Stanić: Aerodromi jedna od rijetkih profitabilnih državnih kompanija

"Rast prometa na crnogorskim aerodromima u proteklom periodu bio je među najvećim u poređenju sa 20 konkurentskih aerodroma u regiji. Takođe, Aerodromima drugo državno preduzeće Montenegro Airlines (MA) duguje preko 17 miliona eura, što je preko trećina potrebnih sredstava za modernizaciju”, precizirao je Stanić
88 pregleda 9 komentar(a)
Mirko Stanić, Foto: Sdp.co.me
Mirko Stanić, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 30.08.2017. 12:24h

Aerodromi Crne Gore su jedna od rijetkih profitabilnih državnih kompanija, sa višemilionskim godišnjim profitom, i gužve tokom ljeta u Tivtu ne mogu biti valjan razlog za predavanje narodnog resursa u tuđe ruke, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Portparol SDP-a, Mirko Stanić, kazao je da je premijer Duško Marković ovih dana još jednom ponovio namjeru da 'valorizuje' crnogorske aerodrome, pravdajući to gužvom koja se dešavala u Tivtu ovog ljeta.

"Od ozbiljnog premijera ozbiljne Vlade bi se očekivalo da građanima ponudi barem neke ekonomske parametre u vezi te, prema mišljenju nas iz SDP-a, štetne i nepotrebne odluke. Ili je dovoljno to što je ovaj ili prethodni premijer obećao nekome da će dobiti Aerodrome Crne Gore na korišćenje u sklopu nekog drugog posla”, naveo je Stanić u saopštenju.

Činjenice govore da su, kako je rekao, Aerodromi jedna od rijetkih profitabilnih državnih kompanija, sa višemilionskim godišnjim profitom iz kojeg su do sada uspješno finansirani projekti modernizacije i proširenja kapaciteta.

"Da se ne bi dešavale gužve u Tivtu, preduzeće je napravilo strategiju razvoja prema kojoj se za 50 miliona eura aerodromski kapaciteti povećaju sa milion na tri miliona putnika, uz puno veći komfor”, kazao je Stanić.

Prema njegovim riječima, za finansiranje tog projekta je zainteresovana Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je u studiji navela da će se na osnovu tih 50 miliona kredita u narednom periodu ostvariti zarada od minimum 354 miliona eura, što je više nego dovoljno za njegovo uredno vraćanje.

"Rast prometa na crnogorskim aerodromima u proteklom periodu bio je među najvećim u poređenju sa 20 konkurentskih aerodroma u regiji. Takođe, Aerodromima drugo državno preduzeće Montenegro Airlines (MA) duguje preko 17 miliona eura, što je preko trećina potrebnih sredstava za modernizaciju”, precizirao je Stanić.

On je podsjetio da EBRD za taj kredit ne traži garanciju Vlade, tako da sve eventualne obaveze padaju na teret Aerodroma bez rizika po budžet Crne Gore, iz kojeg su garancije davane raznim 'tajkunskim' i DPS ortačkim preduzećima, osnovanim na egzotičnim ostrvima, a koje su po pravilu vraćali poreski obveznici države.

"Marković bi morao odgovori na, već pet puta postavljeno, pitanje zašto Vlada ne dozvoljava kreditni aranžman renomirane evropske banke i državnog preduzeća kojim se omogućava rast i veći kvalitet usluge, a milioni eura profita ostaju u državnim rukama”, naveo je Stanić.

On je pitao da li je cilj da desetine pa i stotine miliona eura profita od domaćih resursa i infrastrukture odu u džepove privatnika i tajkuna umjesto za izgradnju bolnica, škola i puteva ili povećavanje penzija i zarada crnogorskim građanima.

“Jer 'gužva na aerodromu' ne može biti valjan i argumentovan razlog za predavanje narodnog resursa u tuđe ruke, jer bi tom logikom trebalo prodati i tunel Sozinu jer su se i pred njim ove godine stvarali redovi za plaćanje, kao što će sjutra i na naplatnim rampama za autoput”, smatra Stanić.

On je poručio eventualnim 'zakupcima' i 'valorizatorima' da će svi po državu štetni ugovori biti raskinuti promjenom vlasti i da će oni snositi troškove, ali i druge vrste odgovornosti za sklapanje takvih ugovora.

Bonus video: