Fidelity: Evropa sad 2 ukida sve doprinose, to košta 600 miliona godišnje

"Ovo će imati nesagledive posljedice po stabilnost ekonomsko-finansijskog sistema u Crnoj Gori, sa posebnim naglaskom na neodrživo finansiranje Fonda PIO", rekli su iz konsultantske kompanije

37752 pregleda 254 reakcija 172 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Programom Evropa sad 2 biće ukinuti doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje, navodi se u analizi kompanije Fidelity consulting.

Kako su pojasnili, do tog zaključka su došli zahvaljujući kalkulatoru koji je objavljen na sajtu Pokreta Evropa sad, a koji izračunava neto platu nakon realizacije projekta.

Iz Fidelitija navode da ustvari kalkulator izračunava trenutni iznos bruto plate.

"Kako bi testirali ovu tvrdnju na prosječnoj plati, unijeli smo prosječnu neto platu za jul po Monstatu, od 797 eura. Šta smo dobili - neto plata za jul po ES2 iznosi 993 eura, cifra koja je identična julskoj bruto plati po Monstatu. Ovo nepretenciozno dešifrovanje programa ES2 krije neizbježnu istinu - doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje biće zaista ukinuti", navodi Fidelity consulting.

Dodaju da će to imati "nesagledive posljedice po stabilnost ekonomsko-finansijskog sistema u Crnoj Gori, sa posebnim naglaskom na neodrživo finansiranje Fonda PIO".

"Za finansiranje ovog povećanja, treba nam godišnje tačno 606.872.448 eura ili preko 10 odsto bruto domaćeg proizvoda. Za 10 godina, ovaj program koštaće šest milijardi eura koliko iznosi cijeli BDP za 2022. godinu".

Iz Fidelity consulting su pojasnili i kako su došli do tog iznosa.

"Uzeli smo broj zaposlenih na kraju jula (258.024), pomnožili sa mjesečnim povećanjem prosječne plate (196 eura) i sve to pomnožili sa 12 mjeseci. Kada se ta tri broja pomnože, dobija se cifra od 606.872.448 eura. Računica je jednostavna - svaki građanin Crne Gore, njih 620.000, od beba do baba i đedova, za ovu finansijsku avaturu će 'izdvojiti' po oko 1.000 eura godišnje".

Iz ove kompanije ističu i da se postavlja pitanje odakle će se nadomjestiti 606 miliona eura ili 10 odsto BDP-a godišnje.

"Ovdje nismo obračunali koliko para fali za najavljeno povećanje prosječne penzije na 600 eura", pojašnjeno je iz Fidelity consulting.

Napomena: U prvobitnoj verziji teksta objavljeno je da se ukidaju doprinosi za nezaposlenost (i za zaposlenog i za poslodavca), doprinosi za Fond rada kao i porez na dohodak od kojega se u najvećoj mjeri finansiraju opštine. Autor analize je naknadno korigovao objavu i uklonio taj dio zaključaka.

Bonus video: