Vučić: Banka Poštanska štedionica ne kupuje Prvu banku Crne Gore

Uspostavljanje punog platnog prometa između Srbije i Crne Gore, po riječima Vučića, bilo bi veoma važno za ekonomske odnose dvije države

15186 pregleda 10 komentar(a)
Vučić, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Vučić, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Banka Poštanska štedionica ne kupuje Prvu banku Crne Gore, izjavio je danas u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na konferenciji za novinare povodom posjete Srbiji crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića rekao da je "neistina" informacija koju su prenijeli mediji da Banka Poštanska štedionica kupuje Prvu banku koja je u vlasništvu Ace Đukanovića, brata nekadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

"Što se tiče kupovine Prve banke od Poštanske štedionice Beograd, riječ je o notornoj neistini. Mislim da je Poštanska štedionica jutros to demantovala i zvaničnim saopštenjem. To je jedna od uobičajenih neistina na koje smo mi ovdje u Srbiji naučili", rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem.

Vučić je, kada je riječ o uspostavljanju punog platnog prometa između dvije zemlje, ocijenio da je to veoma važno pitanje.

"To pitanje smatramo preprekom u razvoju biznisa i naših ekonomskih odnosa. Ne bih da ustanovljavam krivca, ali da znate da je to sa naše strane potpuno čisto. Riječ je o međunarodnom kliringu i sve smo uputili, nikakve troškove tu nemaju ni poslovne banke u Crnoj Gori ni Centralna banka (CBCG)", tvrdi Vučić.

On je kazao da je tu u pitanju nešto drugo.

"Najveći dio korespodentskih banaka u Crnoj Gori su njemačke i švajcarske i od uvođenja eura one žele da imaju punu kontrolu i vjerujem da će to naši prijatelji u Crnoj Gori riješiti", naveo je Vučić.

Uspostavljanje punog platnog prometa između Srbije i Crne Gore, po riječima Vučića, bilo bi veoma važno za ekonomske odnose dvije države.

"Sa naše strane sve je potpuno čisto za uspostavljanje platnog prometa sa Crnom Gorom. U poslovima međunarodnog kliringa crnogorske banke nemaju skoro nikakve troškove, kao ni Centralna banka Crne Gore", kazao je Vučić.

Ocijenio je da je vjerovatno razlog što još nije uspostavljen puni platni promet sa Crnom Gorom to što u glavne korespodentske banke u Crnoj Gori iz Njemačke i Švajcarake i one žele da imaju punu kontrolu u poslovim sa drugim državama.

Bonus video: