Novca ne fali, ali šetalište u Budvi ostaje na čekanju

Najveći infrastrukturni projekat u Budvi moraće da sačeka na rebalans budžeta, za šta je zakonski rok 31. oktobar, do kada se mora održati i sjednica lokalnog parlamenta

16687 pregleda 10 komentar(a)
Jedan od otkupljenih projekata šetališta, Foto: Opština Budva
Jedan od otkupljenih projekata šetališta, Foto: Opština Budva

Rad na glavnom projektu za šetalište u dijelu “Budvanske školjke”, odnosno dijela Budva - Bečići, moraće da sačeka donošenje rebalansa budžeta, ali po svemu sudeći taj posao neće ići glatko jer je zakonski rok za donošenje rebalansa 31. oktobar, što je ujedno i rok do kada se političke partije treba da se dogovore i održe sjednicu lokalnog parlamenta. Prije toga rebalans mora se naći na javnoj raspravi.

Konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje prve faze šetališta je završen, izabrani su najbolji radovi, koje je Opština otkupila, ali tek slijedi da se uradi glavni pojekat.

Kako je “Vijestima” rečeno u Opštini Budva, isplaćene su nagrade svim nagrađenim radovima, te poslati su ugovori na potpisivanje, kako bi lokalna uprava postala vlasnik idejnih rješenja.

Ipak, kako je rečeno, rebalansom će biti predviđen novac za raspisivanje konkursa za izradu glavnog projekta.

“U osnovnom budžetu su bila predviđena sredstva za izradu idejnih rješenja”, naglasili su iz Opštine.

Božović je u svom preizbornom programu “Razvojni program Budva 2026”, upravo šetalište, pored bolnice, označio kao dva najznačajnija kapitalna projekta, koji su najpotrebniji Budvi.

“To je san koji smo dugo sanjali svi, za koji većina u Budvi i danas ne vjeruje da ga je moguće ostvariti. To je nešto što u potpunosti mijenja sliku cijeloga grada, njegove mogućnosti u razvitku turističkog potencijala.”

Tim riječima je tačno prije godinu, sada pritvoreni gradonačelnik Budve Milo Božović u susret lokalnim izborima na kojim će osvojiti apsolutnu vlast, upravo promovišući ovaj kapitalni projekat, najavio raspisivanje međunarodnog konkusra za izgled budućeg šetališta od “Avale” do Zavale.

“Sama riječ promenada u najširem smislu znači put kojim se šeta. Sama ta riječ se sastoji od dvije riječi - promjena i nada. Nama u Budvi je potrebno i jedno i drugo, ovo je projekat koji može da omogući i promjenu i nadu i potpuno novi grad za sve nas koji živimo u njemu i za sve one koji dolaze. Ovaj projekat omogućiće da, kada bude realizovan, svi oni koji budu dolazili u Budvu, požele da se ponovo vrate”, poručio je tada Božović.

Opština Budva je sredinom jula objavila šest nagrađenih radova na Konkursu za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje dijela šetališta Budva - Bečići, I faza.

Od ukupno 32 konkursna rada koji su pristigli, žiri u sastavu Vladan Stevović glavni državni arhitekta, te Branislav Gregović, Vladan Đokić, Malina Čvoro, Luka Skansi, Milo Božović i Savo Pavlović odredio je da šest radova budu nagrađeni.

Fond za nagrade bio je 223.000 eura.

Prva nagrada i iznos od 90.000 eura pripao je radu autora “Normotic FZE” - Zoran Dmitrović, Abramović Nikola, Baković Daniel, Nenad Blagojević, Marko Milutinović, Petar Uskoković, Uroš Zaklanović. Druga nagrada od 50.000 eura pripala je radu čiji su autori Branislav Mitrović, Đorđe Alfirević, Dušan Međedović, Dušan Grujović, Uroš Majstorović, Ivana Lakić, Milica Knežević i Milica Ćoćić. Opština će, kako je tada objavljeno, otkupiti za 35.000 rad autora Aleksandra Đorđevića, Aleksandre Milovanović, Ane Zorić, Miloša Kostića, Mladena Pešića, Milorada Pejanovića i konsultanata Ivora Samuelssa i Bogdana Đokića. Biće otkupljen za 16 hiljada eura i rad “MADMA urbanism+landscape bv” Hiroki Matsuura. Takođe za 16 hiljada eura biće otkupljen rad autora “Openact Mimarlik Tasarim Insaat ve Ticaret LDT STI”.

Tada je na sajtu objavljeno i nekoliko fotografija nagrađenih idejnih rješenja, ali kako će zaista izgledati šetalište, zavisi od glavnog projekta, čija izrada zavisi od rebalansa.

“Vijesti” su nedavno objavile da je donošenje rebalansa presudno za funkcionisanje lokalne uprave, jer i pored pune gradske kase, novca za isplatu zarada nema, jer je početkom godine i potpisivanja novog granskog kolektivnog ugovora došlo do korekcija zarada, odnosno značajnog povećanja plata u administraciji.

Rebalans se mora naći na javnoj raspravi, a odluku o upućivanju nacrta na javnu raspravu donosi Božović.

Bonus video: