Damjanović: Trenutno nema potrebe za novim zaduženjem, razmišljamo o emisiji obveznica na jesen koje bi kupili građani

On je kazao da pažljivo razmišljaju o modelu novog zaduživanja kada i ako bude potrebno i najavio mogućnost zaduženje na domaćem tržištu

12802 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Ministar finansija Aleksandar Damjanović povodom obilježavanja godinu rada Vlade kazao je da u ovom trenutku nema potrebe za novim zaduženjem Crne Gore.

"Limit zaduženja za ovu godinu je 600 miliona eura, ali biće potrebno mnogo manje zaduženje zbog odličnih ekonomskih rezultata", rekao je Damjanović na konferenciji za medije povodom 365 dana rada Vlade Crne Gore.

On je kazao da pažljivo razmišljaju o modelu novog zaduživanja kada i ako bude potrebno i najavio mogućnost zaduženje na domaćem tržištu.

"Model zaduženja na domaćem tržištu emisijom obveznica koji bi kupili građani Crne Gore takođe je u fokusu... Moramo imati dobre pripreme za to, a mislim da se polako vraće kredibilitet berze", rekao je Damjanović.

On je dodao da banke ne gledaju baš blagonaklono na taj model jer bi one radije da budu jedini glavni igrač na tržištu.

"Ako se stvore pretpostavke i politička stabilnost možemo da razmišljamo o tom modelu na jesen ", rekao je Damjanović.

Damjanović je najavio i da će se ponovo emitovati državni zapisi, odnosno produžiti aranžman sa bankama koje to žele.

"O ostalih mogućih 500 miliona eura zaduženja ćemo dalje razgovarati, ali mogu da kažem da će biti neophodno mnoga manje sredstava iz spoljnog zaduženja zato što imamo mnogo bolje ekonomske rezultate", rekao je Damjanović.

Bonus video: