Šćekić: Privatizacija Instituta nije opcija

Ministar zdravlja kaže da traže najbolja rješenja za Institut da bi se dugoročno riješili problemi koji su proizvedeni godinama unazad

7365 pregleda 8 komentar(a)
Uskoro finalizacija novog kolektivnog ugovora (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti
Uskoro finalizacija novog kolektivnog ugovora (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti

Vlada je posvećena iznalaženju najboljih rješenja za Institut “Simo Milošević” u Igalu, a sve u cilju da se dugoročno riješe zatečeni problemi koji su proizvedeni godinama unazad.

Ovo je za “Vijesti” kazao ministar zdravlja Dragoslav Šćekić nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika Vlade, Opštine Herceg novi, menadžmenta Instituta i Unije sindikata.

“Protiv sam privatizacije Instituta što je bio stav svih učesnika sastanka. Predstavnici Ministarstva zdravlja istakli su pozitivne i negativne strane postupka prodaje državnog paketa akcija, kao i kupovine manjinskog paketa, ističući da je Fond zdravstva značajan korisnik koji tokom cijele godine za Institut generiše 95,000 noćenja i da bi u slučaju privatizacije ta cifra mogla biti značajno niža zbog potencijalnog rasta cijena što bi imalo negativan uticaj na kvalitet zdravstvene zaštite. Dok sa druge strane, kupovina manjinskog paketa akcija ne rešava dugoročno problem, već je neophodno nastaviti sa višemilionskim ulaganjima kako bi Institut generisao prihode i poslovao po održivom modelu”, kazao je Šćekić, dodajući da su istakli i važnost profesionalizacije menadžmenta, prostor za optimizaciju i racionalizaciju trenutnih troškova i povećanje prihoda.

Na sastanku je definisano pet zaključaka od kojih je prvi da se u predlogu budžeta Fonda za zdravstvo za sledeću godinu razmotri dodatno uvećanje cijena koje Fond plaća Institutu za svoje osiguranike.

Zaključci su i da ministarstvo zdravlja, finansija i predstavnici sindikata Instituta dovedu do kraja pregovore u vezi s novim kolektivnim ugovoraom, da se izražava namjera da se otkupe akcije manjinskih akcionara i razmotre preduslovi za ostvarenje te namjere, sagledati mogućnosti za dodatnu finansijsku infuziju Institutu koja je u skladu sa zakonom, kako bi se nastavilo poslovanje instituta, kao i da Vlada izrazava podršku Institutu da se pronađu novi izvori prihoda kao što su ugovori sa stranim grupama koje bi dolazile na liječenje.

Potrebna profesionalizacija menadžmeta: Dragoslav Šćekić
Potrebna profesionalizacija menadžmeta: Dragoslav Šćekićfoto: Luka Zeković

Medijima su se nakon sastanka, kako izvještavaju TV Vijesti, obratili predsjednica Sindikata Instituta Marija Obradović i predsjednik Opštine Herceg Novi Ivan Otović.

“Ja se nadam da će se veoma skoro - kad to kažem mislim na narednih sedam dana riješiti pitanje Jugobanke, kao i za nas podjednako važna pitanja hitno potpisivanje Kolektivnog ugovora, odnosno, verifikacija već ispregovaranog Kolektivnog ugovora”, rekao je Obradović, dodajući da je izvjesno da će taj ugovor biti potpisan u relativno skorom periodu”, rekla je Obradović.

Otović je kazao da je možda jedan od najvažnijih zaključaka da će država da ide u otkup akcija manjinskih akcionara, što će stvoriti preduslove da država ima više mehanizama za rješavanje problema u Institutu.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da je najveći privatni akcionar Instituta “Simo Milošević” iz Igala Žarko Rakčević ponudio da državi proda svoj udio od 27,5 odsto akcija za pet miliona eura, odnosno po istoj cijeni po kojoj je on sa češkim partnerom “Philibert” 2019. godine na tenderu ponudio da kupi državni paket akcija.

Rakčević, koji posjeduje akcije Instituta preko svoje firme “Vila Oliva”, prošle sedmice je na sastanku u Uniji slobodnih sindikata o sudbini kompanije iz Igala kazao da je njegova tadašnja ponuda odbijena uz obrazloženje da je ponudio nisku cijenu za akcije.

“Ako država želi da postane stopostotni vlasnik Instituta i to vidi kao način rješavanja problema, spreman sam da državi prodam svoj udio po istim cijenama koje su državi prije četiri godine bile niske”, kazao je Rakčević na sastanku.

“Vila Oliva” je ovaj paket stekla kupujući 2018. godine akcije koje su bile u posjedu Vlade Srbije, a zatim još nekoliko procenata u više navrata na Montenegroberzi. Ukupno su sve te akcije tada koštale oko 3,5 miliona eura, a Rakčević je kazao i da ako bi se na taj iznos za pet godina računala inflacija i obezvređenje novca ponovo se dolazi do fer ponude od pet miliona eura.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović na posljednoj sjednici Vlade najavio da bi sljedeće sedmice mogao biti potpisan ugovor između Agencija za osiguranje depozita Srbije, Jugobanke u stečaju i Instituta “Simo Milošević” u Igalu. Vlada je na taj nacrt dala saglasnost. Institut je izgubio spor sa Agencijom za osiguranje depozita koja je zastupala Jugobanku u stečaju i mora da vrati sporni kredit od 40 godina, koji je sa ostalim troškovima narastao na oko devet miliona eura. Ova Agencija je zbog toga ove godine u julu blokirala račun Instituta na iznos od 7,5 miliona eura, koja je zatim povučena nakon razgovora Damjanovića sa predstavnicima Vlade Srbije.

Sastanku kojim je predsjedavao premijer Dritan Abazović, prisustvovali su i potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, ministri ekonomije, zdravlja i finansija Goran Đurović, Dragoslav Šćekić, Aleksandar Damjanović, direktor Fonda zdravstva Vuk Kadić, predstavnici Instituta, Opštine Herceg Novi i Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Bonus video: