AZZK razmatra postupak provjere pilotaže u Boki

Agencija za zaštitu konkurencije pokrenuće postupak ako utvrdi da postoji osnovana sumnja za povredu konkurencije

7269 pregleda 0 komentar(a)
Do koncesije jedini obavljaju usluge pilotaže: Luka Kotor, Foto: Sinisa Lukovic
Do koncesije jedini obavljaju usluge pilotaže: Luka Kotor, Foto: Sinisa Lukovic

Agencija za zaštitu konkurencije (AZZK) pokrenuće postupak ispitivanja u vezi sa uslugama pomorske pilotaže u Bokokotorskom zalivu ako utvrdi da postoji osnovana sumnja za povredu konkurencije, a nakon što prikupi neophodne podatke u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, rečeno je “Vijestima” iz AZZK.

Vlada je na sjednici 13. aprila zadužila Luku Kotor, koja je većinski u javnom vlasništvu, da obavlja usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu, sve do okončanja procedure za dobijanje koncesije. Zbog toga je hercegnovska kompanija ‘’Sea Pioneer Montenegro’’ podnijela AZZK-u inicijativu za pokretanje postupka jer tvrde da je Vladina odluka da njima onemogući obavljanje tog posla suprotna Zakonu o zaštiti konkurencije, a najavili su i da će podnijeti krivične prijave protiv direktnih učesnika u rušenju koncesije

”Agenciji je dostavljena inicijativa za ispitivanje povrede konkurencije, od strane podnosioca, na koje navode će se AZZK izjasniti nakon prikupljanja neophodnih podataka i informacija u cilju utvrđivanja pravilnog i potpunog činjeničnog stanja. Agencija napominje da shodno članu 27 Zakona o zaštiti konkurencije, podnosioci inicijative za ispitivanje povrede konkurencije, davaoci informacija, dokumenata, podataka, stručna i druga zainteresovana lica, koja sarađuju sa Agencijom, nemaju svojstvo stranke u postupku”, naveli su iz AZZK na pitanje da li su razmatrali zahtjev ‘Sea Pioneer Montenegro’’.

Oni su objasnili da se u ovom trenutku ne mogu izjasniti da li će postupak biti pokrenut, objašnjavajući da se to radi kada se utvrdi da postoji osnovana sumnja za povredu konkurencije.

”U okviru nadležnosti iz zakona, AZZK preduzima radnje u smislu praćenja i analiziranja uslova konkurencije na tržištu i tržištima pojedinih privrednih sektora, kao i preduzimanja mjera prema učesnicima i udruženjima učesnika za učinjene povrede konkurencije na tržištu ili preduzimanje mjera radi sprečavanja nastanka ili prestanka povrede i otklanjanja štetnih posljedica po učesnike i potrošače. Kada utvrdi osnovanu sumnju za postojanje povrede konkurencije, shodno zakonu, AZZK pokreće postupak, te se AZZK u dijelu pitanja da li će biti pokrenut postupak ne može izjasniti u ovom momentu”, naveli su iz AZZK.

Nekadašnja Vlada Duška Markovića dodijelila je u junu 2020. godine koncesiju za pomorsku pilotažu na pet godina Luci Kotor i “Sea Pioneer Montenegro”, da bi treći učesnik u nadmetanju koji nije prošao na tom tenderu, firma “Boka Pilot&Tug Service” pokrenula spor u Upravnom sudu. Sud je zatim u aprilu prošle godine poništio odluku Markovićeve Vlade o dodjeli koncesije.

Ministarstvo kapitalnih investicija je Vladi predložilo da do raspisivanja i dodjele nove koncesije pilotažu mogu raditi sve tri pomenute kompanije koje su osposobljene i registrovane za tu djelatnost, ali je na insistiranje premijera Dritana Abazovića taj posao privremeno dodijeljen isključivo Luci Kotor.

Bonus video: