Zatvoren proces: Opštini ne pripada "Budvanska"

Na ročištu se nije pojavio Božidar Vujičić, koji je u ime NVO podnio tužbu za utvrđivanje ništavnosti prenosa vlasništva na Vladu. Zbog toga sud nije prihvatio ni učešće Opštine Budva kao umješača

19785 pregleda 7 komentar(a)
Hotelsko naselje Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović
Hotelsko naselje Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović

Privredni sud zatvorio je proces koji je pokrenuo predstavnik budvanskog Nevladinog udruženja “Građanska akcija” Božidar Vujičić, a koji je podnio tužbu za utvrđivanje ništavnosti Sporazuma o prenosu akcija sa HTP “Budvanske rivijere” na Vladu Crne Gore od 15. maja 1997. godine, zbog čega je, kako je naveo, metropoli turizma nepravedno oduzeta imovina vrijedna stotinu miliona eura.

U obrazloženju odluke Privrednog suda naglašava se da se Vujičić nije pojavio na ročištu za glavnu raspravu zbog čega sud, pozivajući se na zakonske odredbe, smatra da je tužba povučena.

Time, kako je pojašnjeno, sud nije prihvatio ni učešće Opštine kao umješača, jer je tužba tužioca povučena.

“Smatra se da je tužba povučena. Ne prihvata se učešće Opštine Budva kao umješača na strani tužioca”, piše u rješenju Privrednog suda u koje su “Vijesti” imale uvid.

Vujičić je “Vijestima” kazao da nije odustao od tužbe, te da je pismeno obavijestio Sud da zbog zdravstvenih problema nije mogao da dođe u Podgoricu.

Božidar Vujičić
Božidar Vujičićfoto: PR Centar

“Sjutradan sam na adresu Privrednog suda uputio predlog za povraćaj u pređašnje stanje i u prilog sudu dostavio izvještaj specijaliste ljekara”, naveo je Vujičić.

On je uputio žalbu Apelacionom sudu zahtijevajući da ukine rješenje Privrednog suda i predmet vrati na ponovni postupak.

Apelacioni sud je ranije usvojio žalbu Opštine Budva i ukinuo rješenje Privrednog suda koje je osporilo pravo lokalnoj upravi, te vratilo na ponovno odlučivanje, uz sugestiju da u ponovnom postupku otkloni sve nedostatke.

Kada je u pitanju konkretan slučaj, u Opštini Budva, kako je rečeno “Vijestima” u Sekretarijatu za zaštitu imovine, već preduzimaju radnje, prikupljaju dokumentaciju i okupljaju pravni i ekonomski tim koji treba da pripremi debelo obrazloženu tužbu.

“Da krenemo polako u proces koji će vjerovatno otvoriti Pandorinu kutiju u vezi s očiglednom pljačkom građana Budve i svega što su godinama svojim radom i novčanim doprinosima ulagali u ovo sada državno preduzeće, koje je u međuvremenu rasprodalo svoju najvredniju imovinu. Očekujemo i da tužilaštvo konačno otvori ovaj predmet jer će sasvim sigurno naići na brojne zloupotrebe s elementima organizovanog kriminala”, rečeno je ranije u resornom sekretarijatu.

Iz Građanske akcije su u svojoj prvoj tužbi, kada su pokrenuli spor, istakli da je državnu imovinu, u iznosu od oko 160 miliona njemačkih maraka, u Budvansku rivijeru uložila Opština Budva, odnosno građani opštine Budva, plaćanjem u budžet opštine poreza, doprinosa, taksi, naknada, ustupanjem opštinske zemlje, sredstava od samodoprinosa …

Tužbom osporavaju sporazum o prenosu akcija sa HTP “Budvanske rivijere” na Vladu Crne Gore, tvrdeći da je zaključen suprotno članu 2 stav 1 tačka 20 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, zbog čega su tužili državu Crnu Goru i HG “Budvanska rivijera”.

“Akcije koje su predstavljale državni kapital u ‘Budvanskoj rivijeri’ morale su biti prenijete na Opštinu Budva ne na Vladu Crne Gore. Iz budžeta Opštine Budva, na osnovu skupštinskih odluka uplaćivana su novčana sredstva, ustupano građevinsko zemljište, da bi Sporazumom o prenosu akcija ta državna imovina, kojom pravo raspolaganja i korišćenja ima Opština Budva, bila prenijeta na Vladu Crne Gore. Vlada je najveći broj hotela rasprodala, novi vlasnici su nerijetko ogradili hotele i javne staze uknjižili kao interne staze tako da su građani Budve izdvajali poreze, takse i dr. u budžet opštine da bi na kraju postupkom Vlade Crne Gore izgubili javne puteve. Poništenjem sporazuma o prenosu akcija i prenosom akcija Budvanske rivijere sa Vlade na opštinu Budva, opština bi lagano izmirila sve obaveze prema Vladi Crne Gore i ostalo bi joj još dovoljno akcija za unapređenje i organizovanje uslova života lokalnom stanovništvu i turistima”, naveli su iz tog nevladinog udruženja.

U protekle dvije i po decenije od gotovo deset hotela Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera” preostalo je pet - “Palas” u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje “Slovenska plaža” u Budvi (tri plus i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel “Aleksandar” u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel “Castellastva” Petrovac (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel “Mogren” u Budvi (tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica). Iz Kompanije je prije dvije godine izuzet grad hotel “Sveti Stefan”, koji je povjeren na upravljanje drugoj vladinoj firmi “Sveti Stefan hoteli” AD.

Bonus video: