Vlada kreće u suzbijanje nelegalnog smještaja u turizmu, obuhvatiće i platforme Booking i Airbnb

Damjanović je kazao da se radi o "problemu koji tišti sve nas i tu postoji najveći poreski potencijal, odnosno najveća siva ekonomija, to je privatni smještaj odnosno prijava boravka turista i plaćenja neophodnih dažbina". Đurović je dodao da je ovo nesšto, "sa čime kuburi država zadnjih 30 godina i mislim da iz godine u godinu, gubi se ogroman prihod koji je potpuno realan da ga prihoduje država"

4376 pregleda 11 komentar(a)
Damjanović i Đurović o mjerama, Foto: Printscreen YouTube
Damjanović i Đurović o mjerama, Foto: Printscreen YouTube

Ministar finansija Aleksandar Damjanović saopštio je da počinju sa aktivnostima za suzbijanje nelegalnog smještaja i da će mjerama biti obuhvaćene i međunarodne platforme za smještaj "Booking" i "Airbnb".

"Govorimo o problemu koji tišti sve nas i tu postoji najveći poreski potencijal, odnosno najveća siva ekonomija, to je privatni smještaj odnosno prijava boravka turista i plaćenja neophodnih dažbina", kazao je Damjanović.

"Na ovaj način ćemo započeti aktivnosti a vezane su i dotiču se i inostranih platformi "Booking" i "Airbnb", koje su negdje dominantne na tržištu. Nakon uvođenja ovih platformi potpuno je promijenjen način na koji se smještaj izdaje i bukira", pojasnio je Damjanović na sjednici Vlade.

Dodaje da sada predstoje aktivnosti kojima će na najbrži mogući način da pokušaju da povećaju poreski potencijal i obuhvat.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je dodao da je sa Damjanovićem čvrst u namjeri da ovaj proces izvedu do kraja.

"Ovo je nešto sa čime kuburi država zadnjih 30 godina i mislim da iz godine u godinu, gubi se ogroman prihod koji je potpuno realan da ga prihoduje država", istakao je Đurović.

Kako je kazao, ne može se sto procentno riješiti ali smatra da procenat naplate može da se poboljša, te da se tu krije značajan prihod za budžet.

"Mi naše dalje planove zasnivamo na nečemu što se zove realna ekonomija i realnom prihodu, a ovo je jedna klasična mogućnost realnog prihoda. Da smanjimo sivo tržište i pojačamo naplatu", zaključio je Đurović.

Bonus video: