Kompletirani papiri za elektranu u Otilovićima

Vlada izdala Elektroprivredi urbanističko-tehničke uslove, energetska kompanija za najviše dva mjeseca raspisuje tender za izvođača radova

5820 pregleda 0 komentar(a)
Obezbijedila bi se struja za više od 1200 domaćinstava: Brana u Otilovićima, Foto: Goran Malidzan
Obezbijedila bi se struja za više od 1200 domaćinstava: Brana u Otilovićima, Foto: Goran Malidzan

Vlada je dala saglasnost na predlog urbanističko-tehničkih uslova (UTU), čime su se stvorili uslovi za početak gradnje hidrocentrale na akumulaciji u pljevaljskom selu Otilovići.

“Nakon dvije godine administrativnih postupaka, upornog rada i zalaganja službi EPCG konačno imamo kompletiranu dokumentaciju za početak izgradnje HE “Otilovići”. Imamo ugovor o koncesiji, Vlada je usvojila UTU, a sledeći korak je raspisivanje tendera za izgradnju hidroelektrane, nakon 40 godina stagniranja ovaj projekat postaje stvarnost”, napisao je Rovčanin na svom fejsbuk profilu.

On je “Vijestima” kazao da je u toku priprema tenderske dokumentacije, nakon čega će Odbor direktora donijeti odluku o gradnji hidrocentrale u Otilovićima.

“U narednih mjesec-dva može se očekivati raspisivanje tendera za izgradnju”, rekao je Rovčanin.

Mala hidroelektrana “Otilovići” gradila bi se u neposrednoj blizini lučno-betonske brane na rijeci Ćehotini, koja je izgrađena za potrebe snabdijevanja tehnološkog procesa vodom Termoeletrane “Pljevlja”.

Početak gradnje male hidrocentrale na akumulaciji Otilovići kasni jer je EPCG od maja prošle godine čekala na izdavanje UTU, bez kojih nije bilo moguće krenuti u realizaciju tog projekta.

Iz EPCG-a su ranije saopštili da je u toku izrada nacrta izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Opštine Pljevlja, koji će razraditi ovaj projekat i da su oni kao zainteresovana strana dostavili smjernice za izgradnju ovog energetskog objekta. Usvajanje ovog planskog dokumenta se očekuje do kraja godine.

EPCG će izgradnju male hidrocentrale u Otilovićima najvjerovatnije finansirati sopstvenim novcem.

“EPCG će još u narednih nekoliko mjeseci sagledati uslove za finansiranje projekta. S obzirom na to da kamatne stope za kredite trenutno nijesu povoljne, EPCG će najvjerovatnije projekat finansirati iz sopstvenih sredstava. Procjena EPCG je da će projekat koštati oko 4,5 miliona”, odgovorili su nedavno iz kompanije Vijestima.

Izgradnja hidrocentrale u Otilovićima, trajala bi oko 18 mjeseci.

Vlada je prošle godine EPCG dala koncesiju za korištenje vode iz akumulacije Otilovići za izgradnju mHE.

“U skladu sa usvojenim koncesionim aktom koncesiona naknada iznosiće 6,5 odsto od ostvarene godišnje proizvodnje, s tim da taj iznos ne može biti manji od pet odsto od planirane proizvodnje. Procenti godišnje proizvodnje se preračunavaju u novčani iznos po prosječnoj cijeni električne energije na berzi električne energije u godini za koju se vrši obračun koncesione naknade i raspoređuje u državni i lokalni budžet na način definisan zakonom”, kazali su iz kompanije.

Brana u Otilovićima izgrađena je 1982. godine na rijeci Ćehotini, a voda iz nje koristi se za potrebe Termoelktrane i vodosnabdijevanje Pljevalja. Visina brane je 59 metara, a zapremina stvorene hidroakumulacije je oko 18 miliona metara kubnih.

Imaće dva agregata, jedan koji će raditi na ekološki prihvatljivim protocima i drugi koji će raditi u periodima srednjih i velikih voda. Snaga mHE bila bi oko tri megavata a očekuje se da će proizvoditi oko 11 miliona kilovatčasova električne energije što po sadašnjim cijenama iznosi preko dva miliona eura godišnje.

Iz EPCG su pojasnili da će mHE moći da obezbijedi energiju za više od 1.200 domaćinstava.

Bonus video: