Planiraju mali turistički grad na rtu Mavrijan

Opština Ulcinj, saudijska grupa “Al Shiddi” i Vlada potpisale Memorandum o razvoju turističkog kompleksa

19980 pregleda 51 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Mirko Kotlaš
Foto: Mirko Kotlaš

Na dijelu rta Mavrijan imaćemo jednu od najvećih investicija u državi, a otvorili smo za investicije gotovo sve lokalitete koji su namijenjeni razvoju, koji su godinama bili blokirani, kao što su “Galeb”, “Jadran” i “Velika plaža”, saopštio je predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari.

To je kazao nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Vlade, Opštine Ulcinj i saudijske “Al Shiddi” grupe povodom mogućnosti razvoja turističkog kompleksa na dijelu rta Mavrijan u Ulcinju. Bajraktari je naglasio da bi ova investicija mogla biti veća i od “Luštica bay” i Porto Montenegra.

Predsjednik “Al Shiddi” grupe, Sulejman Al Šidi kazao je da žele da prenesu svoje iskustvo u Crnu Goru, te da u Bosni i Hercegovini (BiH) i regionu posluju već 15 godina.

“Ovo je početak i prvi korak za arapske investitore na ovom prostoru. Zahvalni smo za šansu za investiciju na rtu Mavrijan”, dodao je on.

Kako je kazao, turista iz njihovog dijela svijeta sve je više u Crnoj Gori i nada se da će u saradnji s opštinama i Vladom realizovati ovu investiciju.

Premijer Dritan Abazović je pojasnio da je brdo Mavrijan s tri strane okruženo morem i da bi se nakon daljih pregovora na toj lokaciji praktično gradio mali grad.

“Kao plod pređašnjeg sastanka došli smo do potpisivanja ovog Memoranduma. “Al Shiddi” grupa je uradila velike projekte u BIH”, naglasio je on i dodao da su svi koji žele da se bave fer biznisom više nego dobrodošli u Crnu Goru. On je kazao da rješenje za Mavrijan moraju naći što prije, te da se ovako otvara prozor za kompanije iz Saudijske Arabije i drugih zemalja, za koje vjeruje da će sve više htjeti da dolaze u Crnu Goru.

Cilj memoranduma je da obezbijedi okvir između sve tri strane, koje će kroz saradnju i napor podržati inicijative kako bi se izgradio ekskluzivni rizort na dijelu Mavrijana. Prema sajtu Vlade, dokumentom se ne stvara nikakva pravna, finansijska obaveza ili odgovornost za potpisnike.

Sarajevska firma “Margos” i mali dioničari

Portal Akta iz BiH je krajem jula objavio dopis Grupe manjinskih dioničara firme “Margos Veletrgovina” u kome oni predsjednika “Al Shiddi” grupe Sulejmana Al Šidija, optužuju za izvlačenje novca iz te kompanije i tvrde da je preko firme “Itimat Danişmanlik Hizmetleri Inşaat Mobilya San. Ve Diş Tic. Ltd. Sti” iz Istanbula vršio pranje novca i druge nezakonite radnje.

Prema pisanju portala Biznisinfo, početkom jula je kompanija “Al-Shiddi Trading” pokrenula postupak istiskivanja malih dioničara iz sarajevske firme “Magros Veletrgovina”, pa su mali dioničari zadržavanjem svojih dionica iskazali nezadovoljstvo odnosom vlasnika prema njima. Saudijska grupacija je 2006. kupila državni kapital u “Magrosu”, a na lokaciji te kompanije je izgrađen biznis kompleks “Sarajevo City Center”. Prema pisanju tog portala, očekuje da će saudijski biznismen sada imati 100 odsto kompanije.

Mali dioničari tvrde da je generalni direktor firme “Magros” Murad Abed, po ovlašćenju Al Šidija, potpisao fiktivni konsultanski ugovor sa turskom firmom vrijedan 450 hiljada eura na period od godinu dana.

“Postoji osnovana sumnja da je uprava “Magros Veletrgovina” na čelu sa Sulejmanom Al Šidijem kao predsjednikom Nadzornog odbora i Muradom Abedom kao generalnim direktorom počinila krivična djela iz člana 209 “Pranje novca” Krivičnog zakona BiH i više krivičnih djela protiv privrede, poslovanja i sigurnosti platnog prometa Krivičnog zakona Federacije BiH i da bi se u istražne radnje međunarodnog pranja novca trebalo da uključe Finansijsko-obavještajni odjel Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i nadležno tužilašvo i policijski organi kantona Sarajevo, da se s nadležnim policijskim organima u Turskoj provjeri gdje je na kraju završio novac iz ‘Magrosa’ opran preko firme iz Istanbula”, navodi se u objavljenom dopisu.

Al Šidija: Nije ista struktura kao u Sarajevu

“Vijesti” su Al Šidija pitale da li je “Magros Veletrgovina” u Sarajevu dio njihove grupacije, na šta je odgovorio da jeste dio njihovih ulaganja, odnosno da je to samo mali dio investicija u regionu. Upitan i da li je vlasnička struktura u toj kompaniji ista kao u Crnoj Gori, kazao je da nije, da je drugačija te da to zavisi od lokacije i države.

“Ne možemo razgovarati o 15 godina unazad, a imati istu vlasničku strukturu. Bilo bi glupo imati istu strukturu, sve je drugačije”, kazao je on u vili Gorica.

Bonus video: