"Reci ti da ti je Dritan rekao..."

Audio snimak sa sastanka dijela članova uprave "ToMontenegro" pokazuje da je namješten konkurs za direktora. Na snimku se čuje i kako dogovaraju da se oslobode direktorke komercijalnog sektora, da znaju za firme Orhana Hodžića koje posluju s kompanijom, da sa službenicom MKI odugovlače konkurs...

95695 pregleda 213 reakcija 71 komentar(a)
Pozivali se na premijera da ubijede druge da glasaju: Sa sastanka nove uprave sa Abazovićem, Foto: Vlada CG
Pozivali se na premijera da ubijede druge da glasaju: Sa sastanka nove uprave sa Abazovićem, Foto: Vlada CG

Tri člana odbora direktora državne avio kompanije predsjednik Pavle Ljesar, Orhan Hodžić i Suad Đelović sastali su se 10. marta i razgovarali kako da pomognu “Slovencu” da pobijedi na konkursu za izvršnog direktora kompanije koji će biti raspisan tek dvije sedmice kasnije 23. marta, kako da iz kompanije ode šefica komercijalnog sektora Dragana Frantov-Nikolić, kako da proceduru konkursa produže na 45 dana, zatim kako se dogovaraju ko će na zvaničnoj sjednici reći da je premijer Dritan Abazović tražio da konkurs traje što duže, i kako govore o privatnim Hodžićevim firmama koje zarađuju milione,...

To se čuje u audio snimku sastanka kojeg su “Vijesti” dobile. Na dijelu sastanka učestvovao je i tadašnji vršilac dužnosti izvršnog direktora Saša Radović.

Ne ulazeći u to ko je i zbog čega snimao sastanak, “Vijesti” objavljuju dijelove tog razgovora zbog interesa javnosti da zna šta se dešava u nacionalnoj avio kompaniji koju finansiraju građani, kao i zbog mogućnosti da su akteri ovog događaja počinili krivična djela kao što je zloupotreba službenog položaja i korupcija. Snimak pokazuje i kako se nonšalantno ponašaju članovi uprave dok razgovaraju o tim temama.

“Dati Slovencu Vukovu strategiju”

Iz početnog dijela snimka jasno je da ih je član odbora direktora Vukadin Vuk Stojanović ranije informisao da će se kandidovati na najavljenom konkursu za izvršnog direktora.

Hodžić: “Ponudićemo ovome Slovencu da ima unaprijed Vukovu starategiju.”

Ljesar:” Neka kaže šta mu treba, sve ćemo mu poslati. Imamo i strategiju od prošle godine, da mu pošaljemo Vukovu strategiju.”

Hodžić: “Kvaran si brate”. Zatim se Hodžić i Ljesar smiju.

Stojanović je bio kandidat za izvršnog direktora i na prethodnom konkursu koji nije bio završen, a tada je pripremio strategiju razvoja kompanije koja je bila dio kandidature.

Deset dana kasnije, Hodžić i Ljesar su se dva dana prije objavljivanja konkursa, u Ljubljani sastali s bivšim direktorom “Adria Airways” Slovencem Markom Anžurom. “Adria” je ranije poslovala sa Hodžićevom privatnom firmom “Oki Air”.

Iz “ToMontenegra”, na pitanja “Vijesti” o ovom sastanku, u aprilu su kazali da je “sa slovenačkim vazduhoplovnim ekspertima održan sastanak na temu izrade biznis-plana, kao i iskustva na projektu studije opravdanosti postojanja nacionalnog prevoznika jer je ta tema ponovno aktuelizovana u Sloveniji”, kao i da je “iskorištena prilika da se svim sagovornicima predoče i otvorene pozicije za izvršnog direktora i komercijalnog direktora u kompaniji”.

Anžur je krajem maja preuzeo dužnost izvršnog direktora, a u intervjuu “Vijestima” o spornom sastanku kazao je da ga je “razgovor s predstavnicima Odbora direktora u Ljubljani inspirisao i motivisao da se kandiduje na konkurs za izvršnog direktora”.

Kako otjerati Draganu?

Anžur je nekoliko dana po dolasku na funkciju, potpisao produženje ugovora sa “Oki Airom” na aerodromima u Podgorici, Ljubljani i Beogradu, iako je prethodno od Stojanovića obaviješten da su te firme u konfiktu interesa sa Hodžićem kao članom odbora direktora. “ToMontenegro” takođe od januara ima i studiju koja pokazuje da je kompaniji isplativije da otvori poslovnicu u Podgorici i šalter na aerodromu, nego što za te potrebe angažuje privatnu Hodžićevu firmu.

Komercijalna direktorka “ToMontenegra” prošle godine bila je Dragana Frantov-Nikolić, a u jednom periodu bila je i vršiteljka dužnosti izvršne direktorice.

Prema informacijama “Vijesti”, krajem prošle godine uticala je da se obavi kontrola rada “Oki Aira” na aerodromu Podgorica kada je utvrđeno da ova Hodžićeva firma za drugu polovinu godine kompaniji nije prebacila prihod od naplate viška prtljaga od skoro 70 hiljada eura.

U decembru, Vlada za vršioca dužnosti direktora “ToMontenegra” imenuje Sašu Radovića, na predlog odbora direktora, iako nije imao nikakvog radnog iskustva u avijaciji. Inspekcija rada kasnije je utvrdila da je Radović nezakonito izabran na tu funkciju, jer nije vratio otpremninu od 76 hiljada koju je dobio u Budvanskoj rivijeri.

Nakon imenovanja Radovića, Frantov-Nikolić radila je u komercijalnom sektoru do početka aprila.

U dijelu razgovora od 10. marta, čuje se da Hodžić i Ljesar žele da je se oslobode, ali da očekuju da bi je Stojanović mogao podržavati, kao i da se boje da bi nešto moglo isplivati u novine.

Hodžić: “Viđi ovo za ovu Draganu, sada se mora donijeti konačni stav, nema da se molimo.”

Ljesar: “Neka ti on podrži, da nas poslije ne pljuju u novine.”

Hodžić: “Sad će on početi da se vadi, ja nisam za to, ja bih nju ostavio da ona isprati plan.”

Đelović: “Momci, nemojmo još previše u širinu sad, da završimo kao ljudi.”

Hodžić: “Ne, brate.”

Bitno im bilo da konkurs traje do ljeta

U dijelu razgovora članovi odbora i Radović raspravljaju o mogućnostima kako da konkurs traje što duže, iz nejasnog razloga im je to veoma bitno - kako bi sa konkursom ušli u sezonu. Inspekcija rada još sredinom februara utvrdila je da tadašnji vršilac dužnosti direktora Radović, nezakonito obavlja funkcije, pa je nejasno zbog čega bi im odgovaralo da procedura izbora novog direktora traje do ljeta, osim da Radović uzme još nekoliko plata ili da se završe neki konkursi unutar kompanije.

Pominje se i da je tekst konkursa u Ministarstvu kapitalnih investicija, ali i da će neka njegova službenica dodatno odugovlačiti postupak.

Hodžić: “Čim stigne to do nje, ona će reći da ne očekuje da to stigne za 10 dana.”

Radović: “Stići će to do utorka najkasnije.”

Ljesar: “Da, ali ona će reći da nije stigla.”

Radović: “A ona neće stići.”

Ljesar: “Da, da”.

Hodžić: “A onda će on na 45 dana da to produži. Što nije malo, to je Ok. Ali, ti malo moraš sad da konkurs ne bude.”

Ljesar: “Vidi, ti možeš da rastegneš konkurs da je duže, pa dok doneseš odluku, pa dok se...”

Hodžić: “Pa k...c ti imaš omču oko vrata. Aj ne z*j*b*v*j.”

Ljesar: “Pa dobro, pa ja neću moći intervju, pa na put sam, pa... Meni je bitno 45 dana da uđemo u sezonu.”

Zatim se dogovaraju šta da na nekom drugom sastanku ili mjestu kažu, a izvršni direktor govori da ono što su ranije dobili od Vlade nije obavezno da poštuju.

Radović: “Vi se pozivate na to što vam je Vlada prošli put odobrila i po tome se vladate. Računate da je to neko pravilo i da je to to. Jer je meni i ovaj rekao, Dritan, da se bira direktor, to mora 30, 45 dana biti.”

Reci ti da je Dritan rekao...

Hodžić: “E to isto, mi ćemo sada reći da smo to, a ti kaži šta ti je rekao premijer. Znaš Suade, Pavle, reči ovo isto.”

Ljesar: “Šta, nisam čuo.”

Hodžić: “Pred Sašom reci da smo odobrili da ide konkurs ovih dana i tako dalje, da smo dali rok od 10 dana, a on će onda reći da je Dritan rekao - To dajte što duže.”

Izvor “Vijesti” kazao je da su se pojedini članovi odbora direktora često na sastancima pozivali da je premijer tražio da se nešto izglasa i da su to koristili kako bi ubjedili ostale da glasaju, a da su naknadno otkrili da Abazović to uopšte nije tražio niti je upoznat sa dešavanjima u kompaniji.

“Vijesti” su 28. juna “ToMontenegru” poslali pitanja da li su Ljesar, Hodžić, Đelović i Radović imali ovaj sastanak, formalni ili neformalni, na kojem su dogovorili da prije konkursa za izvršnog direktora Marku Anžuru pošalju prijavu i strategiju rada koju je na prošlogodišnjem konkursu za izvršnog direktora uradio i predao Vukadin Stojanović, kako bi Anžuru olakšali učešće i pobjedu na novom konkursu, kao i da li su ovi članovi uprave na istom sastanku dogovorili i da proceduru konkursa produže za 45 dana.

Odgovor nije stigao, ali je u reagovanju na tekst “Vijesti” navedeno da tog sastanka nije bilo, kao i da strategije kandidata nisu ni vrednovane prilikom izbora kandidata iako je bila konkursom predviđena.

Sredinom juna ostavku na kratko podnosi Ljesar, što Vlada koristi kao osnov da napravi promjene u cijelom bordu tako što ponovo izabere Ljesara, Hodžića i Đelovića, a smijeni Stojanovića i Mirka Šerovića koji su mjesecima upozoravali na razne probleme u kompaniji.

“Milione imaš Oki”

Iz dijela razgovora jasno je da ostali prisutni članovi odbora direktora znaju za Hodžićeve privatne firme koje posluju sa “ToMontenegro”, već se čak i šale na taj račun.

Hodžić
Hodžićfoto: Gov.me

Hodžić: “Ja moram sad da se posvetim mojoj firmi, sada su završni računi, sada su obaveze.”

Đelović: “Jesi u plusu?”

Hodžić: “Brate, u plusu sam, najveći problem je jer me nema tamo da vadim pare.”

Đelović: “Milione imaš, Oki, i opet ovdje dolaziš.” (Oki je Hodžićev nadimak)

Hodžić: “Nemam milione, brate.”

Đelović: “Imaš, brate.”

Hodžić: “Imam k...c, ni k...c nemam što je najgore.”

Bonus video: