SDP Bar: Na djelu tortura prema radnicima u njihovoj rođenoj državi

Iz barskog SDP ukazuju i da SO Bar nema pravo da proglašavanje radnika tehnološkim viškom prećuti i da žmuri, te da se ne može pozivati da to nije njena nadležnost
3 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Port of Adria
Port of Adria, Foto: Port of Adria
Ažurirano: 21.08.2017. 15:25h

Povodom najnovijih dešavanja u AD Port of Adria (PoA), o kojima su “Vijesti” pisale, Opštinski odbor SDP Bar zatražio je od predsjednika Opštine, dr Zorana Srzentića, da saglasno Poslovniku o radu SO sazove sjednicu Skupštine Opštine Bar po hitnom postupku. Ocijenivši da su ovakva zbivanja žalosna i nedopustiva, iz barskog SDP su pitali da li Bar ovako postaje “kolonija i poligon za razne marifetluke u privatizaciji”.

Od ukupno 19 radnika Port of Adria (PoA) koji su proglašeni tehnološkim viškom, njih 14 je 18. avgusta do 15 sati potpisalo prodaju radnog mjesta uz otpremninu.

Iz barskog SDP ukazuju i da SO Bar nema pravo da ovo prećuti i da žmuri, te da se ne može pozivati da to nije njena nadležnost, jer to pitanje “ne može biti ekskluzivno pravo” samo Vlade ili Skupštine Crne Gore, “a valjda se ne radi o kompaniji sa Papue Nove Gvineje”.

"Prema našim saznanjima, kontaktima sa sindikatima i zaposlenima i prema medijskim napisima, izvršni menadžment POA se u sprovođenju utvrđivanja tzv. tehnološkog viška ponaša kao da mu je to ostalo od prađeda. Bjelodano je prisutna neviđena tortura prema zaposlenima, začinjena ultimatumima i po sistemu“uzmi ili ostavi“, pri čemu se ne biraju sredstva, uz iskazivanje agresivnosti, drskosti i proganjanje ljudi u našoj sopstvenoj državi. Naglašavamo da ovo nije politička ili bilo kakva ujdurma protiv direktora PoA gospodina Kare, ili bilo kojeg drugog ozbiljnog investitora u Baru ili Crnoj Gori, no, naša dužnost političkih subjekata i izabranih predstavnika naroda nalaže da se ovim pozabavimo na ozbiljan i odgovoran način, svakako uz pomoć državnih organa, ako za to budu imali volje, od koje se do sada nijesu pretrgli," navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik barskog SDP Dragan Vojvodić.

Ukazujući da su “ostale mrtvo slovo na papiru” inicijative SDP da Vlada, odnosno resorno ministarstvo i Lučka uprava provjere i kontrolišu kako PoA izvršava koncesioni ugovor, Vovodić je dodao da u ovoj partiji smatraju da nije uputno da se “igraju igre bez granica“ sa zaposlenima u PoA, “i ne samo sa njima”.

"To su naši sugrađani koji su pošteno zarađivali koru hljeba u ovoj i drugim kompanijama, kao i njihovi prethodnici. Da li imamo pravo da se oglušimo na njihov ponižavajući položaj u rođenoj Državi? Dužnost je SO Bar da se o ovome izjasni i da , kao i u slučaju sprječavanja rasprodaje AD Luka Bar, zaustavi neviđenu hajdučiju koja se sprovodi nad zaposlenima. Na ovu sjednicu bezuslovno treba pozvati predstavnike sindikata i izvršnog menadžmenta PoA, resornog ministarstva i Lučke uprave, poslanike Skupštine Crne Gore iz Bara i nevladinog sektora koji se bave lučkim transportom i logistikom," dodao je Vojvodić.

U saopštenju se navodi i da je “posebna priča” kompanija koja nakon privatizacije “ne ispunjava svoje ugovorne obaveze, lažira finansijske izvještaje i umjesto da zapošljava ljude - šikanira zaposlene”.

"I pri tome ih prisiljava na otkaze, ostavljajući im „velikodušno“ cijela dva dana da se „izjasne“ o svojoj i sudbini svojih porodica. Moguće je da neko misli da strpljenju ovog naroda nema kraja. Kad-tad, svemu dođe kraj, pa će, duboko smo ubijeđeni, doći i kraj ovoj neviđenoj pohari i pljački Crne Gore," zaključio je Vojvodić.

Bonus video: