Opštinama na sjeveru po milion eura od prihoda iz programa ekonomskog državljanstva

Da bi koristile novac, lokalne samouprave moraju imati jasan projekat i novac namjenski trošiti, a koji će biti uplaćen na poseban račun za tu namjenu

17479 pregleda 82 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Vlada će od dijela novca koji je prihodovan iz programa ekonomskog državljanstva po milion eura prenijeti na posebne račune opština sa sjevera države, o čemu je na današnjoj sjednici donijeta odluka.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović kazao je da je riječ o opštinama: Kolašin, Mojkovac, Šavnik, Bijelo Polje, Andrijevica, Rožaje, Berane, Gusinje, Plav, Petnjica, Plužine, Žabljak i Pljevlja.

On je objasnio da će sa ovim opštinama Uprava za kapitalne projekte potpisati posebne ugovore o namjenskoj potrošnji dodijeljenog novca za projekte koji nisu obuhvaćeni novcem iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

"Nakon potpisivanja ugovora opštine će biti u obavezi da otvore posebne namjenske račune. Navedena sredstva opštine će moći da koriste za potrebu, izradu i reviziju tehničke dokumentacije, izrade elaborata, raspisivanje konkursa, pokretanja postupka eksproprijacije, kao i izvođenje radova i izvođenje razvojnih projekata", objasnio je Đurović.

On je naglasio da je potrebno voditi računa da projekti koji će biti predmet ugovora nijesu finansirani iz novca Evropske unije.

Program ekonomskog državljanstva završen je na kraju prošle godine.

Premijer Dritan Abazović kazao je da se projekti odnose samo na infrastrukturu i pozvao predsjednike opštine da predlože projekte.

"Opština Mojkovac je već kandidovala ideju novog gradskog trga, kao i opštine Šavnik i Petnjica", naveo je Abazović.

Bonus video: