Sindikat "Luke Kotor": Troškovi za plate veći jer su ranije bile umanjene

Iz sindikata “Luke Kotor” saopštili da su zarade zaposlenih za dio 2022. godine bile od 20 do 40 odsto manje

6920 pregleda 5 komentar(a)
Uštedjeli kompaniji 1,2 miliona jer su se odrekli dijela zarada: Luka Kotor, Foto: Sinisa Lukovic
Uštedjeli kompaniji 1,2 miliona jer su se odrekli dijela zarada: Luka Kotor, Foto: Sinisa Lukovic

Troškovi za zarade i naknade zaposlenima u “Luci Kotor” su za prva tri mjeseca ove godine u odnosu na uporedni period prošle znatno veći jer su za prvu polovinu 2022. godine radnicima u tom preduzeću zarade bile umanjene od 20 do 40 odsto.

Ovo su naveli iz sindikalne organizacije “Luke Kotor”, nakon što su “Vijesti” juče objavile podatak da je za prvi kvartal 2023. na plate i naknade kompanija izdvojila 360 hiljada eura, što je u odnosu na lani uvećanje od čak 64 odsto ili za 141 hiljadu eura.

Povezani članci

10. Maj 2023.

Luka Kotor u minusu 422 hiljade eura

Iz sindikata su podsjetili da su zajedno sa menadžmentom kompanije postigli dogovor o umanjenju zarade u cilju očuvanja radnih mjesta, a tokom periodu kada je odlukama Vlade uplovljavanje brodova u kotorsku luku bilo zabranjeno, što je uticalo na negativan rezultat kompanije.

”Efekti umanjenja zarada zaposlenima od 40 odsto bruto zarada su se primjenjivali i u prvom polugodištu 2022. godine iz kog razloga su efekti u uporednim bilansima poslovanja, uz izmjene zakonskih propisa koji se odnose na uvećanje poreske bruto osnovice, razlikuju u odnosu na uporedni period 2023. godine”, naveli su iz kompanije.

Iz sindikalne organizacije navode i da su odobrili korišćenje namjenskog novca kompanije iz stambenog fonda u svrhu isplata umanjenih zarada zaposlenima i time spriječili mogućnost da preduzeće uđe u zonu stečaja zbog moguće i očekivane nelikvidnosti.

Kako su naglasili, zaposleni su dali nemjerljiv doprinos očuvanju vrijednosti državnog i kapitala Opštine Kotor, i jer su se odrekli iznosa zarada ukupno od oko 1,2 miliona eura u periodu od jula 2020. do jula 2022, navodeći da to predstavlja jedinistven primjer u Evropi.

Oni su istakli i da kao kompanija koja je većinski u javnom vlasništvu nisu imali pravo na ostvarenje benefita propisanih Vladinim paketima mjera pomoći privredi, koji su se odnosili na subvencionisanje troškova zarada zaposlenima koje su brojne privatne kompanije koristile u svrhu prevazilaženja negativnih ekonomskih efekata koje je proizvela kovid kriza.

Napomenuli su i da se koficijenti zarada zaposlenih, kao ni obračunske vrijednosti koeficijenata u “Luci Kotor” nijesu mijenjali od 2015. godine.

Sindikalna organizacija je istakla i da je zbog sezonskog karaktera poslovanja kompanije, prvi kvartal uvijek karakterisalo poslovanje sa gubikom, jer tada nema značajnih poslovnih aktivnosti.

Kompanija je za prva tri mjeseca 2023. godine ostvarila minus od 422 hiljade eura.

Bonus video: