MANS: EPCG nas nije demantovala, uvrede ne mogu zamijeniti činjenice

"MANS u kontinuitetu upozorava na zloupotrebu državnih fondova tokom predizborne kampanje, a EPCG je do sada uložila značajan napor da ključne informacije o svom poslovanju, naročito tokom izbornih procesa, sakrije od javnosti i pored odluka nadležnih organa da te informacije moraju biti javne"

6834 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Facebook/ MANS
Foto: Facebook/ MANS

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštila je da Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) nije demantovala njihove navode o isplati 13 plate.

Takođe su poručili da uvrede koje im je uputila EPCG "ne mogu zamijeniti činjenice".

"U svom reagovanju na tekst MANS-a o isplati takozvane trinaeste plate zaposlenima EPCG, uprava ove kompanije nije demantovala bilo koju od činjenica koje smo iznijeli našem saopštenju. Odbor direktora je 24. maja, dvije sedmice prije održavaja parlamentarnih izbora donio odluku o isplati pomenutog bonusa, i to u iznosu prosječne zarade na nivou EPCG. Tačka 8. pomenute odluke definiše da će pomenuta naknada biti radnicima isplaćenja uz junsku platu, što takođe nisu demantovali iz uprave EPCG. Iz EPCG takođe nisu odgovorili na pitanje zašto su požurili da odluku o isplati bonusa radnicima donesu prije izbora, i zašto se nije sačekalo usvajanje revizorskog izvještaja o poslovanju kompanije na Skupštini akcionara koja je zakazana za kraj juna. Uprava ove kompanije nije demantovala ni informaciju da će naknadu dobiti ne samo trenutno zaposleni, već i oni koji su u toj kompaniji ranije bili angažovani preko agencija za posredovanje u zapošljavanju", navodi se u reagovanju.

Dodaju i da misle "da se čak i u upravi EPCG mogu složiti da ovakva vrsta isplata otvara ogroman prostor za zloupotrebe".

"Konačno, iz EPCG nikada nisu odgovorili na upit MANS-a o visini sredstava koja će biti isplaćena po osnovu pomenute Odluke. To je nažalost još jedna u nizu informacija koje ova državna kompanija u kontinuitetu krije od građana Crne Gore. MANS u kontinuitetu upozorava na zloupotrebu državnih fondova tokom predizborne kampanje, a EPCG je do sada uložila značajan napor da ključne informacije o svom poslovanju, naročito tokom izbornih procesa, sakrije od javnosti i pored odluka nadležnih organa da te informacije moraju biti javne. Žao nam je što je uprava EPCG reagovanje iskoristila da u nedostatku argumenata pribjegne prizemnim uvredama na račun MANS-a i što se umjesto toga nije potrudila da odgovori na neka od pitanja koja već godinama interesuju javnost, a tiču se poslovanja ove kompanije. Nažalost ovo svjedoči o nastavku pritisaka na MANS od strane izvršne vlasti koji su posebno intezivirani u posljednjem periodu, ali koji nas svakako neće obeshrabriti da nastavimo da pažljivo pratimo kako se troši novac građana i ukazujemo na moguće zloupotrebe", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: