Počelo potpisivanje peticije podrške Lekiću

Podršku Lekiću dao je i episkop Mileševske eparhije Atanasije, kako se navodi na sajtu Eparhije

9390 pregleda 59 reakcija 60 komentar(a)
Lekić, Foto: Rudnik uglja
Lekić, Foto: Rudnik uglja

U Pljevljima je danas počelo potpisivnje peticije kojom se "daje podrška Milanu Lekiću, u borbi za opstanak" na poziciji izvršnog direktora Rudnika uglja.

Spekuliše se da bi Lekić (Nova) mogao biti smijenjen na jednoj od narednih sjednica Odbora direktora.

Nedavno je i inspekcija rada utvrdila da je Lekić na tu funkciju izabran nezakonito, odnosno mimo zakona o radu, jer za to radno mjesto nije bio raspisan javni oglas.

Stav RUP-a je da je ispoštovan Zakon i da se Lekić bira po Zakonu o privrednim društvima i da ne mora da se bira po Zakonu o radu.

Vijesti saznaju da će sjednica Odbora direktora Rudnika uglja biti održana tokom naredne sedmice.

„Cijeneći nemjerljiv doprinos uspješnom poslovanju Rudnika uglja, ali i cjelokupnoj zajednici mi slobodni građani Pljevalja dajedmo podršku gospodinu Milanu Lekiću u borbi za opstanak na poziciji izvršnog direktora ove kompanije. Gospodin Lekić nas je nebrojeno puta do sada uvjerio da je dokazao svoju ljubav prema Pljevljima i mnogo šire, vodio je računa o pljevaljskim resursima, otvarao nova proizvodna radna mjesta, ulagao napore u sanaciji nepovoljne ekološke situacije u gradu, doprinosio poboljšanju saobraćajne infrastrukture i drugo. Gospodin Lekić je imao i veliko razumjevanje za potrebe vjerskih zajednica, kulturnih i svih drugih organizacija, čije su aktivnosti doprinosile poboljšanju sveukupnog kvaliteta života u našim Pljevljima. Ovom peticijom želimo jasno i nedvosmisleno da kao njegovi sugrađani stanemo u zaštitu gospidina Lekića koji se nalazi pod ogromnim pritiskom i neviđenim opstrukcijama zbog proceduralnih i tehničkih grešaka drugih ljudi“, navodi se u tekstu peticije.

Podršku Lekiću dao je i episkop Mileševske eparhije Atanasije, kako se navodi na sajtu Eparhije.

„Primivši vijest o mogućoj smjeni Milana Mija Lekića, direktora Rudnika uglja Pljevlja, u neprestanoj smo zapitanosti zašto se i iz koje potrebe rodila takva mogućnost. Naš brat Milan Lekić decenijama neumorno radi u interesu svoje Crkve i svoga naroda. Djelatno je podržao neimarske poduhvate širom naše eparhije i diljem Srpstva. Naša dužnost je, kao duhovnog pastira ovih krajeva, da podržimo čovjeka koji je učestvovao u izgradnji mnogih hramova Božjih, zaposlio na stotine Pljevljaka i značajno učestvovao u razvoju pljevaljske opštine. Sigurni smo u to da će, s pomoću Božijom, Milan Lekić ostati na poziciji na koju je izabran voljom naroda i da će i dalje vjerno da služi svojoj Crkvi i svome narodu. Započet je privredni preporod pljevaljskog kraja. Tu težnju ne smijemo prekinuti. Opominjemo sve one koji trenutno rade o njegovoj glavi da se zapitaju šta rade i za koga rade. Naše nije da ih osudimo, ali jeste da ih skrenemo sa đavoljeg puta i da ih podsjetimo na one Njagoševe stihove Tragovi su mnogi do pećine. Znajući da ostanak Milana Lekića na poziciji izvršnog direktora Rudnika uglja Pljevlja garantuje našem narodu na stotine novih radnih mjesta, mi molitveno stojimo uz svoj narod koji podržava brata u Hristu Milana Lekića“, navodi se u molitvenoj podršci Lekiću vladike Atanasija.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je još u februaru 2022. donio odluku prema kojoj se eparhijskim arhijerejima nalaže da se strogo drže kanonskog poretka crkve i da se "neće upletati u svetovne poslove".

"Posebno staviti do znanja da je nedopustivo bilo kakvo učestvovanje u stranačkim nadmetanjima, davanje javnih izjava u korist ili na šetetu pojedinih stranaka ili kandidata u izbornim procesima i van njih jer tako stvaraju smutnju i razdore u vjernom narodu Božijem i nanose veliku štetu sabornom organizmu Crkve. Može se samo zamisliti kakve bi pogubne posledice bile izazvane našoj jevanđeljkoj i pastirskoj misiji Crkve, kada bi se svako od arhijereja javno zalagao za svog omiljenog političara i svoju omiljenu partiju u političkoj areni., navodi se u Odluci Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve. U odluci se konstatuje da će u „slučaju uplitanja u stranačke poslove neizostavno snositi kanonske posledice".

Lekić je i predsjednik Opštinskog odbora Nove u Pljevljima i poslanik u Skupštini Crne Gore.

Bonus video: