Anžuru primanja od 7.000 eura

Direktor ToMontenegra spaja funkciju sa radnim mjestom accountable menadžera, dobija odvojeni život, platnu karticu, troškove za odlaske kući vikendom u Ljubljanu...

47922 pregleda 401 reakcija 110 komentar(a)
Anžur, Foto: BORIS PEJOVIC
Anžur, Foto: BORIS PEJOVIC

Novi izvršni direktor “ToMontenegra” Mark Anžur imaće prihode od sljedećeg mjeseca u iznosu od preko sedam hiljada eura, saznaju “Vijesti”.

Prema ugovoru njegova startna neto zarada iznosi 3.500 eura, a kako ima pravo na uvećanu zaradu za minuli radni staž, na naknadu zarade i druga primanja po osnovu rada, njegova neto zarada iznosi nešto preko 4.000 eura. Anžur prima i takozvanu naknadu za odvojeni život od 1.000 eura, ima karticu za mjesečne troškove od 1.000 eura, a od sljedećeg mjeseca preuzeće nadležnosti accountable menadžera, za šta će dobiti naknadu od 1.000 eura.

Kompanija Anžuru plaća i službeno vozilo, ali i troškove za putovanja do kuće u Ljubljani gdje odlazi skoro svaki vikend. Ukupni bruto troškovi angažovanja Anžura mjesečno će kompaniju koštati oko 10.000 eura.

Prvi izvršni direktor državne aviokompanije Predrag Todorović primao je platu od 4.400 eura (sa dodacima na zaradu) i naknadu za zakup stana do 1.000 eura. Nakon objavljivanja iznosa zarade u dijelu javnosti pokrenuta je kampanja zbog visoke zarade, nakon čega je Todorović podnio ostavku. On je u februaru 2022. potpisao sporazumni raskid radnog odnosa, odričući se bilo kojih drugih prava koji se odnose na otpremnine i nagrade koje je imao u svom ugovoru.

“Vijesti” su pitale “ToMontenegro” kolika primanja ima Anžur i da li će biti objavljena, a iz kompanije su kazali da je njegov ugovor već objavljen i da neće biti mijenjan.

Prema ugovoru objavljenom nakon sjednice Vlade održane 4. maja, Anžur ima pravo na startnu zaradu od 3.500 eura, uvećanu za minuli rad i druga prava iz Zakona o radu, naknadu za odvojeni život, kao i pravo na službeno vozilo, mobilni telefon, službenu bankovnu karticu, kao i na godišnji bonus u visini od četiri mjesečne neto ugovorene zarade u slučaju pozitivnog EBITDA. To je profit kompanije prije nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija.

“Kompanija sa izvršnim direktorom Markom Anžurom nije zaključila i ne planira zaključenje aneksa ugovora o radu kojim bi se mijenjale finansijske stavke ugovora, koji je već odobren od strane Vlade Crne Gore. Izvršni direktor Mark Anžur će obavljati poslove komercijalnog direktora u narednom periodu i za to neće imati dodatnu nadoknadu. Ukoliko izvršni direktor Mark Anžur bude obavljao poziciju Accountable Managera, (što je česta praksa u aviokompanijama) sljedovaće ga nadoknada za tu funkciju u skladu sa pravilnikom o naknadama Društva, koji je na snazi i koji se u tom dijelu neće mijenjati. Izvršni direktor Mark Anžur ima pravo na istu službenu karticu kao i njegovi prethodnici, koju je obavezan da koristi za potrebe kompanije, u skladu sa kodeksom kompanije i predviđenim budžetom i finansijskim planom, te nikakve druge privilegije neće imati u komparaciji sa njegovim prethodnicima”, naveli su u odgovorima iz “ToMontenegra” ne navodeći precizne cifre.

Anžur je prije par dana na tematskoj sjednici Vlade o pripremi turističke sezone kazao da će “ToMontenegro” ove godine pozitivno poslovati.

Uprava kompanije pripremila je nacrt plana razvoja, kojim se predviđa dobijanje državne podrške od 100 miliona eura. Država je prije dvije godine u kompaniju uložila 30 miliona eura, od čega su kupljena dva aviona.

Bonus video: