Niska cijena za dom Sušica jer nije bilo zainteresovanih

Nacionalni parkovi kriju detalje tendera u zoni stroge zaštite Durmitora. “Vijesti” nezvanično u preduzeću saznaju da je bio samo jedan ponuđač na tenderu koji je trajao sedam dana

30388 pregleda 67 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Danilo Grbovic
Foto: Danilo Grbovic

Javno preduzeće “Nacionalni parkovi Crne Gore” izabrali su jedinog ponuđača za petogodišnji zakup starog planinarskog doma Sušica na Durmitoru privatnu kompaniju iz Podgorice za početni iznos od 2.400 eura godišnje računajući porez na dodatu vrijednost (PDV), saznaju “Vijesti”.

Tender je raspisan 22. septembra, a ponude su otvorene 29.septembra.

Iz Nacionalnih parkova, kojima rukovodi Vladimir Martinović (funkcioner pokreta URA) nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi ovog tendera - ko je zakupac, njegovim obavezama i stanju objekta u zoni stroge zaštite Durmitora. Vlada je za ovaj posao Nacionalnim parkovima dala saglasnost sredinom septembra.

Nezvanično iz ove institucije “Vijestima” je saopšteno da procedura ugovora još nije u potpunosti okončana, kao i da nije riječ o hotelu, kako su prenijeli mediji i društvene mreže, već o planinarskom domu sa četiri sobe.

Izvor “Vijesti” je naveo da se objekat nalazi u zaštićenoj zoni pored jezera Sušica i istoimene rijeke. Njemu može prići tek kada se krajem maja rasčiste nanosi snijega na lokalnom putu preko sela Crna Gora, a isti put je najčešće prohodan do kraja septembra.

Sagovornik “Vijesti” je kazao da se zakupac traži pet godina i da je ovo bio sedmi ili osmi javni poziv. Na arhivi sajta javnog preduzeća se može naći podatak da je u decembru 2018. godine istekao tada peti oglas bez zainteresovanih ponuđača po cijeni godišnjeg zakupa od 1.920 eura uvećanu za PDV.

“Prošle godine se javio zakupac po istoj cijeni i uslovima, ali je kasnije odustao jer mu se nije isplatilo. Objekat nema struju, a ima interne instalacije za vodu. Objekat ima skroman smještaj, preporučljivo je ponijeti svoje vreće za spavanje. Obično ga koriste planinari. Kada su Nacionalni parkovi izdavali smještaj ukupan prihod za cijelu sezonu bio je 300 do 400 eura, tako da se nije isplatilo da se angažuje ni jedan zaposleni jer bi njegova jedna plata bila veća od prihoda za cijelu sezonu”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Na sajtu Nacionalnog parka Durmitor postoji cjenovnik, gdje je za prenoćište u ovom planinarskom domu navedena cijena od 10 eura kao i dva eura za upotrebu kuhinje.

2.400 eura u koji je uračunat PDV je godišnja kirija koju će Nacionalni parkovi prihodovati od zakupa ove lokacije

Sagovornik “Vijesti” je kazao se uprava Nacionalnih parkova još prije šest godina odlučila da pokuša da nađe partnera koji bi brinuo o domu, održavao ga i čuvao, a da sve te troškove i zaradu pokrije od njegovog izdavanja ali da do sada nije bilo zainteresovanih. On je naveo i da je upitno da li Nacionalni parkovi mogu zakonski pružati usluge smještaja.

“Objekat se nalazi pored jezera i cijeli pejzaž je prelijep početkom ljeta, međutim jezero tokom ljeta najčešće presuši. Dodatni problem za atraktivnost lokacije je što se zemljište oko samog objekta nalazi u privatnom vlasništvu i tu postoje razni problemi da bi se on mogao koristiti. Zbog svega toga je ova niska cijena na prvi pogled, a i pored nje se godinama nije mogao naći zakupac”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Postupak javnog oglasa završen je prošle sedmice 29. septembra, a prijavio se samo jedan učesnik sa početnom cijenom od 2.400 eura godišnje. Nakon toga se na društvenim mrežama i dijelu medija pojavila informacija da je hotel na Durmitoru izdat za 200 eura mjesečno. U samoj javnom pozivu je navedeno da je riječ o hotelu i da se zakupljuje u viđenom stanju.

Bonus video: