Inspekcija rada: Lekić nije izabran za direktora u skladu sa zakonom

Inspektor rada Veljko Vlaović naložio predsjedniku Odbora direktora Rudnika uglja Dušanu Janjuševiću da u roku od 20 dana od prijema rješenja otkloni nepravilnosti

24971 pregleda 90 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Rudnik uglja Pljevlja
Foto: Rudnik uglja Pljevlja

Izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić nije izabran na tu funkciju u skladu sa zakonom jer za to radno mjesto nije sproveden postupak javnog oglašavanja.

To se konstatuje u Rješenju inspektora rada Veljka Vlaovića donijetog 18. avgusta, 16 dana nakon što je obavio inspekcijski nadzor na osnovu inicijative Instituta Alternativa (IA). Inicijativu inspekciji IA je podnijela 11. jula.

Vlaović je naložio predsjedniku Odbora direktora Rudnika uglja Dušanu Janjuševiću da u roku od 20 dana od prijema rješenja otkloni nepravilnosti.

Rudnik ima pravo žalbe Ministarstvu rada i socijalnog staranja, ali žalba ne odlaže izvršenje rješenja.

Odbor direktora Rudnika uglja izabrao je Lekića za izvršnog direktora 12. aprila 2021. godine na period od četiri godine.

Inspektor je kao neosporno utvrdio da prilikom izbora Lekića za izvršnog direktora nije sproveden postupak javnog oglašavanja, što je kompanija u većinskom vlasništvu države bila obavezna da uradi.

"Rudnik uglja je bio dužan da raspiše oglas za radno mjesto izvršnog direktora a javni oglas predstavlja konstitutivni element zasnivanja radnog odnosa što znači nepoštovanje ove obaveze za posledicu ima nezakonitost radnog odnosa“, konstatuje se u rješenju inspektora.

U izjašnjenju Rudnika uglja navodi se da oni smatraju da nisu imali zakonsku obavezu da radno mjesto izvršnog direktora javno oglase, nego da ga imenuju shodno Zakonu o privrednim društvima i Statutom društva. Istakli su i da je Rudnik u većinskom vlasništvu Elektroprivrede a ne Države Crne Gore i da nije postojala zakonska obaveza javnog oglašavanja.

"Vlasnik Rudnika uglja je EPCG, ali je ona u većinskom vlasništvu države, pa je zato bilo potrebno javno oglašavanje za javno mjesto izvršnog direktora, kako bi sve ovo bilo transparentno i kako bi se svima omogućila dostupnost da ravnopravno konkurišu za ovo radno mjesto", konstatuje inspektor Vlaović u rješenju.

Iz Rudnika "Vijestima" je nezvanično rečeno da će uskoro raspisati konkurs za izbor izvršnog direktora.

"Vijestima" nije odgovoreno da li će Lekić na poziciji izvršnog direktora ostati do izbora novog ili mu prestaje mandat danom donošenja rješenja kojim je utvrđeno da je nezakonito izabran na tu dužnost.

Bonus video: