Izbacili revidenta glavnog projekta za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari jer je otkrio propuste projektanta

Bivši revident glavnog projekta za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari kazao “Vijestima” da više ne učestvuje u tom projektu. Ni osam mjeseci nakon izbora novog revidenta nije završen projekat, iako je trebalo da bude gotov još 2021.

40796 pregleda 16 komentar(a)
Projektanta rekonstrukcije birala Kina bez tenderske procedure: Most na Đurđevića Tari, Foto: Shutterstock
Projektanta rekonstrukcije birala Kina bez tenderske procedure: Most na Đurđevića Tari, Foto: Shutterstock

Ugovor o reviziji glavnog projekta za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari raskinut je sa firmom “Geotechnics, Projects & Consulting” u decembru prošle godine uz neformalno obrazloženje da koči izradu projektne dokumentacije, kazao je “Vijestima” njen direktor Ivan Ševaljević.

On navodi da je radio sve isključivo u skladu sa pravilima struke, zakonskim aktima, projektnim zadatkom i urbanističko-tehničkim uslovima i da je ukazivao na propuste u projektu. Kazao je i da je nakon toga izabran novi podobni revident bez sprovedene zakonske tenderske procedure, ali i da poslije punih osam mjeseci još nema završene i revidovane projektne dokumentacije za rekonstrukciju mosta.

Ševaljević je reagovao nakon što su “Vijesti” objavile tekst “Rekonstrukcija mosta na Đurđevića Tari kreće početkom 2024”, koji je objavljen u ponedjeljak i u kojem je pomenut kao revident.

U tekstu je direktor Direktorata za puteve u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) Miroslav Mašić kazao da bi u naredna dva mjeseca trebalo da bude završena revizija glavnog projekta rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari, kao i da bi se nakon toga birao izvođača radova koji bi počeli u 2024. godini a trajali bi, prema procjeni, do godinu i po.

Rekonstrukcija jedne od najznačajnijih turističkih atrakcija Crne Gore radiće se iz donacije koju je obezbijedila Narodna Republika Kina. “Firma u kojoj sam izvršni direktor, “Geotechnics, Projects & Consulting” na javnom tenderu koji je raspisala Uprava za saobraćaj dobila je da vrši reviziju idejnog rješenja i glavnog projekta za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari. Ugovor je potpisan 21.06.2021. god. i to na vrijednost 16.600 eura bez uračunatog PDV-a. Projekat je radila a vjerovatno i dalje radi privatna firma Institut za građevinarstvo iz Podgorice, čiji su vlasnici sedam redovnih profesora građevinskog fakulteta u Podgorici ili profesora sad već u penziji. Ova firma je posao projektovanja koji je neuporedivo skuplji od revizije cca deset puta, dobila direktno bez tenderske procedure. Ovakva praksa je inače odomaćena u crnogorskim građevinskim krugovima da veće državne poslove tipa projektovanja, revizije tehničkog prijema auto-puta ili nekog drugog većeg infrastrukturnog projekta kao recimo rekonstrukcija željeznice, rade isključivo profesori građevinskog fakulteta i to preko svojih privatnih firmi uglavnom bez sprovedene tenderske procedure, što bi se reklo ‘direktno na ruke’”, kazao je Ševaljević.

On je kazao da je pogrešno to što se firma čiji je direktor dovodi i dalje u kontekst revidenta ove projektne dokumentacije.

“Ugovor sa našom firmom je raskinut 29. 12. 2023. uz neformalno obrazloženje da koči izradu projektne dokumentacije iako je naša firma a i ja lično radila sve isključivo u skladu sa pravilima struke, zakonskim aktima te projektnim zadatkom i UT uslovima, a u rokovima propisanim ugovorom sa Upravom za saobraćaj. Nasuprot tome, iako je Institut za građevinarstvo (profesori građevinskog fakulteta) u ulozi projektanta kao predstavnik druge strane (Izvođača iz NR Kine), rukovodstvo Uprave za saobraćaj je našlo rješenje za sporu izradu projektne dokumentacije i kašnjenje preko godinu u tome da raskine ugovor sa revidentom!? i, po oprobanom receptu, uvede u vršenje revizije podobne revizore bez sprovedene zakonske tenderske procedure. Kao što vidimo, i poslije punih osam mjeseci, iako imaju reviziju koja blagonaklono gleda na propuste na koje smo ukazivali u fazi projektovanja, još uvijek nema završene i revidovane projektne dokumentacije za rekonstrukciju mosta. Slična situacija samo sa drugom firmom u ulozi projektanta desila se i sa famoznim projektom rekonstrukcije puta Danilovgrad-Markovina kao i projektom za rekonstrukciju puta Most zeleni-Vuča. Ni jedan od ovih projekata nije doveden do kraja iako je prošlo više od osam mjeseci od raskida ugovora sa našom firmom u ulozi revidenta a direktnog uvođenja podobnih revidenata”, kazao je Ševaljević.

Kina donira novac, pa dobila pravo da bira izvođača i projektanta

Ugovor o donaciji Vlade Crne Gore i Narodne Republike Kine potpisali su u decembru 2020. godine, pred izbor nove Vlade, tadašnji ministar saobraćaja Osman Nurković i direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača.

Parača i Nurković prilikom potpisivanja ugovora
Parača i Nurković prilikom potpisivanja ugovorafoto: Gov.me

Njime je definisano da Kina donira 7,05 miliona, ali je dobila pravo da bira izvođača radova i autora projekta rekonstrukcije bez tendera i procedura predviđenih crnogorskim zakonima. Kineski projektant “China Railway Eryuan Engineering Group Co” je izabrao domaćeg partnera Institut za građevinarstvo. Ugovorom je predviđeno da će Kina izvođača izabrati kada se usvoji glavni projekat. Bilo je predviđeno i da kineska firma dostavi glavni projekat rekonstrukcije četiri mjeseca nakon potpisivanja ugovora, što još nije završeno zbog propusta u dokumentaciji koju je otkrio sada već bivši revident.

Ugovorom je predviđeno da će crnogorska strana imenovati revidenta tehničke dokumentacije, u skladu sa domaćim zakonima, pa je nakon tenderske procedure za revidenta izabrana firma “Geotechnics, Projects & Consulting”.Tako da C rna Gora, odnosno Uprava za saobraćaj nije ni mogla raskinuti ugovor sa projektantom iako je kasnio sa projektom i imao nedostatke, već samo sa revidentom koji je te nedostatke uočio.

Bonus video: