takođe aktivni saučesnici u ovom sumraku institucija", navodi Harasani.

On je upitao predstavike Force, Unije i Demorkatske partije koje čine vlast zajedno sa DPS-om u Ulcinj šta su uradili vezano za K1 u predhodne dvije godine.

Harasani je optužio albanske nacionalne partije da su "saučesnici u uništavanju Ulcinja".

"Godinama sistematski, pravno i politički ubijaju naš grad. Od Solane, Valdanosa, Morskog dobra, privatizacija… u svim slučajevima su zakazale institucije koje vi i dalje uporno podržavate i legitimišete".

Harasani je upitao Nazifa Cungua, Mehmeta Zenku i Fatmira Đeku šta su preduzeli u poslednje dvije godine u slučaju K1.

"Da li ste jednom bar jednom bili na suđenje u ovom slučaju? Jeste li pravili medijski ili politički pritisak, kao što sad radite kad je već donijeta odluka? Zašto niste aktivnije tražili da se ukjuče kosovski organi, prije svega Agencija za privatizaciju Republike Kosovo kome je pripadao Rekreaturs?", naveo je on

On im je poručio da je sada kasno i da se ne čude zbog presude.

"Pošto znate da nas optužujete što smo dvije godine bili na vlasti, podsjećamo vas da se URA aktivno borila za slučaj K1 koliko god je mogla. Podsjetiću vas da smo organizovali konferenciju u Skupštini Crne Gore, išli na suđenja, javno prozivali tada postupajuću sudiju Milicu Popović, bili smo na Kosovo da tražimo dokaze, zajedno sa tadašnjim potpredsjednikom Opštine Safetom Becijem, te tražili pomoć i od premijera Kosova". Naravno, uz angažman predsjednika URA Dritana Abazovića napali smo javno sve one koji su umiješani u cijelu konstrukciju. Vi ste zadnje dvije godine ćutali, smjestili se u Vladu, a politiku ste pretvorili u piljaru u kojoj je najvažnije da li je neko pojeo gulaš, kupio telefon ili ponio kući klima uređaj".

Harasani je poručio Cunguu, Zenki i Đeki da dok god budu vodili "takvu pilićarsku politiku" da će ostati "poltroni kriminalizovane vlasti".

"Koja će nas tjerati da svojom rukom uništimo ili prodamo sve ono što je preostalo u Ulcinju, a nas će kao društvo gutati siromašna svijest. Naša omladina će za to vrijeme odlaziti u inostranstvo i tražiti bolje uslove života. ‚K1‘ nije izolovan slučaj, on je produkt sistema kojem pripadate od kada znate za sebe i za koji se borite krijući se iza lažnog patriotizma. Sada samo ubirate plodove svoga rada. Nadam se da će generacije koje dolaze prepoznati vaše loše namjere i da će se za ovaj grad boriti svim srcem i umom, kako dolikuje odgovornim građanima", zaključio je Harasani.

Bonus video: