Leković: Stopirati kupovinu trajekta "Af Franceska“, o kupovini broda da odlučuje nova vlada

"Eventualnom kupovinom “AF Franceska” možda rizikujemo da se nakon manje od decenije ponovo prisjetimo tragičnih scena našeg pomorstva i privrede, kada smo sa sjetom na posljednji vijađ ispraćali “Bijeli Svetac” kako su ga svi u Baru zvali, koji je u Turskoj okončao svoj život u rezalištu kao staro gvožđe", rekao je Leković

7297 pregleda 58 reakcija 4 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Odbornik Demokrata u Skupštini Opštine Bar Momčilo Leković kazao je da treba stopirati kupovinu trajekta "Af Franceska“, i o kupovini broda da odlučuje nova vlada., saopšteno je iz te partije.

"Nakon što je novoizabrani upravni odbor „Barske plovidbe“, kompanije u većinskom vlasništvu države donio odluku da na jesen kupi 44 godine star trajekt "AF Francesca" koji pripada italijanskoj pomorskoj kompaniji “Adria Ferries” iz Ankone, za iznos od pet ili šest miliona eura, uznemirenje javnosti, naročito barske, danima ne jenjava", kazao je leković, navodi se u saopštenju.

U posljednjih desetak dana čuli smo brojne i, kako je saopštio Leković, reklo bi se sasvim opravdane kontra argumente u vezi sa kupovinom trajekta koji je prvi put porinut davne 1979. godine.

"I dok su se pred crnogoskom javnošću ređali kritičari ovakve odluke, među kojima je i barski lokalni parlament čiji sam i ja dio, a koji je tražio objašnjenje u vezi sa kupovinom baš ovog broda, od kompanije “Barska plovidba” do sada nijesmo dobili nijedan argument za, osim opšte poznate činjenice da je obnavljanje linije Bar-Bari prijeko potrebno našoj zemlji", dodaje se u saopštenju.

Potpuno je tačno, rekao je Leković, da je nasušna potreba naše zemlje, grada i kompanije “spajanje obala”, ali to spajanje ne možemo i ne treba izvesti po svaku cijenu, odnosno ne razmišljajući dugoročno već samo na kratke staze.

"To je moj stav i to je stav odborničkog kluba koji zastupam, a ujedno i stav velike većine građana kako Bara tako i Crne Gore. Eventualnom kupovinom “AF Franceska” možda rizikujemo da se nakon manje od decenije ponovo prisjetimo tragičnih scena našeg pomorstva i privrede, kada smo sa sjetom na posljednji vijađ ispraćali “Bijeli Svetac” kako su ga svi u Baru zvali, koji je u Turskoj okončao svoj život u rezalištu kao staro gvožđe. Na istom mjestu skončao je i njegov prethodnik u floti barskog brodara, “Crveni Svetac”", saopštio je on.

Upravo bi i “Af Franceska”, dodao je on, sagledavajući sve indikatore i osobine, a ponajviše godine, ako ne odmah onda već za koju godinu mogla doživjeti istu sudbinu, što bi, prema njegovim riječima, bio novi udarac i prisjećanje na neslavne dane našeg pomorstva koje svi pokušavamo zaboraviti.

"Našoj privredi i našem pomorstvu treba dugoročna vizija, treba relativno mlad, operativan, ekonomičan i na duže staze funkcionalan brod koji će zadovoljiti potrebe i predstavljati zalog za budućnost", dodao je Leković.

Poštujući odluku da ne prisustvuju skupštinskom zasijedanju najavljenom u ponedjeljak, kazao je Leković, koje će sasvim izvjesno na momente imati i primise samopromocije baš onih političkih subjekata čija je, prema njegovim riječima, trodecenijska politika i dovela do toga da danas u državnoj floti nemamo nijedan feri, od “Barske plovidbe” kao odgovorne kompanije u ime velike većine građana tražimo da stopira kupovinu trajekta “Af Franceska” i relaksira javnost, kako bi o tome na jesen odlučivala nova Vlada i novo resorno ministarstvo.

"To bi bio mudar potez odgovorne državne kompanije i odgovornih ljudi koji osluškuju glas svojih građana", rekao je Leković, navodi se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: