Konjević: Simović i Radunović da objave ugovore sa WorkFinder i Đurković company

“Pozivam, po treći put, Simovića i Radunovića, imajući u vidu da su u saopštenju Vlade od 31. jula ove godine tvrdili da se radi o zakonitom pravnom postupku, da stanu iza svog javnog saopštenja, javno objave ugovore sa kompanijama WorkFinder i Đurković company, kao i zaključke Vlade sa te sjednice”, kazao je Konjević na konferenciji za novinare
2 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.08.2017. 17:23h

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, pozvao je vicepremijera Milutina Simovića i ministra finansija Darka Radunovića, da objave ugovore sa kompanijama WorkFinder i Đurković company, kojima se iznos poreskog dugovanja naplaćuje imovinom dužnika.

“Pozivam, po treći put, Simovića i Radunovića, imajući u vidu da su u saopštenju Vlade od 31. jula ove godine tvrdili da se radi o zakonitom pravnom postupku, da stanu iza svog javnog saopštenja, javno objave ugovore sa kompanijama WorkFinder i Đurković company, kao i zaključke Vlade sa te sjednice”, kazao je Konjević na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da je Vlada na sjednici 27. jula dala saglasnost na dva ugovora sa kompanijama Work Finder i Đurković company da se iznos poreskog dugovanja od 1,6 miliona eura naplati imovinom poreskih dužnika.

Konjević smatra da je takva vrsta pravnog posla apsolutno nezakonita i suprotna Zakonu o reprogramu poreskog duga, koji zabranjuje naplatu poreskih dugovanja imovinom.

“Kada Simović i Radunović objave ugovore, ja ću istoga trenutka te ugovore, uz krivičnu prijavu, podnjeti Specijalnom tužilaštvu da utvrde da li u radnjama Ministarstva finansija postoji biće krivičnog djela odnosno zloupotreba službenog položaja. Ukoliko i dalje nastave da ćute, na šta nemaju pravo jer se ovdje radi o novcu građana Crne Gore, barem neka javnosti kažu da li i dalje stoje iza tih pravnih postupaka”, poručio je Konjević.

On je pozvao tužilaštvo da izuzme dokumentaciju, provjeri članove 17 i 18 Zakona o reprogramu poreskog duga i utvrdi da li je moguće pozivati se na pravni osnov i na pravni akt koji je prestao da važi 21. decembra prošle godine.

“Imajući u vidu da je Ministarstvo finansija u svom saopštenju od 31. jula tvrdilo da se radi o zakonitom pravnom postupku, uz činjenicu da sam odmah nakon toga zatražio od Ministarstva zaključke sa te sjednice Vlade, kao i da sam zatražio kopiju ugovora koji je trebalo da bude potpisan sa te dvije kompanije, punih mjesec od odluke Vlade da sa tim kompanijama sklopi takvu vrstu nezakonitog pravnog posla, javnost nije uspjela da sazna da li je resorno ministarstvo potpisalo jedan takav ugovor koji je na štetu građana Crne Gore”, objasnio je Konjević.

On smatra da se te dvije kompanije stavljaju u privilegovan položaj i da im se nezakonito daje mogućnost da svoja ogromna poreska dugovanja naplate imovinom.

“Iako je Vlada Zakonom o reprogramu u decembru prošle godine zaustavila takvu praksu, ponovo je 27. jula htjela da na mala vrata, na nezakonit način to uradi”, saopštio je Konjević.

On je podsjetio da je Skupština usvojila Zakon o reprogramu poreskog duga i da je Vlada, odnosno, kako je rekao, jednopartijska Skupština, usvajajući taj zakon u svom članu 18 prekinula sa praksom naplate poreskog duga imovinom.

“U poglavlju 3 obrazloženja tog zakona govori se o tome kako Vlada želi da zakonom ustanovi praksu neselektivne naplate poreskog duga, pravdajući to činjenicom da je potrebno, sa čim se slažem, zavesti maksimalnu fiskalnu discipline. Samo nepunih osam mjeseci nakon toga, Vlada pod pritiskom nekoliko tajkunskih firmi koje su bliske Demokratskoj partiji socijalista (DPS), donosi uredbu koju je ukinula u decembru prošle godine, sa obrazloženjem da će na takav način bolje obezbjediti fiskalnu disciplinu”, kazao je Konjević.

Ključna preporuka Vladi od Državne revizorske institucije (DRI) bila je da preispita takvu politiku naplate poreskog duga imovinom.

“DRI konstatuje da je skoro 50 odsto imovine koja je na takav način u prethodnom periodu naplaćena od poreskih dužnika, nefunkcionalna, odnosno da je država ne koristi. Konstatuje se da se radi o neadekvatnom prostoru, garažnom prostoru, podrumskim prostorima i stambenim jedinicama, odnosno o prostoru koji država Crna Gora nema iz koga razloga da stavi u funkcionalnu poziciju”, rekao je Konjević.

Vlada, kao je rekao, ponovo usvaja takvu odluku koju krije od javnosti i želi da na selektivan način dezavuiše odredbe Zakona o reprogramu poreskog duga.

“Vlada želi i da u privilegovan položaj stavi nekoliko tajkunskih firmi koje će svoju neadekvatnu imovinu koju ne mogu da prodaju na tržištu, u precjenjenom iznosu dati državi, a na hiljade poreskih obveznika će nastaviti da svoje obaveze u teškom biznis ambijentu plaćaju gotovim novcem”, poručio je Konjević.

On je pitao da li Vlada na taj način želi da pošalje poruku da se porez ne treba plaćati novcem nego i imovinom koja ne vrijedi.

“Vlada ovakvim ponašanjem neće dovesti do fiskalne konsolidacije i stabilnosti, suprotno preporukama DRI i svom opredjeljenju iz decembra prošle godine. Pod pritiskom ovih tajkunskih firmi želi da milionske iznose poreskog duga prema građanima Crne Gore naplati neadekvatnom imovinom”, tvrdi Konjević.

On je rekao da se uzme primjer kompanija Work Finder i Đurković company koje za naplatu poreza od 1,6 miliona eura nude podrume i neadekvatne stambene jedinice.

“Pozivam Vladu da ostane pri svom opredjeljenju iz decembra, da striktno i neselektivno primjenjuje Zakon o reprogramu poreskog duga i da se nikako ne vraća na ovakvu praksu sa kojom je i sama jednom prekunula u decembru, jer ona neće dovesti do fiskalne stabilnosti i do smanjenja poreskog duga koji iznosi 700 miliona eura”, zaključio je Konjević.

Bonus video: