MF: Očekuju se ulaganja u infrastrukturne projekte od 1.6 milijardi do 2026. godine

Vlada projektuje da ce ekonomije u naredni tri godine rasti po prosjecnoj stopi od tri odsto

3234 pregleda 1 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović

Smjernice makroekonomske i fiskalne politike od ove do 2026. godine, koje je usvojila Vlada, predstavljaju osnov za pripremu budžeta za narednu fiskalnu godinu.

Dokument, koji je Vlada usvojila na predlog Ministarstva finansija, sažima srednjoročne strateške ciljeve ekonomske i fiskalne politike, osnovne makroekonomske i fiskalne pokazatelje, kao i projekcije i limite potrošnje.

“Prema preliminarnim makroekonomskim projekcijama, realni rast ekonomije u ovoj godini biće na nivou od 3,4 odsto, dok se u naredne tri godine očekuje prosječna stopa ekonomskog rasta od oko tri odsto, odnosno 3,2 odsto u narednoj godini, 2,8 odsto u 2025. i tri odsto u 2026. godini”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U posmatranom periodu, projektuje se i kontinuirano smanjenje deficita javnih finansija sa planiranih 7,2 odsto u ovoj godini na 3,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2026. godni, ulaganje u infrastrukturne projekate u vrijednosti od oko 1,6 milijardi eura ali i obezbijeđivanje stabilnog padajućeg trenda javnog duga sa planiranih 68,5 odsto BDP-a u ovoj godini na 61,3 odsto BDP-a u 2026. godini.

“Imajući u vidu rastuće pritiske na javne finansije, koji se primarno odnose na otplatu duga u iznosu od 1,1 milijardu eura po izdatim obveznicama u 2019. i 2020. godini, sprovođenje dodatnih mjera fiskalne konsolidacije i stvaranje značajne fiskalne rezerve biće imperativ u narednom period”, rekli su iz Ministarstva.

U tom kontekstu, potencijal na prihodnoj strani budžeta prepoznat je u širenju poreskog obuhvata, suzbijanju sive ekonomije, uređenju oblasti igara na sreću, ali i efikasnijem uređenju turističke industrije.

“Na rashodnoj strani, pored racionalizacije neproduktivne potrošnje, fokus je potrebno usmjeriti ka reformi sistema socijalne zaštite, odnosno finansiranja zdravstvenog sistema, socijalnih davanja i penzijskog sistema, ali i reformu javne uprave”, dodaje se u saopštenju.

Jačanjem fiskalne discipline u ovoj godini, u Ministarstvu su kazali da su ostvarili značajne pomake na planu naplate prihoda ali i kroz druge aktivnosti postavili osnove za ubrzaniji privredni rast i uravnotežene javne finansije, kako bi, u budućem periodu, postigli veću ekonomsku otpornost i održivost.

Bonus video: