Ibrahimović opet neće Milutina Đukanovića

Premijer Abazović po drugi put preinačio predlog ministra kapitalnih investicija u vezi sa izborom Odbora direktora Elektroprivrede

75989 pregleda 499 reakcija 129 komentar(a)
Ne dijeli sa Đukanovićem iste vrijednosti: Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC
Ne dijeli sa Đukanovićem iste vrijednosti: Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministar kapitalnih investcija Ervin Ibranimović nije predložio Vladi da se u Odbor direktora (EPCG) opet izabere Milutin Đukanović, visokopozicionirani kadar Nove srpske demokratije zbog čega je premijer Dritan Abazović po drugi put preinačio odluku aktuelnog šefa Bošnjačke stranke, saznaju “Vijesti” od izvora iz Vlade.

Đukanović je aktuelni predsjednik Odbora direktora jedne od najvažnijih kompanija u državnom vlasništvu EPCG.

Skupština akcionara EPCG sjutra: Đukanović
Skupština akcionara EPCG sjutra: Đukanovićfoto: Luka Zeković

Vlada je juče na elektronskoj sjednici utvrdila sastave odbora direktora u više državnih preduzeća u susret redovnim godišnjim skupštinama akcionara.

Povezani članci

26. Jun 2023.

Ovo su nova kadrovska rješenja Vlade

Ibrahimović je, prema saznanjima “Vijesti” iz Vlade, predložio za odbor direktora EPCG Andriju Babovića, Ivana Šaranovića, Tahira Đonbaljaja, Gorana Šućura, Martina Ćalasana, Mijuška Bajagića i Emira Strujića.

“Kabinet premijera Abazovića je podnio pisanu ostavku Babovića da povlači saglasnost za člana Odbora direktora EPCG i dostavio je saglasnost Đukanovića da je prihvata”, ispričao je izvor “Vijesti” iz Vlade, dodajući da Ibrahimović nije glasao.

Za novog člana odbora direktora EPCG predložen je Mijuško Bajagić koji je nedavno otišao u penziju sa mjesta predsjednika Opštine Plužine. Bajagić je član SNP-a i jedan od najdugovječnijih predsjednika opštine koji je tu poziciju pokrivao 24 godine.

Ibrahimović prije godinu nije htio Đukanovića u bordu EPCG. Tada je kandidat za Odbor direktora Mitar Sušić povukao kandidaturu i umjesto njega je Abazović predložio Đukanovića što nije bilo po volji Ibrahimoviću.

Povezani članci

24. Jun 2022.

Sporan politički stav, ne i zloupotrebe

25. Jun 2022.

Interesi sakriveni iza nacije

Ibrahimović je kazao Abazoviću da on ostaje pri svojim predlozima za članove odbora direktora, ali da premijer ima pravo da predloži druge članove, te da smatra da mora da ima u vidu preporuke međunarodnih partnera.

Mersad Mujević je novi član Odbora direktora nacionalne avio-kompanije “To Montenegro”. On je ranije bio direktor Uprave za javne nabavke i član izvršnog odbora DPS-a

“Imamo preporuke od naših NATO partnera kada su u pitanju strateške vrijednosti države i to da vodimo računa ko će voditi ta mjesta, vjerujem da ćete imati to u vidu. Dati nekom takvo mjesto, koji ne dijeli NATO vrijednosti i to od strane premijera, nekako se kosi sa mojim razmišljanjem i shvatanjima”, rekao je Ibrahimović.

Prema Vladinom predlogu u Odbora direktor EPCG nema Nenada Markovića i Brankice Mosurović. Zanimljivo je da je za novog člana predložen Bajagić koji je nedavno otišao u penziju sa mjesta predsjednika Opštine Plužine. Bajagić je član SNP-a i jedan od najdugovječnijih predsjednika opštine. Tu poziciju je pokrivao 24 godine.

Vlada je izabrala novi odbor direktora avio-kompanije “To Montenegro” u kome nema stručnjaka iz vazduhoplovstva. U novom odboru se nalaze tri dosadašnja člana predsjednik Pavle Ljesar, Orhan Hodžić i Suad Đelović, dok su dva nova člana advokat Danilo Marković i inženjer drumskog saobraćaja Mersad Mujević.

U odboru direktora nema dosadašnjih članova Mirka Škerovića i Vukadina Stojanovića, koji je do sada bio jedini kandidat sa višegodišnjim znanjem iz upravljanja avio-kompanijom.

Pavle Ljesar će i u novom sazivu biti predsjednik odbora direktora. On radi kao pilot vladinog aviona. Prema informacijama “Vijesti”, Ljesar je 8. juna ove godine iz ličnih razloga podnio ostavku na mjesto člana i predsjednika Odbora direktora nacionalne avio-kompanije o čemu je tada obavijestio Abazovića i Ibrahimovića.

Orhan Hodžić je vlasnik privatne firme “Oki Air”, koja posluje sa “To Montenegro”. “Vijesti” su ranije pisale da je ta kompanije na aerodromu u Podgorici naplaćivala od putnika naknadu za višak prtljaga i druge usluge a da novac nije proslijeđivala “To Montenegru”. Iz “To Montenegra” su tada saopštili da uskoro sravnjavaju račune sa ovom privatnom kompanijom, ne navodeći podatke o iznosima dugova i potraživanja.

Mersad Mujović je ranije bio direktor Uprave za javne nabavke i bio je član izvršnog odbora DPS-a. Suad Đelović je potpredsjednik Demokratske partije Albanaca. Danilo Marković je pravnik i vlasnik advokatske kancelarije.

Bonus video: