Popović Moškov nekad kritikovala Investicioni plan za Luku Kotor, sad ga hvali

Popović Moškov više od 20 dana nije odgovorila na pitanje “Vijesti” šta se to promijenilo od 2019. do danas, pa da ona promijeni mišljenje o 12-godišnjem Planu razvoja Luke Kotor koji je bio osnova za dobijanje dugoročne koncesije i zašto da danas nije pokrenula pitanje njegovog preispitivanja

26803 pregleda 20 reakcija 16 komentar(a)
Promijenila mišljenje: Ljiljana Popović-Moškov, Foto: GP URA
Promijenila mišljenje: Ljiljana Popović-Moškov, Foto: GP URA

Predsjednica Odbora direktora Luke Kotor Ljiljana Popović Moškov (URA) bez problema danas sprovodi investicioni plan iako ga je ranije kritikovala i čak zbog tog istog plana 2019. krenula da ruši lokalnu vlast u tom gradu. Plan je usvojen 2018. godine.

Popović Moškov je nedavno zvanično saopštila da je Odbor direktora tog preduzeća u većinskom vlasništvu Opštine Kotor odlučio da radi projekat pilona koji je obaveza prema ugovoru o prvenstvenoj koncesiji i koji je jedan od ključnih infrastrukturnih projekata iz tog plana

Luka Kotor je za dobijanje prvenstvene koncesije za korišćenje akvatorijuma dijela Kotorskog zaliva i operativne obale luke podno zidina Starog grada, u 2018. izradila biznis-plan za period od 12 godina, uz poštovanje svih preporuka tadašnjeg Ministrarstva saobraćaja i pomorstva.Tim dokumentom su planirane investicije u vrijednosti od 5.053.440 eura, od čega najveći dio bi trebalo da se sprovede u prvih pet godina. Te godine je država ovom opštinskom preduzeću dala na 12 godina godišnju koncesiju za obavljanje lučke djelatnosti u tom gradu.

Dokumentaciju za dodjelu koncesije podnio je menadžment Luke Kotor na čijem su čelu bili predsjednik Borda direktora Branko Ivanović (SNP) i izvršni direktor Branko Kovačević (DF). Iza ovog projekta – jednog od ključnih za dalji razvoj Kotora, stala je lokalna vlast predvođena gradonačelnikom Vladimirom Jokićem (Demokrate).

Međutim, nekoliko mjeseci nakon toga opštinski odbor pokreta URA u Kotoru, kojim je tada rukovodila Popović Moškov ocijenio je ovaj program “nakaradnim”, i najavili su inicijativu za skraćenje mandata lokalnom parlamentu u kojem su bili dio skupštinske većine. Tada je i SDP bio dio vlast, ali je zbog ovog investicionog plana prešao na stranu opozicije (DPS, SD i HG) i smijenio Jokića sa mjesta gradonačelnika u aprilu 2019. godine, ali se on u avgustu 2020. godine opet nakon izbora vratio na tu poziciju. U vladajući savez opet je ušla URA čiji je ključni uslov za to bio da Popović Moškov dobije mjesto predsjednice Odbora direktora Luke Kotor. U kampanju za lokalne izbore ona je ušla sa istaknutim stavovima te partije da će se URA založiti za reviziju 12-godišnjeg plana razvoja Luke Kotor sa pomorsko-sigurnosnog i aspekta zaštite životne sredine.

“Protiv smo investicionog plana, jer on predstavlja dalju devastaciju našeg mora i obale, čime se od našeg grada stvara neizdržljivo mjesto za život. Većina građana Kotora ne želi da se od našeg grada napravi “no limit” lučki grad.... Betoniranje mora i obale, postavljanje bova i sprečavanje da grad razvija stacionarni turizam, nije odluka u korist građana. Usvajati planove koji ugrožavaju status Kotora na UNESCO listi svjetske baštine je nedopustivo i nepotrebno”, saopštavala je URA u proljeće 2019. kada je inicirala skraćenje mandata lokalne vlasti.

Tada su tvrdili da u svojim redovima imaju stručna lica koja će sporni investicioni plan Luke Kotor nisu prihvatila “na slijepo”, već su ga pažljivo analizirali i zaključili da je štetan za Kotor”. Predstavnici URA su tada tražili da potpuni prestanak dolazaka većih kruzera u cijeli Kotorski zaliv i transformaciju kotorske luke u marinu i orijentaciju isključivo na jahting turizam.

“Razmatraće se i poništavanje odluka o postavljanju pilona na Luži, plutajućih priveznih bova ispred Pomorskog fakulteta i zabrani vezivanja i sidrenja kruzera uz gradsku rivu i u obuhvatu Kotorskog zaliva”, obećavala je ona u izbornoj kampanji.

Sporan Investicioni plan: Luka Kotor
Sporan Investicioni plan: Luka Kotorfoto: Biljana Matijasevic

Međutim, Odbor direktora Luke Kotor na čelu sa Popović Moškov do danas nije pokrenuo nikakvo preispitivanje plana razvoja Luke Kotor, niti poništavanje odluke o gradnji pilona i plutajućih priveznih bova.

Popović Moškov više od 20 dana nije odgovorila na pitanje “Vijesti” šta se to promijenilo od 2019. do danas, pa da ona promijeni mišljenje o 12-godišnjem Planu razvoja Luke Kotor koji je bio osnova za dobijanje dugoročne koncesije i zašto da danas nije pokrenula pitanje njegovog preispitivanja.

“Luku Kotor će do kraja godine posjetiti još 210 kruzera. Za sedam mjeseci u naš zaliv uplovila su 224 kruzera ili 256.822 putnika, što je 35 odsto više u odnosu na isti period prošle godine”, kazala je 8. avgusta Radio Kotoru Popović Moškov, pohvalivši se da “Luka Kotor ponovo obara sve rekorde”.

Pitanja na koja nije odgovorila “Vijestima” su da li joj danas smeta veliki broj kruzera u Luci Kotor, jer se ranije zalagala za njihovo ograničavanje.

Popović Moškov je inače, preispitivanje ovog plana najavljivala i nakon lokalnih izbora 30. avgusta 2020, dok je URA još pregovarala o formiranju sada aktuelne kotorske lokalne vlasti sa Demokratama.

Kruzeri iz Australije?

Popović Moškov je nedavno u medijima iznijela ideju da inicira dovođenje u Kotor kruzera iz Australije i da je Odbor direktora o tome razgovarao sa ambasadorom Australije za Crnu Goru. “Vijesti” su ostale uskraćene za odgovor o kojim se kompanijama iz Australije radi.

Inače, Australija nema nijednu svoju veliku kruzing kompaniju, već na njenom tržištu posluju većinom posebna, astralijska odjeljenja renomiranih svjetskih brodarskih kompanija. Sve one Australcima nude prvenstveno krstarenja uz obalu te države, Novog Zelanda, jugoistočne Azije i najdalje do pacifičkih obala Sjeverne Južne Amerike. Niti jedan kruzer i niti jedna kruzer kompanija na svijetu ne nudi krstarenja od Australije do Evrope jer su ona preduga i bila bi preskupa za preovlađujuću klijentelu brodova za kružna turistička putovanja.

“Čak i kod relativno rijetkih slučajeva kada neka od renomiranih kruzing kompanija ponudi specijalno krstarenje oko svijeta jednog od svojih brodova, što po pravilu traje između četiri i šest mjeseci, itinereri tih putovanja od luka u Mediteranu uključuju tek po jednu ili dvije jake destinacije poput Barselone ili Marseja. Niti jedan od kruzera koji rade putovanje oko svijeta, pritom ne svraća u Jadran, pa samim time nema mogućnosti da dođe ni u Kotor.

UNESCO dao saglasnost

Ključni dio Biznis plana Luke Kotor na koji je dobijena saglasnost UNESCO, je izgradnja pilona za privez kruzera u moru na oko 80 metara od završetka aktuelne operativne obale na Luži i postavljanje priveznih plutača za kruzere u akvatorijumu ispred Dobrote, što će zajedno koštati oko tri miliona eura. Pilon i privezne plutače za koje je tehnički projekat gotov, značajno će povećati nivo sigurnosti brodova koji borave u Kotoru, posebno u nepovoljnim vremenskim uslovima i omogućiti da Luka istovremeno na siguran vez primi do dva kruzera dužine 250-300 metara. Doprinijeće i smanjenju zagađenja vazduha od izduvnih gasova iz brodskih pogonskih sistema.

Bonus video: