Novcem pokušavaju da ožive zamrla pljevaljska sela

Opština Pljevlja značajno povećala naknadu za bračne parove koji žive na ruralnom području...

10844 pregleda 2 komentar(a)
Selo Vijenac, Foto: Goran Malidžan
Selo Vijenac, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja finansijski će pomoći ove godine bračne parove koji žive na seoskom području, kao i one koji dobiju prinovu tokom 2023. a iznos naknade više je nego dupliran.

Podršku u iznosu od hiljadu eura imaju bračni parovi koji žive na ruralnom području, isključivo se bave poljoprivredom, nalaze se u Registru poljoprivrednih gazdinstava u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i mlađi su od 45 godina.

Bračni parovi koji ispunjavaju prethodne kriterijume, i po osnovu rođenja djeteta u ovoj godini mogu ostvariti podršku u iznosu od dodatnih hiljadu eura.

Do sada je naknada po oba osnova iznosila po 400 eura.

Bračni parovi koji budu konkurisali za podršku dužni su Sekretrarijatu za privredu da dostave uvjerenje o prebivalištu, potvrdu seoske mjesne zajednice o opredijeljenosti života na selu, potvrdu o nezaposlenosti, izvod iz matične knjige vjenčanih i izvod iz matične knjige rođenih za novorođenče.

Donošenjem ove odluke Opština želi da zaustavi iseljavanje sa sela, spriječi demografsko starenje i započne proces povratka mlađe populacije na selo i opredijeljenost za poljoprivrednu djelatnost, kao osnovni izvor sticanja prihoda.

U lokalnoj upravi smatraju da su jedan od ograničavajućih faktora daljeg razvoja poljoprivrede nepovoljna demografska kretanja u selima.

Prema rezultatima posljednjeg popisa poljoprivrede Crne Gore, na području pljevaljske opštine živi 31.060 stanovnika, od toga na seoskom području 11.438, odnosno 37 odsto ukupnog broja. U odnosu na popis iz 2003. prisutan je trend smanjenja broja stanovnika na selu za četiri odsto.

U Opštini smatraju da će doći do daljeg ekonomskog slabljenja i depopulacije najudaljenijih ruralnih područja, ako se ne obezbijedi povoljniji životni i ekonomski ambijent.

U 11 seoskih škola ove godine upisano je manje prvaka nego prošle godine, dok u nekoliko osnovnih škola ove godine neće biti prvaka.

Od seoskih osnovnih škola najviše prvaka upisano je u OŠ “Bratstvo” u Bukovici, najudaljenijoj pljevaljskoj Mjesnoj zajednici i OŠ u selu Odžak, nedaleko od Pljevalja.

U tim školama od naredne školske godine nastavu će pohađati po tri prvaka. U školi u Odžaku od tri upisana prvaka, dva su u matičnoj školi, a jedan u isturenom odjeljenju u selu Borovica.

Bez prvaka će ove godine biti osnovne škole u rudarskom naselju Šula, ali i osnovne škole u Srdanovom Grobu, Matarugama, Bobovu i Boljanićima. Osnovna škola “Jakub Kubur” u Boljanićima je ove godine po prvi put bez prvaka. Nešto bolja je situacija u OŠ “Radoje Kontić” u rudarskom naselju Gradac, gdje su se ove godine upisala dva prvaka.

U svim seoskim školama nastavu je pohađalo manje od 200 učenika.

Direktori škola tvrde da će u narednom periodu biti još teža situacija, jer sve više mladih napušta svoja ognjišta.

Ukoliko se ne zaustavi sve izraženija migracija seoskog stanovništva u grad, pljevaljska sela za pedesetak godina ostaće potpuno prazna.

To pokazuju i podaci o socio-ekonomskoj statistici Opštine Pljevlja, koju je ranije uradio Sekretarijat za privredu.

Šezdesetih godina prošlog vijeka na seoskom području živjelo je više od 36.000 stanovnika, da bi pedesetak godina kasnije taj broj bio sveden na svega 11.700 stanovnika.

Broj stanovnika između dva popisa smanjio se za 2.700, dok je u periodu od 2003. do 2011. ugašeno 588 domaćinstava.

“Matematički gledano, ako bi se trend opadanja stanovništva nastavio istim tempom i intezitetom, do potpunog zamiranja sela došlo bi već kroz pedesetak godina”, navodi se u dokumentu.

Na području Opštine Pljevlja evidentirano je ukupno 158 sela od kojih je 11 bez stanovnika, 13 ima manje od 10 stanovnika, 57 između 10 i 50, a 35 između sto i pet stotina.

Samo dva sela imaju više od 500 stanovnika - Komini i Židovići, koji se tretiraju i kao prigradska naselja.

Činjenica je da je u svim selima broj stanovnika rastao u periodu poslije Drugog svjetskog rata, a opadao u posljednjih 50 godina. Nigdje te oscilacije nijesu tako jako izražene kao u nekadašnjim rudarskim naseljima Gradac i Šula.

Bonus video: