Na Žabljaku očekuju dobru posjećenost u julu i avgustu

Najviše posjeta je u maju ostvareno sa tržišta Njemačke, Srbije, Rusije, Holandije, Velike Britanije i Francuske

6002 pregleda 4 komentar(a)
Žabljak (ilustracija), Foto: Shutterstock
Žabljak (ilustracija), Foto: Shutterstock

U Turističkoj organizaciji (TO) Žabljak očekuju odličnu posjećenost u julu i avgustu, iako je sezona počela sa zakašnjenjem zbog kišnog vremena i velike količine snijega u planini.

Direktorica TO Žabljak, Vanja Krgović Šarović, kazala je da je najviše interesovanja u predesozni bilo za orgnizovani rafting Tarom i kraće šetnje, dok je posebno interesovanje bilo za izletnički turizam i posjetu Crnom jezeru i mostu na Tari.

"Kada je ovaj vid turizma u pitanju, najviše interesovanje su ostvarili turisti iz Izraela i Kine. Posljednjih dana primjećuje se osjetniji priliv turista i naša očekivanja su da ćemo u julu i avgustu imati odličnu posjećenost", rekla je Krgović Šarović agenciji Mina-business.

Najviše posjeta je u maju ostvareno sa tržišta Njemačke, Srbije, Rusije, Holandije, Velike Britanije i Francuske.

"Najveći problem ugostiteljskih objekata je sa radnom snagom profila kuvar, konobar i spremačica. Mladi zbog boljih uslova uglavnom odlaze na jug ili van Crne Gore, najčešće Hrvatska, tako da na Žabljaku, pored domaće radne snage, imamo dosta zaposlenih iz Srbije i dijelom Sjeverne Makedonije“, objasnila je Krgović Šarović.

Ona je navela da je tokom maja na Žabljaku boravilo 3,41 hiljada prijavljenih turista, od toga u privatnom smještaju 1,3 hiljade, a ostatak u kolektivnom

"Primjećuje se da je značajniji broj boravio u hotelima, ali u prilog ovoj činjenici idu školske ekskurzije, odnosno škole u prirodi, koje se po programu organizuju u maju“, dodala je Krgović Šarović.

Ona je saopštila da se u hotelskom smještaju, smještajni kapaciteti nijesu značajnije mijenjali, a raspolaže se sa oko 500 kreveta. U privatnom smještaju je oko 2,4 hiljade registrovanih ležajeva.

"Kada je cjenovna politika turističko-ugostiteljskih usluga u pitanju, u odnosu na prethodnu godinu cijene su uvećane u zavisnosti od objekta deset do 20 odsto. Najviši uticaj na povećanje je imala inflacija i generalno skok cijena u svim segmentima“, kazala je Krgović Šarović.

Ona je navela da tokom ljeta turisti uglavnom dolaze zbog ponude na otvorenom prostoru.

Nacionalni park je nezaobilazna tačka, kao i sve ono što se nudi u parku, a to je uglavnom aktivni odmor, rafting, planinarenje, šetnje, vožnja čamcima, kanjoning, alpinizam i vožnja bicikla.

"Svu tu ponudu treba da prate dodatni sadržaji i servisi. Prije svega mislim na specijalizovane radnje za planinarsku opremu, servise za bicikla, auto-perionice, modernizovane auto-servise, organizovane agencije sa licenciranim turističkim vodičima, specijalizovane restorane sa nacionalnom kuhinjom i barove koji nude autentična pića“, saopštila je Krgović Šarović.

Tu su zabavni programi i sadržaji, a Žabljak već u ponudi počinje da ima prepoznatljive manifestacije kao što je međunarodni festival Wild Beauty Art.

Ove godine se održava peti put u periodu od 16. jula do 13. avgusta pod sloganom One for all, all for one i predstavlja tačku spajanja tri važne grane Crne Gore - kulture, ekologije i turizma.

"Seoski turizam je sve popularniji i već imamo 17 registrovanih seoskih domaćinstva. Ono što inspiriše turiste da borave u takvim domaćinstvima je, pored autentičnog smještaja u seoskom ambijentu, dodatna ponuda hrane, uglavnom iz sopstvene proizvodnje, kao i konekcija sa lokalnim ljudima i upoznavanje njihovih navika i kulture“, rekla je Krgović Šarović.

Ujedno, to je, kako je ocijenila, dobra prilika da lokalno stanovništvo osjeti dodatne benefite od bavljenja poljoprivredom i poljoprivrednom proizvodnjom.

"Zapravo, razvoj turizma je besmislen, ukoliko lokalno stanovništvo nije aktivno uključeno", zaključila je Krgović Šarović.

Bonus video: