"Budvansku rivijeru" tužilo više od 200 radnika

Broj tužbi dupliran, a ukupna potraživanja iznose više od dva miliona eura

24594 pregleda 221 reakcija 23 komentar(a)
Hotelsko naselje “Slovenska plaža”, Foto: Vuk Lajović
Hotelsko naselje “Slovenska plaža”, Foto: Vuk Lajović

Najveću hotelsku kompaniju u državnom vlasništvu “Budvansku rivijeru”, umjesto prvobitnih stotinu, tužilo je više od 200 zaposlenih, koji potražuju oko dva miliona eura.

To je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora.

“Radnici traže naknadu štete po osnovu manje isplaćenog startnog dijela zarade, kao i potraživanja po osnovu manje isplaćenog toplog obroka, regresa, neisplaćenih i manje isplaćenih prekovremenih, noćnih i prazničnih sati, pogrešnog obračuna minulog rada, prevoza, zbog neisplaćene ili manje isplaćene naknade na ime neiskorišćenih godišnjih odmora, razlika isplaćenog koeficijenta, jubilarne nagrade…”, naveli su iz te hotelske kompanije.

Vijestima je u Hotelskoj grupi “ Budvanska rivijera” rečeno da su pred Osnovnim sudom na Cetinju i u Kotoru, kao i pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova i Centrom za alternativno rješavanje sporova u toku su postupci više od 200 zaposlenih. Ukoliko bi dobili ono što traže, to bi bio veliki udar na kompaniju.

U međuvremenu, radnici koji su tužili su dobili jasna uputstva od advokata na koji način da pred sudovima daju iskaze i kako da odgovaraju na pitanja.

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. U protekle dvije i po decenije od gotovo deset hotela, Hotelskoj grupi preostalo je pet hotela - “Palas” u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje “Slovenska plaža” u Budvi (tri plus i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel “Aleksandar” u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel “Castellastva” Petrovac (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel “Mogren” u Budvi (tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica). Iz Kompanije je prije dvije godine izuzet grad hotel “Sveti Stefan”, koji je povjeren na upravljanje drugoj vladinoj firmi “Sveti Stefan hoteli” AD.

Hotelska grupa suočila se sa tužbama tek kada je došlo do promjene rukovodstva u toj firmi, odnosno od kada poslije više od tri decenije, najvećom hotelskom kompanijom na upravljaju kadrovi DPS-a.

Nije tajna da su godinama zaposleni redovno primali zimnicu i regres shodno odlukama Odbora direktora i to svake godine u iznosu do 1.000 eura. S obzirom na pozitivno poslovanje, dobijali su 13. platu, jubilarne nagrade a velikom broju zaposlenih je riješeno stambeno pitanje po cijenama znatno umanjenim od tržišne vrijednosti.

Zaposleni su osnovanost tužbenih zahtjeva pronašli u nalazu i mišljenju eksternog revizora za 2021. godinu koja je u godišnjem izvještaju navela da je Hotelska grupa “Budvanska rivijera” trebalo da obračunava startni/posebni dio zarade u iznosu od 70 odsto od obračunske vrijednosti 210,6 eura koju je Hotelska grupa koristila za obračun osnovne zarade.

Naime, kako je “Vijestima” pojašnjeno, posebni dio zarade se obračunavao na osnovicu od 90 eura bruto (63 eura), dakle na iznos utvrđen na nivou države, što je u skladu sa zakonskim propisima Crne Gore i što je obračunska vrijednost koja je utvrđena na nivou Crne Gore.

Kako piše u Zakonu o radu, član 96, posebni dio zarade je dio zarade koji zaposleni ostvaruje po osnovu naknade za ishranu u toku rada i 1/​12 regresa za korišćenje godišnjeg odmora i čini sastavni dio minimalne zarade. Posebni dio zarade utvrđuje se kolektivnim ugovorom i ne može biti manji od 70 odsto obračunske vrijednosti koeficijenta utvrđene na nivou Crne Gore.

Kolektivni ugovor za djelatnost turizma i ugostiteljstva predviđa isto što i Zakon o radu, s tim što je predviđen viši iznos od 80 odsto na osnovicu od 90 eura (72 eura). Posebni dio zarade zaposlenog ne može biti niži od 80 odsto obračunske vrijednosti koeficijenta utvrđene na nivou Crne Gore. Sporazumom o utvrđivanju obračunske vrijednosti koeficijenta i startnog dijela zarade u bruto iznosima, član 3 - obračunska vrijednost koeficijenta u bruto iznosu se utvrđuje na mjesečnom nivou u iznosu od najmanje 90.00 eura.

Vatrogasci i radnici Opštine izgubili spor

Sličan sudski spor protiv Opštine Budva vodilo je 50 vatrogasaca, zahtijevajući da im se isplati milion eura odštete zbog neusaglašenosti koeficijenata na zarade od prije deceniju, kao i po osnovu manje obračunate plate za period od 2013. do 2016.

Proces su izgubili.

Problem je ispao jer je Opština do 2008. isplaćivala vatrogascima zarade u skladu s tada važećim Zakonom o zaradama državnih službenika i namještenika.

Spor su izgubila i 22 opštinska funkcionera i radnika koji su tražili da im se na ime manje obračunate zarade od 2013. do 2017. isplati 355 hiljada eura s uračunatim kamatama. Takvi zahtjevi su odbijeni, a radnici koji su tužili morali su da plate sudske troškove u iznosu od 50 hiljada eura.

Bonus video: