Upravni odbor Fonda rada onemogućava žalbe ostalih kandidata na konkursu za direktora

Sličan scenario je bio i u slučaju izbora direktora u Zavodu za zapošljavanje, a naknadno je utvrđeno da je Vladina Komisija organ koji cijeni pritužbe

21609 pregleda 9 komentar(a)
Upravni odbor htio da preuzme poslove Uprave za ljudske resurse: Fond rada, Foto: Savo Prelević
Upravni odbor htio da preuzme poslove Uprave za ljudske resurse: Fond rada, Foto: Savo Prelević

Upravni odbor Fonda rada onemogućava žalbe ostalih kandidata na konkursu za direktora tako što ih usmjerava na pokretanje spora pred Upravnim sudom, iako se u sličnom slučaju ta sudska instanca oglasila kao nenadležna.

To stoji u prošlonedjeljnoj odluci, prema kojoj je Upravni odbor Fonda rada za direktoricu na petogodišnji mandat izabrao Vesnu Ćalović, koja je bila najlošije rangirana na konkursu.

Upravni odbor je odluku proslijedio Upravi za ljudske resurse.

U dokumentu, u koji “Vijesti” imaju uvid, pravna pouka upućuje ostale dvije kandidatkinje Anu Mrdović i Jelisavetu Zorić Jović da se na odluku žale Upravnom sudu.

Taj sud se početkom godine oglasio kao nenadležan u slučaju izbora trećerangiranog kandidata na konkurs za direktora Zavoda za zapošljavanje Gorana Folića. Utvrđeno je da je Vladina Komisija za žalbe nadležni organ, kojem se obraćaju kandidati nezadovoljni ishodom konkursa. U slučaju Zavoda za zapošljavanje, žalbe su tek nakon oglašavanja Upravnog suda kao nenadležnog, proslijeđene Vladinoj Komisiji, pa je izbor Folića poništen godinu nakon donošenja što je postavljen za direktora.

Žalbe su najavljene i u slučaju izbora direktora Fonda rada, pa se može ponoviti isti scenario, kao i u slučaju Zavoda za zapošljavanje.

Zamjenica predsjednika Upravnog odbora Nađa Pekić koja je potpisala dokument upućen Upravi za ljudske resurse kazala je “Vijestima” da Fond nema predsjednika Upravnog odbora pa je njoj kao potpredsjednici “bilo nametnuto da potpiše dokument”.

“Ja sam psiholog i ne poznajem pravne okolnosti, a vrijeme će pokazati da li smo napravili dobar izbor. Ja mislim da jesmo”, kazala je Pekić, u odgovoru na pitanje “Vijesti” da li su upoznati sa “slučajem Folić” i da li znaju da Upravni sud nije adresa za žalbe.

U dokumentu koji je proslijeđen Upravi za ljudske resurse se navodi da je od devet članova Upravnog odbora šest podržalo izbor Ćalovićeve za direktora, dvoje je bilo protiv, a jedan član odbora je bio uzdržan.

“Izabrana kandidatkinja je pokazala visok nivo stručnosti i znanja iz nadležnosti Fonda rada, jasno i koncizno predstavila pravce budućeg rada. Poseban akcenat je stavila na unapređenje informacionog sistema koji bi obezbijedio preuzimanje podataka od drugih institucija i omogućio strankama da prate postupak od podnošenja zahtjeva pa sve do isplate potraživanja”, navodi se u dokumentu i dodaje da je Ćalovićeva iznijela konkretne predloge koji se odnose na poboljšavanje efikasnosti u postupanju po zahtjevima stranaka za ostvarivanje prava.

Upravni odbor Fonda rada je prije konačne odluke obavio razgovore sa troje najbolje rangiranih kandidata za direktora te institucije.

Sporno je što su u pozivu kandidatima, prema informacijama “Vijesti”, zatražili da im dostave i pisani rad koji su imali pred komisijom Uprave za ljudske resurse, kako bi bili ponovo bodovani, što je u suprotnosti sa zakonskim nadležnostima i dosadašnjom praksom.

Uprava za ljudske resurse (bivša Uprava za kadrove) raspisuje konkurse za cijelu državnu upravu i obavlja testiranje i bodovanje svih kandidata, a onoj instituciji za koju se vrši izbor dostavlja listu sa troje prvorangiranih kandidata.

Na testiranju je bilo sedam kandidata. Na testiranju najviše bodova 43 imala je dugogodišnja službenica Fonda rada i njegova v. d. direktorica iz perioda 42.Vlade Ana Mrdović. Sadašnja v. d. direktorica Jelisaveta Zorić Jović imala je 36 bodova, a bivša sekretarka Ministarstva javne uprave, kojim je tada rukovodila Suzana Pribilović, Vesna Ćalović 34,33 boda.

Ova lista kandidata poslata je Upravnom odboru Fonda rada 18. maja ove godine.

Međutim, Upravni odbor na sjednici od 6. juna preglasavanjem donosi zaključak da im kandidati, osim biografije, moraju dostaviti i pisani rad koji su predstavili komisiji Uprave za kadrove, kako bi ih oni ponovo ocjenjivali i bodovali.

Prema informacijama “Vijesti” Uprava za ljudske resurse je odbila je da u ovome učestvuje.

Upravni odbor Fonda rada sada ima devet članova četiri predstavnika prethodne Vlade koju su činili URA, SNP, DPS i partije manjina, jednog predstavnika zaposlenih, dvoje iz Unije poslodavaca i po jednog iz Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata.

“Vijesti” su ranije objavile da su do sada u vezi s ovim konkursom najčešće većinu činili predstavnici poslodavaca, sindikata i član DPS-a ispred Vlade. Toj grupi je odgovara izbor Ćalovićke za direktoricu, zbog čega su i tražili da oni ocjenjuju testiranje.

Mrdović je i prošle godine imala najviše bodova na testiranju, ali je taj konkurs kasnije poništen.

Od devet članova Upravnog odbora, šest je podržalo izbor Ćalovićeve za direktora, dvoje je bilo protiv, a jedan član odbora je bio uzdržan.

Bonus video: