CEDIS: Gubici na mreži u avgustu niži za 0,63 procenta u odnosu na isti period prethodne godine

"Ključni faktori koji su doprinijeli zabilježenom smanjenju procenta gubitaka energije su sprovedene akcije u okviru Sektora za mjerenje CEDIS-a, što se prvenstveno odnosi na akciju nelegalnih potrošača, akciju kontrole gubitaka na trafo-reonima, kao i na Projekat proširenja III faze AMM-a"

6226 pregleda 9 komentar(a)
CEDIS, Foto: Boris Pejović
CEDIS, Foto: Boris Pejović

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) saopštio je danas da uprkos nelegalnoj gradnji, kao i samovoljno priključenim potrošačima na distributivnu mrežu, sa čime se kako navode bori već izvjestan vremenski period, u avgustu su zabilježili gubitke na mreži od 9,76 odsto.

"Ovaj podatak govori da je ostvareni nivo gubitaka niži za 0,63 procentna poena u odnosu na isti period prethodne godine, kada su oni iznosili 10,39 odsto. Kada govorimo o gubicima za prvih osam mjeseci ove i prethodne godine, takođe se može konstatovati da su u ovoj godini oni niži za gotovo jedan procentni poen. Za prvih osam mjeseci ove godine gubici iznose 10,85 odsto odnosno 221.946,353 megavat sati (MWh) , dok je za naznačeni period u prošloj godini iznos gubitaka bio 11,81 odsto (241.533,762 MWh). Kada ostvarenu uštedu od 19.622,78 MWh pomnožimo sa prosječnom cijenom MWh na referentnoj HUPEX berzi (€ 116,89) dolazimo do konačnog iznosa uštede od 2.293.706,98 eura", ističe se u saopštenju.

Iz CEDIS su dodali da je takođe, uporedno sa prethodnim godinama, ostvarena ušteda u prvih osam mjeseci 2023. godine 3.419.460,83 eura u odnosu na 2021., te 4.804.824,80 eura u odnosu na 2020. godinu.

"Ključni faktori koji su doprinijeli zabilježenom smanjenju procenta gubitaka energije su sprovedene akcije u okviru Sektora za mjerenje CEDIS-a, što se prvenstveno odnosi na akciju nelegalnih potrošača, akciju kontrole gubitaka na trafo-reonima, kao i na Projekat proširenja III faze AMM-a. Sve ove akcije Sektora za mjerenje pratila su značajna ulaganja u mrežu na svim naponskim nivoima, prije svega revitalizacija srednjenaponske i niskonaponske mreže, rekonstrukcija niskonaponske mreže, početak pripreme mreže za implementaciju SCADA sistema kao i ostale aktivnosti u okviru CEDIS-a", piše u saopštenju.

Iz CEDIS su rekli da je u periodu u kome se bilježi pad procenta gubitaka energije, kroz akciju nelegalnih potrošača (akcija podrazumijeva obilazak terena u cilju pronalaženja nelegalnih priključaka, njihova evidencija i implementacija kroz evidenciju nelegalnih potrošača) Sektor za mjerenje dostavio nadležnim službama CEDIS-a preko osam hiljada predmeta.

"Računajući vrijeme od druge polovine prethodne godine do danas, tim sprovedenim aktivnostima veliki broj potrošača sa nelegalnim priključcima na terenu je uključeno u redovni obračun utrošene energije. Time je povećana realizovana energija na brojnim trafo-reonima što podrazumijeva pad procenta gubitaka. Ističemo, da su svi samovoljno priključeni potrošači bili aktivirani u bazi snabdjevača tokom ovog perioda, gubici bi za 2022. godinu bili niži za 0,36 procentna poena i iznosili bi 11,26 umjesto 11,62 odsto, dok bi za prvih osam mjeseci ove godine gubici bili niži za 0,32 procentna poena i iznosili bi 10,53 a trenutno su 10,85 odsto, odnosno 221.946,353 MWh", navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS su rekli da je od početka prethodne do septembra tekuće godine kroz akciju kontrole gubitaka, koja podrazumijeva detaljan obilazak traforeona i utvrđivanje svih mogućih nepravilnosti na mjernim mjestima, napravljeno oko 400 obračuna neovlašćene potrošnje, odnosno obračunata je neovlašćena potrošnja koja, izražena u energetskim veličinama za taj period iznosi 7.975,964 MWh.

"Na pad procenta gubitaka, osim obračuna napravljenih na osnovu zatečenih nepravilnosti, imalo je uticaja i izmještanje velikog broja mjernih mjesta na kojima nisu ustanovljene konkretne nepravilnosti, a koja su kroz logičke kontrole označena kao potencijalno sumnjiva", kazali su iz CEDIS.

Naveli su i da je takođe, radovima u okviru Projekta proširenja III faze AMM-a započetih u avgustu 2022. izmješteno preko 13.000 mjernih mjesta ( zaključno sa tekućim mjesecom), što je kako su rekli imalo pozitivan efekat na smanjenje gubitaka energije na kandidovanim traforeonima.

"Nelegalna gradnja znači i nelegalno priključenje i gubitke na elektrodistibutivnoj mreži. Postojeća infrastruktura se neplanski opterećuje, čime se povećavaju troškovi za održavanje i umanjuju efekti investicija. Na terenu, postupak otkrivanja i uvođenja nelegalnih priključaka u zakonom definisane okvire, predstavlja mukotrpan proces, koji zahtijeva i angažovanje značajnog broja zaposlenih. Za CEDIS, naročito u aktuelnim uslovima globalne nesigurnosti na tržištu energenata i nezapamćenih skokova cijena opreme za održavanje elektromreže, sve navedeno predstavlja ozbiljno finansijsko opterećenje. Takođe, borba sa ovim duboko ukorijenjenim i široko zastupljenim problemom zahtijeva i sistemsku podršku koja, po mom uvjerenju, nije dovoljna i dosljedna. Imajući u vidu navedene negativne aspekte, smatram da postignuti rezultati imaju posebnu vrijednost", istakao je Vaso Zeković, rukovodilac Sektora za mjerenje u okviru CEDIS-a.

Bonus video: