Bajraktari: Solana može da bude profitabilna i održiva

"Solana je najtipičniji primjer nebrige za interese i razvoj jedne opštine, ne od neprijatelja nego od nas samih i siguran sam da smo u ovoj "disciplini" nemara i bahatosti šampioni Evrope"
82 pregleda 2 komentar(a)
Omer Bajraktari, Foto: Građanski pokret URA
Omer Bajraktari, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 29.08.2017. 09:19h

"Solana nije ni ekonomski ni ekološki već politički problem! Jedini logičan način pomoću kojeg je ovaj problem jestepolitička volja, koja očigledno godinama nedostaje. Samo smjena potrošene garniture poitičara koji su je uništitili, devastirali i opelješili, može kristalisati volju koja može da pokrene proizvodnju i očuva Solanu.Takva Solana bi zapošljavala na stotine radnike i bila bi profitabilna, a zadovoljavala bi sve eko standarde. Valjda nam je dovoljna lekcija iz Albanije (Valone) gdje slična Solana radi i proizvodi uspješno decenijama, ili iz Slovenije gdje je godišnji profit solane dva miliona eura, sa kapacitetom pet puta manjim od naše ulcinjske solane. Dakle, stvar je volje i znanja, a ne pohlepe i poltronstva", saopštio je predsjednik odbora URA Ulcinj Omer Bajraktari.

Dodaje da je "Solana najtipičniji primjer nebrige za interese i razvoj jedne opštine, ne od neprijatelja nego od nas samih i siguran sam da smo u ovoj "disciplini" nemara i bahatosti šampioni Evrope".

Građanski pokret URA smatra da se na terenu odnosno u javnosti mogu prepoznati dvije najzastupljenije demagoške teze. Jedna koja se širi iz Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalnih parkova, kako oni rade sve na očuvanju Solane i na pokretanju proizvodnje. U tu priču više ni mala djeca ne vjeruju jer svaka vijest o nekakvim ulaganjima u Solani više liči na neku ironičnu priču nego na nešto konkretno. Stanje u Solani ih demantuje, jer ona "sigurnim korakom" umire, uz njihovo aminovanje i sa sve pečatom državne vlasti.

Drugi talas demagogije se širi iz velike lokalne koalicije u Ulcinju.

"Oni nam stalno ponavljaju kako su "spasili" Solanu i da im na tome treba zahvaliti. Samo iz ovakve neodgovorne, instalirane i nesposobne vlasti se može čuti tako nešto. Zato i nose epitet najgore lokalne vlasti u istoriji Ulcinja, jer ih najveći i najunikatniji resurs opštine, uopšte i ne interesuje. Za njih je dovoljno što su je deklarativno „spasili“, a sada valjda može sigurnim korakom da umire", navodi Bajraktari.

Studija zaštite Solane i akt o proglašenju Solane spomenikom prirode stoje u fiokama Opštine i Ministarastva i to od instaliranja vlasti prije dvije godine otkad smo počeli hodati "sigurnim korakom". URA tvrdi da su Studija i Akt o proglašenju Solane spomenikom prirode prošle sve procedure i spremne su da budu usvojene u lokalnom parlamentu.

"Akt o proglašenju predviđa da Solanom upravlja Opština Ulcinj odnosno preduzeće ili organ koju bi ona ovlastila ili osnovala za upravljanje tim prostorom. To je najbolja opcija za Solanu koju su čak bili spremni i iz KFW banke da podrže i pomažu u obnavljanju infrastrukture, ne kreditima nego milionskim donacijama", ističe Bajraktari.

Sve to je zaustavila nova lokalna i državna vlast i tako "spasila" Solanu. Da li će taj prostor i opstati to je više nego pod velikim znakom pitanja?! Izdvajnja iz Nacionalnih parkova od 380 hiljada eura samo za ovu godinu su duplo manje nego što je Eurofond platio kontrlni paket akcija cjele Solane (oko 800 hiljada eura) i onda je uništio.

"Pametnome dosta, to samo Vlada i Opština ne žele da "razumiju" zbog korupcije u kojoj su se uplele", zaključuje Bajraktari.

Bonus video: