Završetak početih radova u Pljevljima finansiraće Vlada

Rekonstrukcija puteva u Pljevljima zahvaljujući novcu od ekonomskog državljanstva

19630 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od nezavršenih puteva, Foto: Rkološko društvo Breznica
Jedan od nezavršenih puteva, Foto: Rkološko društvo Breznica

Uprava za kapitalne investicije finansiraće radove na putnoj infrastrukturi u opštini Pljevlja koji su u toku, novcem koji je Vlada Crne Gore opredijelila od ekonomskog državljanstva za sjeverne opštine.

To je dogovoreno na sastanku koji je prije dva dana predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš imao sa direktorom Uprave za kapitalne investicije Esminom Bećovićem, čime je riješen problem nedostatka revidiranog projekta, što je bio uslov da bi Opština Pljevlja dobila million eura za njegovu realizaciju.

Pljevlja su, pored Plužina i Žabljaka, klasifikovana u grupu “B” opština kojima je uslov za trošenje novca od ekonomskog državljanstva bio jedan gotov revidiran projekat u vrijednosti do milion eura i da se novac najdalje iskoristi do 20. decembra ove godine.

Iako opština Pljevlja nije imala gotov revidiran projekat, postojala je mogućnost da novac ostane neiskorišćen.

“Imajući u vidu da će novac ostati neutrošen, a opština Pljevlja uskraćena za milion eura, na obostrano zadovoljstvo donesena je odluka da se novac može koristiti za finansiranje radova iz oblasti lokalne putne infrastrukture koji su sada u toku. Pljevaljska putna infrastruktura je u katastrofalnom stanju, kako gradska tako i seoska. Jednostavno, prvobitnom odlukom Vlade opština nije imala uslove da iskoristi taj milion eura. Sada, Opština taj novac može koristiti pod identičnim uslovima kao i druge opštine u Crnoj Gori i novac će biti utrošen za uređenje putne infrastrukture”, kazao je Vraneš.

Vlada je početkom maja donijela odluku da od dijela novca koji je prihodovan iz programa ekonomskog državljanstva po milion eura prenese na posebne račune opština sa sjevera države: Kolašin, Mojkovac, Šavnik, Bijelo Polje, Andrijevica, Rožaje, Berane, Gusinje, Plav, Petnjica, Plužine, Žabljak i Pljevlja.

Tada je pojašnjeno da će sa ovim opštinama Uprava za kapitalne projekte potpisati posebne ugovore o namjenskoj potrošnji dodijeljenog novca za projekte koji nisu obuhvaćeni novcem iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

“Nakon potpisivanja ugovora opštine će biti u obavezi da otvore posebne namjenske račune. Navedena sredstva opštine će moći da koriste za potrebu, izradu i reviziju tehničke dokumentacije, izrade elaborata, raspisivanje konkursa, pokretanja postupka eksproprijacije, kao i izvođenje radova i izvođenje razvojnih projekata”, objasnio je tada ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović.

Bonus video: