Kabinet Milatovića će urgirati za nikšićke boksitaše

Bivši radnici Rudnika boksita se sastali sa savjetnikom predsjednika, traže rješenje problema sa platama, regresima, placem...

5487 pregleda 5 komentar(a)
Moraju da dostave dodatne podatke: Zdravko Đurović i Rašo Čivović, Foto: Mirko Kotlaš
Moraju da dostave dodatne podatke: Zdravko Đurović i Rašo Čivović, Foto: Mirko Kotlaš

Kabinet predsjednika Jakova Milatovića će uputiti urgencije institucijama a posebno prema tužilaštvu, povodom brojnih problema radnika nikšićkih Rudnika boksita, među njima i zaostalih plata, neplaćenih doprinosa i problema sa upravnom zgradom.

To je “Vijestima” rečeno nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika bivših radnika Rudnika boksita sa savjetnikom predsjednika i bivšim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Stijovićem. Prema riječima bivšeg radnika Raša Čivovića, Stijović im je kazao da će reagovati nakon što im dostave dodatnu dokumentaciju.

Čivović je ranije sa grupom bivših radnika podnio prijave tužilaštvima zbog upravne zgrade Boksita i zbog placa bivšeg Sindikata u Nikšiću. Upravna zgrada je prodata u stečaju, a zatim, kako tvrde radnici, preprodata trgovačkom lancu “Lidl”.

Stečaj je u Rudnik boksita uveden 2013. godine, a Čivović tvrdi da stambenu problematiku ne mogu da riješe i prije tog perioda.

Čivović je pojasnio da su među problemima 200 radnika i dugovanja plata, regresa, zimnica i radnog staža i dodao da je to, “bruka s obzirom da se ruda još uvijek izvozi”.

“Pitanje placa imamo sedam godina, ne možemo da čekamo još toliko. Ko ga je uzeo nas ne interesuje, treba da se vrati radnicima, to je radnički plac. Ne vodi se na stečajnu masu nego direktno na Sindikat, koji ga je koruptivnim radnjama prebacivao iz ruke u ruku. Mislim da je bilo pet transakcija kako bi se izgubio trag”, naglasio je Čivović.

Čivović smatra i da je ovaj slučaj, “jača afera nego stanovi funkcionera”.

Sastanku je prisustvovao i bivši radnik Zdravko Đurović.

Bonus video: