DF o sivom tržištu duvana: Od šverca dva DPS klana imaju milijarde

Medojević tvrdi “da je prošle godine mojkovački i klan iz 'Granda' prošvercovao 600 kontejnera cigareta preko Luke Bar”
156 pregleda 20 komentar(a)
cigarete, Foto: Savo Prelević
cigarete, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.09.2017. 17:27h

Povećanje akciza na cigarete smanjiće legalni promet cigareta u Crnoj Gori, a povećati prodaju na crnom tržištu. I prije povećanja akciza crno tržište je činilo 40-50 odsto ukupne potrošnje koja je oko 1.500 tona godišnje. Sada će udio crnog tržišta porasti na 50-60 odsto, tj. 750-900 tona godišnje što znači gubitak za budžet između 75-90 miliona eura godišnje, ocijenio je za “Vijesti” lider PzP-a i poslanik DF-a Nebojša Medojević i istakao da se dešava upravo ono što je ranije najavio.

Predstavnici distributera cigareta su prije dva dana “Vijestima” kazali da se legalna prodaja duvanskih proizvoda smanjila za oko 20 odsto od povećanja akciza za oko 30 centi po paklici prije mjesec dana.

Medojević tvrdi “da je prošle godine mojkovački i klan iz 'Granda' prošvercovao 600 kontejnera cigareta preko Luke Bar”.

On tvrdi da specijalni tužilac Milivoje Katnić ćuti ili zataškava činjenice o organizovanom švercu cigareta dva glavna režimska klana.

“Zarada po jednom kontejneru je oko 500.000 eura, što znači da je prošle godine zarada režimskih švercerskih klanova od tranzita cigareta bila 300 miliona plus 70 miliona eura od prodaje na crnom tržištu u Crnoj Gori. Ako to pomnožimo sa najmanje 20 godina koliko je šverc cigareta organizovani posao režima, kriminalnog dijela ANB i mafije, dolazimo do cifre od oko šest milijardi eura koji su se slile na privatne račune vrha režima, operativaca ANB i mafije”, kazao je Medojević.

Pranjem ovog novca, kako je kazao, obavlja se preko režimskih banaka, investicija u nekretnine, damping cijena u režimskim megamarketima, kladionicama, sportskim klubovima...

“Sve to uz znanje policije, tužilaštva i sudova. Specijalni tužilac Katnić nije sproveo nijednu istražnu radnju o kriminalnim grupama oko šverca cigareta. Čak i kad padne neki kontingent, to se brzo zataška, pa Katnić još nije javnost obavijestio čije su švercovane cigarete koje su pronađene u skladištu u Tuzima, niti kojem od dva ključna režimska klana pripadaju”, kazao je Medojević, dodajući da dok se peru te milijarde, specijalni tužilac njega optužuje “da je oprao 30.000 dolara i 18.000 eura legalnog stečenog novca koji je bio predmet privatne pozajamice.

Pobratim je pobratim, ali će doći slobodna Crna Gora

Medojević tvrdi “da se iz prljavog keša, prihodovanog od prodaje švercovanih cigareta, ”finansiraju kampanje DPS-a, kupuju birači, dovode fantomi, plaćaju putni troškovi “patriota” iz Luksemburga, Njemačke, Francuske, kupuju policajci, agenti ANB-a, opozicioni političari preletači, sudije, diplomate, lobisti u Briselu i Vašingtonu itd…”

“Naravno, Katnić ćuti i žmuri na ovaj šverc i pranje novca. Pobratim je pobratim… Ali i ćutanje i nečinjenje je krivično djelo, za koje će neko morati da odgovara pred sudovima slobodne Crne Gore”, zaključio je Medojević.

Bonus video: