Uzalud presuda, računi akva-parka prazni

Potvrđena presuda Apelacionog suda kojom se kompanija “Aquaterra solutions” obavezuje da plati zakupninu opštinske zemlje na brdu Topliš, ali Opština Budva ne može da naplati više od milion eura

10427 pregleda 3 komentar(a)
Akva park na brdu Topliš, Foto: Vuk Lajović
Akva park na brdu Topliš, Foto: Vuk Lajović

Vrhovni sud Crne Gore odbio je zahtjev za reviziju koju je podnijela kompanija “Aquaterra solutions” i potvrdio presudu Apelacionog suda, kojom se ta firma obavezuje da na ime zakupa opštinske zemlje na brdu Topliš za 2019, Opštini Budva isplati još 215.000 eura.

To piše u presudi u koju su “Vijesti” imale uvid.

Time je stavljena tačka na dugogodišnji spor, koji je vodio Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva, uspjevši da pred crnogorskim sudovima dokaže da je “Aquaterra solutions” dužnik, te da njeni navodi o kršenju ugovora Opštine Budva, poput toga da nije donijela planska dokumenta za to područje i da su imali troškove za komunalno opremanje zemljišta, nemaju nikakve veze sa obavezama koje ima zakupac.

U presudi Vrhovnog suda donijetoj 14. septembra navodi se da su “lišeni pravnog osnova revizijski navodi ‘Aquaterra solutions’ kojima se poziva da Opština Budva nije ispunila obavezu iz ugovora, time što nije usvojila izmjene i dopune Lokalne studije lokacije ‘Spas’ kako bi im omogućio gradnju na zakupljenom zemljištu”.

“Nadalje, navodi ‘Aquaterra solutions’ da su imali troškove na ime komunalnog opremanja zemljišta do granice urbanističke parcele i troškove upotrebe restorana kao privremenog objekta, bez uticaja su na drugačije odlučivanje… Kako revizijskim navodima nijesu ničim u sumnju dovedeni razlozi presude Apelacionog suda, reviziju je valjalo odbiti kao neosnovanu”, piše u obrazloženju presude Vrhovnog suda.

Na opštinskoj zemlji izgrađen je veliki Vodeni grad, za koji već četiri godine “Aquaterra solutions” nije platila ni cent zakupnine, i time se dug nagomilao na više od milion eura.

“Iz obrazlozenja presude je jasno da na obavezu ‘Akvatera solutions’ da Opštini plaća zakupninu nikakvog uticaja nemaju tvrdnje tog privrednog društva da se Opština ne pridržava ugovornih obaveza, tako da to samo potvrđuje da je Opština kao zakupodavac oštećena. I to sada već za četiri godine, koliko zakupac ne izmiruje obaveze prema nama”, kazao je za “Vijesti” sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

Đorđe Zenović
Đorđe Zenovićfoto: Privatna arhiva

Kako je naveo, Opština Budva sada ima drugi problem.

“To je da prinudnim putem ne možemo naplatiti sredstva od ‘Akvatera solutions’, iako smo im preko javnog izvršitelja blokirali sve račune u državi, jer na tim računima ne ostvaraju prihode. Iz tog razloga smo pozvali početkom ljeta sve inspekcijske organe, a posebno Upravu prihoda i carina, da provjere poslovanje firme, da provjere sa kog žiro računa uplaćuju PDV povodom prodatih ulaznica, na koji račun se slivaju ti prihodi i sa kog računa se izmiruju obaveze prema zaposlenima i prema dobavljačima, ali povratne informacije od poreske inspekcije nema. Nažalost, mi druge mehanizme borbe nemamo ukoliko nam državni organi ne pomognu, a šteta po Opštinu je već oko milion eura i još jednom apelujem da se sprovede finansijska istraga poslovanja preduzeća”, kazao je Zenović.

Apelacioni sud potvrdio je prošle godine presudu podgoričkog Privrednog suda kojom je usvojen tužbni zahtjev Opštine Budva, odnosno Sekretarijata za zaštitu imovine kojom je kompaniji “Aquaterra solution” naloženo da isplati 215.000 eura na ime duga iz 2019. za zakupninu opštinske zemlje na brdu Topliš, gdje se nalazi veliki Akva park.

Privredni sud je u maju prošle godine usvojio tužbeni zahtjev lokalne uprave, “pa se obavezuje ‘Aquaterra solution’ da na ime duga zbog neplaćene zakupnine Opštini Budva isplati 215.447,19 eura sa zakonskom zateznom kamatom od 9. jula 2019. pa do konačne isplate u roku od osma dana od pravosnažnosti presude”.

Opština Budva je nakon toga podnijela i tužbe za naplatu zakupnine za 2020., 2021. i 2022. koje nije platila kompanija “Aquterra solution”. Zakupnina nije plaćena ni za ovu godinu, a tokom ljeta akva-park je bio otvoren i radio je.

“Opština Budva je sa tuženom... zaključila 24. decembra 2014. ugovor o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti za izgradnju akva-parka. Potom je zaključeno više aneksa ugovora za svaku godinu zakupa, posljednji aneks III ugovora je zaključen 2. jula 2019. u iznosu 255.447, 91 euro. Obaveza je bila da kompletan iznos bude uplaćen u roku od sedam dana, odnosno 9. jula 2019”, navodeno je u tužbi Opština Budva koju su potvrdile sve tri sudske instance.

Projekat izgradnje akva-parka promovisan je 2006. Cijeli projekat pada u vodu jer kiparska kompanija “Numerico trade limited” ne uspijeva da realizuje ideju, ostavljajući milionske dugove Opštini. Slučaj u januaru 2011. preuzima tužilaštvo, kada u Opštinu Budva ulaze inspektori i plijene kompletnu dokumentaciju. Iako je tada bilo govora o jednoj od najvećih korupcionaških afera, jer su dugovi kiparske kompanije pali na leđa poreskih obveznika, nikada nije podignuta optužnica.

Opština, dok njome upravljaju kadrovi DPS-a, uspijeva da krajem 2014. animira “Aquaterra solution”, koja dostavlja na tenderu najpovoljniju ponudu. Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona eura otkupi i opremu španskog proizvođača “Action waterscapes S. L.”, koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

“Aquaterra solution” uspijeva da za dvije godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine.

Bonus video: