Veliki turistički projekti u Tivtu traže novu elektromrežu

Crnogorski elektrodistributivni sistem pripremio plan kako bi obezbijedio kvalitetno snabdijevanje strujom nove komplekse u Tivtu

15447 pregleda 2 komentar(a)
Povećanje potrošnje u novim naseljima neće ugroziti sadašnje potrošače, Foto: SZS Tivat
Povećanje potrošnje u novim naseljima neće ugroziti sadašnje potrošače, Foto: SZS Tivat

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) planira više ulaganja na distributivnoj mreži u Tivtu radi priključenja nekoliko novih velikih rezidencijalno-turističkih kompleksa koji se grade u toj opštini.

Iz CEDIS-a je “Vijestima” rečeno da su shodno pristiglim zahtjevima za priključenje budućih objekata Sektoru za pristup mreži, a na osnovu kojih vrše proračun i planiranje proširenja postojećih kapaciteta, odnosno izgradnju novih elektroenergetskih objekata, predvidjeli više investicionih projekata na distribucinoj mreži Tivta, a koji će biti realizovani u narednom periodu. To podrazumijeva prvenstveno polaganje više novih 35 i 10 kV podzemnih kablovskih vodova, a što će biti potrebno i određeno prekopavanje postojeće saobraćajne infrastrukture uTivtu.

Kada je u pitanju novi rezidencijalno-poslovni kompleks “Boka Place” u nautičkom rizortu Porto Montenegro, a koji korisnicima treba da bude predat na upotrebu pred ljeto naredne godine, u CEDIS-u kaže da elektro-energetska mreža u zahvatu Porto Montenegra funkcionišu u statusu tzv. Zatvorenog distributivnog sistema i da je ona u nadležnost privatne kompanije “PM Power”, a ne CEDIS-a.

“Zahtijevana energija i snaga kompanije ‘PM Power’ će biti u potpunosti raspoloživa nakon okončanja investicije polaganja dva 35kV kablovska voda od postojeće trafostanice 110/35kV “Gradiošnica” do trafostanice 35/10kV “Porto Montenegro”, što je i propisano Rješenjem o saglasnošću za priključenje ovog kompleksa”, ističu u CEDIS-u.

Za novi rezidencijalno-poslovni kompleks investitora kompanije “Centurion” koji na jesen počinje da se gradi na jugozapadnom kraju kompleksa Porto Montenegra na prostoru između zgrade Zbirke pomorskog nasljeđa i objekta nekadašnjeg Doma vojske na Seljanovu, iz CEDIS-a objašnjavaju da investitor treba da izgradi trafostanicu za napajanje sopstvenog kompleksa.

“Za njeno napajanje je potrebno da se izgradi 10kV kablovski vod od tarfostanice 35/10kV “Tivat” do lokacije buduće trafostanice”, naglašavaju u ovoj državnoj energetskoj kompaniji.

Investitor novog velikog rezidencijalno-turističkog kompkesa na lokaciji bivšeg hotela “Tivat” na Seljanovu, firma “ALK Montenegro”, takođe kako ističu u CEDIS-u, treba da izgradi svoju trafostanicu za čije je napajanje potrebno da se izgradi 10kV kabal od postojeće trafostanice 10/0,4kV “Donja Lastva 2” i do buduće trafostanice 10/0,4kV “Centurion”.

Za takođe veliki stambeno-poslovni kompleks u Ruljini investitora “Monte Co” iz Budve, prema navodima CEDIS-a potrebno je da se izgradi 35kV kablovski vod od trafostanice 35/10kV “Tivat” do razvodnog postrojenja na rtu Opatovo.

“Za izgradnju ovog kablovskog voda investitor je pribavio urbanističko-tehničke uslove, potrebne dozvole i započeo je radove. Kablovski vod je položen od trafostanice 35/10kV do magistrale i radovi su obustavljeni. Potrebno je da se izgradi 10kV kablovski vod od trafostanice 35/10kV “Tivat” do buduće trafostanice 10/0,4kV “Ruljina”, od buduće trafostanice 10/0,4kV “Ruljina” do postojeće trafostanice 10/0,4kV “Donja Lastva 2” i trafostanice 10/0,4kV “Ruljina”. Realizacijom ovih investicija formirao bi se novi 10 kV kablovski prsten koji bi omogućio nesmetano napajanje novih potrošača ovog područja Tivta”, objašnjavaju iz CEDIS-a.

Iz te državne kompanije tvrde da CEDIS “sopstvenim planovima prati planiranu gradnju stambeno-poslovnih kompleksa i za svaki je obezbijedio plan pouzdanog napajanja koje niti u jednom trenutku neće ugroziti ostatak elektroenergetske mreže Tivta”.

Naglašavaju da pored radova za napajanje ova nova četiri velika stambeno-poslovna kompleksa koja se grade u Tivtu, CEDIS u svojim planovima investicija za period 2025-2026. godine ima izgradnju nove trafostanice 35/10 kV Tivat 3, planskim dokumentom planirane na području Kukuljine, “a čijom će se izgradnjom dugoročno obezbijediti nesmetan razvoj elektrodistributivne mreže i priključenje novih potrošača na području od Gradiošnice do Lepetana”.

Biće potrebno prekopavanje više ulica i puteva

“Za realizaciju planiranih investicija neophodno je prekopavanje lokalnih i magistralnih puteva u svrhu polaganja pomenutih kablovskih vodova, što zbog nesmetanog odvijanja saobraćaja kao i broja kablovskih vodova, a samim tim i širine rova iskopa, predstavlja problem. U cilju pronalaska optimalnog rješenja i sinhronizacije izvođenja radova CEDIS je u proteklom periodu sa Opštinom Tivat održao niz sastanaka na kojima je razgovarano o optimalnom modalitetu realizacije ovih i drugih investicionih projekata”, naveli su iz CEDIS-a, ne precizirajući, međutim, kada će radovi na prekopavanju puteva radi polaganja novih podzemnih elektrokablova u Tivtu početi, ni koliko će dugo trajati, kao ni koliko će CEDIS izdvojiti novca za te poslove.

Bonus video: