Blažo Đukanović ponovo založio poslovne prostore koje je dobio od strica: Novi kredit od 1,6 miliona za stari zalog

Kompanija Blaža Đukanovića ponovo založila dva poslovna prostora u Podgorici na ime kreditnog zaduženja

27619 pregleda 41 reakcija 32 komentar(a)
Biznis dobro ide: Blažo Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Biznis dobro ide: Blažo Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Kompanija Blaža Đukanovića ”BB solar” nedavno se kreditno zadužila 1,6 miliona eura, ponovo založivši dva poslovna prostora u Podgorici.

Riječ je o poslovnim prostorima od 47 i 412 metara kvadratnih, koje je sin donedavnog predsjednika države Mila Đukanovića dobio prije deset godina od svog strica, bankara Aca Đukanovića.

Teret je, kako piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, upisan 2. oktobra.

“Upis hipoteke, hipotekarni dužnik Blažo Đukanović, korisnik kredita BB solar DOO, maksimalni iznos je 1.600.000 eura sa krajnjim rokom otpale do 36 mjeseci”, piše u katastarskoj evidenciji.

Banka je upisala zabranu otuđenja i opterećenja i izdavanja u zakup vrijednih nepokretnosti.

Iste poslovne prostore Đukanović je založio i 29. septembra 2021. na ime kredita od 1,3 miliona eura, koje je koristila kompanija “BB solar”, s rokom otplate do 22. septembra ove godine.

Đukanović je ta dva poslovna prostora založio i u maju prošle godine, na ime kredita od 400 hiljada eura, koje je dužan da vrati do početka decembra 2031.

Banka je očigledno tražila od Đukanoviće da založi još nekretnina, pa je to učinila njegova partnerska kompanija koju ima sa Ivanom Burzanovićem, na ime kredita od 1,6 miliona eura. Založena su četiri poslovna prostora u zgradi Kroling, u podgoričkom naselju Kruševac. Riječ je poslovnim prostorima od 84, 78, 9 i 43 kvadrata, na koje su u katastru 2. oktobra upisani tereti banke.

Firma “BB solar” nije založila peti poslovni prostor koji posjeduju u ovoj zgradi, od 186 kvadrata, ali ga je prethodno blokirala banka na ime kredita iz septembra prošle godine u iznosu od pola miliona eura.

“BB Solar” je kao zalog dao stan od od 52 kvadrata u naselju Gorica, dok je od kredita izuzet poslovni prostor od 33 kvadrata koji firma posjeduje u Staroj varoši.

Firma ulaže i u kupovinu nekretnina, pa je tako prošle godine trgovala zemljišni kompleks od 5.300 kvadrata u Donjim Kokotima, na periferiji Podgorice. Kompanija Đukanovića i Burzanovića ljetoj je ponovo uvećala imovinu, postavši vlansik stana od 125 kvadrata i dvije garaže u centru Podgorice. Riječ je o stanu na petom spratu zgrade Master inžinjeringa u podgoričkom naselju Kruševac.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), “BB solar” je osnovan 2011. godine, a djelatnost mu je postavljanje električnih instalacija. Mlađi Đukanović ima 50 odsto vlasništva u toj firmi, a 50 odsto njegov poslovni partner Ivan Burzanović.

Blažo Đukanović je 2014. godine s Burzanovićem osnovao i preduzeće za proizvodnju električne energije “BB hidro”. Kompanija godinama posluje uspješno.

Kompanija “BB solar” imala je prošle godine prihod od 6,7 miliona eura, ali je neto profit iznosio 124 hiljade eura.

Kompanije mlađeg Đukanovića registrovana za postavljanje električnih instalacija u proteklih nekoliko godina pozicionirala se kao vodeća na tom tržištu.

Kompanija “BB hidro” vlasnik je 3.700 kvadrata zemlje u Lipovskoj Bistrici u Kolašinu, na kojoj je izgrađena mala hidroelektrana.

Najmlađa firma Đukanovića je “BB invest group” - investiciona kompanija čija su glavna polja djelovanja projekti u turizmu i građevinarstvu, vlasnik je zemlje u Kolašinu, ali i u podgoričkom naselju Zabjelo, što do sada nije bilo poznato javnosti.

U Kolašinu je u toku izgradnja stambeno-poslovnog objekta sa kondo hotelom kategorije 4 zvjezdice, a najavljeno je da će radovi biti završeni 2024.

I firma “Capital invest”, koja je u stoodstotnom vlasništvu Đukanovića, ima vrijednu imovinu - vlasnik je garaže od 17 kvadrata i stana od 137 kvadrata u zgradi u Ulici Vukice Mitrović, kao i dva stambena prostora od 65 i 140 kvadrata, te nestambenog prostora od 55 kvadrata u zgradi u podgoričkom naselju Pod Goricom.

Imovinu ima i firma Kodio, u kojoj 39 odsto osnivačkog kapitala ima Đukanovićeva kompanija “Capital invest”. Na nju je od aprila prošle godine uknjižen poslovni prostor od 368 kvadrata na trećem spratu zgrade u Bulevaru Lenjina.

Jedina nekretnina koja nije opterećena kreditima je stan od 201 kvadrata koji je na poklon dobio mlađi Đukanović 2020. godine, na petom spratu zgrade u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog

Bonus video: