Vlada odbila predlog GP URA za izuzimanje nabavke knjiga iz Zakona o javnim nabavkama

Izuzimanje nabavke knjiga i bibliotečke građe iz Zakona o javnim nabavkama značilo bi neusklađenost sa pravnim okvirima Evropske unije

4465 pregleda 1 komentar(a)
Direktno kupovanje od izdavača bi smanjilo troškove bibliotekama (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić
Direktno kupovanje od izdavača bi smanjilo troškove bibliotekama (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

Vlada je na predlog Ministarstva finansija dala negativno mišljenje na predlog dopuna Zakona o javnim nabavkama, kojim je predviđeno da se taj zakon ne primjenjuje na nabavku knjiga i ostalu bibliotečku građu.

Iz resora kojim rukovodi Aleksandar Damjanović su ukazali da bi proširivanje liste specifičnih predmeta na koje se Zakon o javnim nabavkama ne odnosi, značilo neusklađenost sa pravnim okvirima Evropske unije (EU).

”Imajući u vidu usklađivanje pravnog okvira naše države sa pravnom tekovinom EU, predloženi amandman uvodi nejadnaki tretman prema ostalim predmetima nabavke”, piše u mišljenju ministarstva.

Ovaj predlog zakona u skupštinsku proceduru podnijeli su poslanici građanskog pokreta URA Božena Jelušić i Miloš Konatar.

Zakon o javnim nabavkama se trenutno ne primjenjuje na kupovinu zemljišta, pravne i advokatske usluge kao i na usluge: javnog prevoza putnika, vezane za zapošljavanje, arbitraže, pružanja radio-televizijskog ili programskog emitovanja...

Jelušićeva i Konatar su tražili da se na toj listi nađe i nabavka knjiga, navodeći da se bibliotečka građa ne može izjednačavati sa robom široke potrošnje, jer na osnovu zakona ona uživa posebnu zaštitu i ima status kulturnog dobra.

Kako su objasnili, većina biblioteka nema službenika za javne nabavke, a radi se o veoma komplikovanoj pravnoj proceduri koja onemogućava pravovremenu kupovinu publikacija na osnovu potreba i zahtjeva korisnika (godišnji plan javnih nabavki, pokretanje, oglašavanje, otvaranje ponuda, izbor, vrijeme za žalbu, zaključivanje ugovora, itd.), što sve, kako navode, traje više od dva mjeseca.

”Zakon o javnim nabavkama ne podstiče izdavače, već distributere i velike knjižare (posrednike), a time su izdanja mnogo skuplja nego kad se kupuju neposredno od izdavača. Crnogorske biblioteke zbog toga nisu u mogućnosti da racionalno iskoriste više nego skromna sredstva za popunjavanje svojih fondova”, navodi se u obrazloženju predloga.

Konatar i Jelušićeva navode i da je dio evropskih zemalja već prepoznao ovaj problem, i navode primjer da je gradska biblioteka u Beču knjige nabavlja bez javnih nabavki, a te obaveze je svoje biblioteke oslobodila Hrvatska.

Najbolji način nabavke je, prema njihovom mišljenju, kupovina direktno od izdavača na sajmovima knjiga i prodajnim izložbama.

”U neposrednim kontaktima sa njima moguće je dobiti popuste i do 40 odsto, dok se cijena značajno uvećava kada se kupuje preko distributera i knjižara. Kupovina publikacija na sajmovima i prodajnim izložbama ne može biti pripremljena i sprovedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, jer izdavači najčešće nemaju pripremljene kataloge prije same manifestacije, a veliki je problem i planiranje javnih nabavki kada nemate saznanja koji će se naslovi objaviti tokom naredne godine, koje će knjige biti nagrađene i sl. U cilju nabavke najnovijih, aktuelnih naslova, biblioteke moraju reagovati odmah i ponuditi knjigu čitaocu u što kraćem roku, ne čekajući spore, komplikovane i često neizvjesne tenderske procedure”, navodi se u predlogu poslanika GP URA.

Iz Ministarstva finansija su kazali da razumiju problem Udruženja biblioteka u vezi sa nabavkom bibliotečke građe i naveli da standardi EU u oblasti javnih nabavki nijesu prepreka međunarodnim standardima i smjernicama u drugim oblastima, uključujući ovu djelatnost.

”Ministarstvo finansija je stava da se iniciraju izmjene sistemskih propisa kojim je uređena bibliotečka djelatnost o načinu ugovaranja bibliotečke građe, poštujući međunarodne standarde u ovoj oblasti, te propise i standarde iz oblasti javnih nabavki”, objasnili su.

Bonus video: