Broj posredovanja preko Zavoda za zapošljavanje povećan sedam puta

Za šest mjeseci ove godine službenici ZZZ obavili 25.664 posredovanja u zapošljavanju, a za isti period prošle godine ta brojka iznosila svega 3.593

6093 pregleda 8 komentar(a)
Poboljšani međuljudski odnosi i kvalitet rada: Vojvodić, Foto: ZZZCG
Poboljšani međuljudski odnosi i kvalitet rada: Vojvodić, Foto: ZZZCG

Službenici Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) za šest mjeseci obavili su 25.664 posredovanja za zapošljavanje za 16.652 osoba sa evidencije nezaposlenih. U istom periodu prošle godine bilo je ukupno 3.593 posredovanja za 2.789 osoba.

Broj posredovanja, odnosno kontakata sa zainteresovanim poslodavcima, prema podacima iz polugodišnjeg izvještaja, povećan je za sedam puta u odnosu na isti period lani. Zahvaljujući većim aktivnostima Zavoda broj zaposlenih je za skoro šest hiljada manji nego na kraju juna prošle godine i sada iznosi 40,3 hiljade.

Stopa nezaposlenosti na kraju juna ove godine iznosila je 17,37 odsto, dok je u istom periodu prošle godine iznosila 19,9 odsto.

Predsjednik Upravnog odbora Zavoda Dejan Vojvodić kazao je “Vijestima” da je za ove rezultate zaslužan novi vršilac dužnosti direktora Zavoda Gzim Hajdinaga i njegov menadžerski tim, a da je slab rezultat u prošloj godini uzrokovan neradom tadašnje uprave i veoma narušenim međuljudskim odnosima.

“Preko 90 odsto su isti načelnici kao i tada, ali su sada značajno poboljšani međuljudski odnosu unutar Zavoda, kao i saradnja između službi i sa poslodavcima. Mnogo bolje se radi što i pokazuju rezultati”, kazao je Vojvodić.

Bolji rezultati ostvareni su u svim područnim jedinicama Zavoda i biroima. Izvještaj pokazuje da je u prvom polugodištu prošle godine područna jedinica u Rožajama obavila ukupno osam posredovanja za šest osoba ili jedno mjesečno, a da je sada u istoj službi za isti period urađeno 1.395 posredovanja za 1.250 osoba.

Broj posredovanja u Budvi za isti uporedni period povećan je sa 32 na 517, u sa sedam na 556 posredovanja, a u Plavu sa 20 na 328.

Na Cetinju su za šest mjeseci prošle godine obavljena 64 posredovanja a sada, dok je u Kotoru brojka povećana sa 60 na 708.

Veliki rast brojki desio se i u Podgorici za ovih šest mjeseci i to za oko deset puta. Broj posredovanja povećan je sa 763 na 7.489.

Vojvodić je kazao da su u ovom periodu zbog velikog broja tužbi angažovali novog advokata, kao i da sadašnji pokazatalji govore da potraživanja radnika koji tužbama traže isplate od dva miliona eura nisu osnovana.

Naveo je i da je Zavod povukao tužbe protiv Glavnog grada koje su budžet mogle koštati 400 hiljada eura i da će taj spor biti rješen bez troškova.

On je kazao i da je crnogorski Zavod za zapošljavanje sada jedini u regionu, a i u zemljama Evropske unije, koji je dio državne uprave, dok je u svim ostalim državama samostalna i nezavisna institucija, i da bi trebalo vratiti nezavisnost ovoj instituciji kakvu je imala nekada.

Najviše radnih dozvola Rusima i Turcima

Prema podacima iz izvještaja Zavoda, za šest mjeseci je izdato 14.091 radna dozvola strancima iz utvrđenih kvota, kao i van kvota još 7.469 dozvola. Od toga najviše radnih dozvola dobili su državljani Rusije 7.412 ili 34,3 odsto ukupnog broja. Nakon njih slijede državljani Turske koji su dobili 4.466 radnih dozvola. ržavljani Srbije dobili su 3.921 radnu dozvolu, Bosne i Hercegovine 1.157, a Albanije 924 radne dozvole.

Bonus video: