Zdrav poslovni ambijent je preduslov da se kao žena ostvarite na poslovnom planu

Žene liderke i izazovi sa kojima se suočavaju su tema ekskluzivnog magazina Biznis liderke. Danas predstavljamo Mirjanu Mrkalj

3310 pregleda 78 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Hotels Group Montenegro Stars, Mirjana Mrkalj
Foto: Hotels Group Montenegro Stars, Mirjana Mrkalj

Mirjana Mrkalj, generalna direktorica hotela Splendid Conference & Spa, nakon završene gimnazije opšteg smjera, diplomirala je na Prirodno matematičkom fakultetu, Univerzitet u Novom Sadu, smjer diplomirani geograf-turizmolog, a svoje usavršavanje nastavila je na Univerzitetu “Mediteran” u Podgorici, Fakultetu za turizam, gdje je završila magistarske studije i dobila zvanje magistar menadžmenta u hotelijerstvu.

Svoje profesionalno iskustvo prenosi na studente Fakulteta za internacionalni menadžment u turizmu i hotelijerstvu, Miločer u Budvi gdje, kako kaže, uživa kada vidi kako stasavaju mlade generacije sa novim vizijama i novim energijama.

Od malih nogu je voljela sport. Počela je na rukomentnom terenu sa kojeg prelazi na atletske staze dugi niz godina i paralelno sa tim se ostvaruje kao aerobik instruktor. Sve nabrojano je imalo veliku ulogu u njenom poslovnom i karijernom putu, jer taj sportski duh, timski rad, disciplina, samomotivacija i velika odricanja su zajednička spona uspjeha na oba pomenuta polja.

Završila je i osnovnu muzičku školu jer smatra da je sve lakše i ljepše uz zvuke dobre muzike.

Prepoznati ste kao menadžerka u hotelskoj grupi Montenegrostars. Kako je tekla Vaša karijera?

Nakon završenih osnovnih studija šaljem prve CV-e kako bih ostvarila mogućnost za pripravnički radni staž. Kompanija Hotels Group Montenegro Stars u tom periodu zapošljava pripravnike i ja dobijam šansu da budem jedan od njih. Kao prava vizionarska kompanija ukazuje nam priliku da idemo u inostranstvo na obuku u renomirane hotelske kuće. Ja sam, sa nekoliko koleginica i kolega, poslata u Tunis, na ostrvo Đerba, u resort Aldiana gdje smo imali priliku da učimo o svim procesima u F&B službi (služba hrane i pića). Nakon povratka, koleginica i ja smo nastavile sa radom u F&B službi sa F&B menadžerom iz Njemačke i njegovim asistentom iz Austrije. To inostrano iskustvo smatram velikom prekretnicom u svojim prvim poslovnim koracima. Potom prelazim na poziciju direktora hotela Blue Star****, a već sljedeću sezonu prelazim na poziciju direktora hotela Montenegro**** i u decembru 2008. godine počinjem na poziciji direktora hotela Splendid Conference & Spa Resort***** gdje i danas, nakon 15 godina, obavljam istu funkciju.

Sa koje pozicije ste krenuli da bi bili na samom vrhu sistema koji ugošćava turiste iz svih krajeva svijeta?

Kao svaki student nadala sam se da ću dobiti priliku da odradim svoj pripravnički staž najbolje što umijem u tom momentu, a jasno je da sam jako malo umjela jer sam imala malo potrebnih vještina nakon završenog fakulteta. Okolnost da sam imala sreće da budem primljena u vizionarsku kompaniju, kao što sam gore to već napomenula, koja me je poslala u inostranstvo da naučim osnovne vještine u hotelijerstvu je po meni presudna pozicija sa koje sam krenula. Kada sebi dopustite da naučite sve osnovne vještine, da radite sa kuvarima, konobarima, pomoćnim radnicima, sobaricama, recepcionerima i paralelno sa menadžmentom tada ste na pravom putu da sjutra budete na samom vrhu sistema koji ugošćava turiste iz svih krajeva svjeta jer nijeste preskočili nijednu stepenicu na koju bi se kasnije mogli okliznuti.

Šta vidite kao Vaše najsnažnije liderske sposobnosti i kako ste ih izgradili?

Mnogo je liderskih sposobnosti na kojima morate da radite i taman kad pomislite da ste dobri u nečemu, određene situacije vas demantuju i pokažu vam koliko još toga morate da naučite, da izvežbate, da usavršite. Ne bih istakla nijednu svoju lidersku sposobnost kao najsnažniju, jer počev od komunikacijskih, pregovaračkih, motivacionih, relacionih, inovativnih vještina, pametnog upravljanja konfliktima, kritičkog i strateškog razmišljanja, kreativnosti, vještine donošenja odluka, sve ove vještine moraju biti dovoljno snažne jer se prepliću kako bi dale najbolji rezultat. Izdvojila bih jednu lidersku vještinu koju ja smatram korijenom svih gore pomenutih vještina i mogu reći da na njoj najviše radim kako bih sve ostale vještine mogla nakon toga svakodnevno da unapređujem. To je vještina upravljanja sobom, vještina koju izgrađujem u kontinuitetu od svog prvog radnog dana. Ta vještina je direktno povezana sa istrajnošću, kontinuitetom, pouzdanošću i mnogim drugim osobinama koje nas predodređuju u kom pravcu idemo i koliko ćemo moći postići.

Koliko je teško u našem društvu i vrlo zahtjevnim vremenima biti žena-menadžer i ko Vam je najveća podrška u tome?

Kompanija Hotels Group Montenegro Stars se može pohvaliti velikim brojem žena na rukovodećim pozicijama. Trenutno su na pozicijama direktora sva tri hotela iz grupacije (Hotel Splendid Conference & Spa resort*****, Hotel Montenegro****, Hotel Blue Star****) žene, dok poziciju izvršnog direktora obavlja muškarac.

Zdrav poslovni ambijent je presudan za razvoj kadrova. Kada imate zdrave temelje jedne kompanije imate sve preduslove da se kao žena ostvarite na poslovnom planu. Samo neke od naših temeljnih vrijednosti, kao što su povjerenje, gdje radimo na održavanju zdravih međusobnih odnosa temeljenih na iskrenosti, empatiji i otvorenoj komunikaciji, poštujući dogovore i uvažavajući različitosti i saradnju, gdje kreiramo timski duh koji je usmjeren ka ostvarivanju zajedničkih ciljeva, daju nam vjetar u leđa i garantuju dugoročan uspjeh.

Ako imate u svom radnom prostoru ambijent kao što ga je stvorila naša kompanija onda je moj odgovor da nije teško biti žena-menadžer.

Koliko su edukacije nakon fakulteta važne za liderke i šta od dodatnog obrazovanja preporučujete mladim menadžerkama koje se odlučuju za karijeru u sektoru hotelijerstva i turizma?

Cjeloživotno učenje i usavršavanje je presudno za napredak. Prvi dan kada stanete sa učenjem i usavršavanjem i pomislite da sve znate, idete sigurnim koracima unazad.

Nakon završenog fakulteta, zapravo, tek počinjete da učite i širite sve stečeno tokom osnovnih studija, jer se tada spajaju teorija i praksa i taj sudar „titana” je zapravo nešto što vas pokreće i tjera vas da produbljujete svoja znanja. Sektor hotelijerstva i turizma je širok spektar i moja preporuka mladim menadžerkama je da kontinuirano rade na usavršavanju više aspekata, a izdvojiću neke od njih: funkcionalne vještine, jezici, organizacione vještine, ekonomska obrazovanost, rad sa ljudima i preduzetničke vještine, jer sa sinergijom svega pomenutog sigurno će biti „dobro opremljene” prilikom savladavanja svake stepenice u svojoj karijeri.

S obzirom na dinamiku Vašeg posla - da li svakodnevno suočavanje sa izazovima koje posao i svakodnevica donose godinama postaje jednostavnije?

Izazovi koje posao i svakodnevnica donose se isto mjenjaju, nadograđuju kao što se i mi sami nadograđujemo, pa time neki izazovi postaju rutina, ali nove izazove sebi sami nametnemo. Smatram da u tome i jeste čar našeg razvoja, tražiti što kreativnije izazove, a one manje kreativne biti u stanju rješavati jednostavno zbog vještina stečenih na tom putu.

Na koji način birate članice i članove tima koji su Vam najvažniji i na koje se najviše možete osloniti i šta od osobina saradnica i saradnika smatrate najvažnijim?

Članove i članice tima biram po principu potrebnog kvaliteta i stečenih vještina za traženu poziciju. Jako je važno znati koje kvalitete i vještine svaka pojedinačna pozicija zahtijeva kako bi na osnovu toga mogli da ciljano tražite odgovarajuću kariku.

Najbolje mjesto gde mogu da nađem članove svoga tima je upravo moj kolektiv. Tu imate ljude sa raznim vještinama, stepenom obrazovanja, kvalitetima koje je prvo potrebno sve dobro izanalizirati, a nakon toga popričati sa njima kako bi saznali njihove afinitete i vrebati prvu priliku koja se otvori u rukovodećim pozicijama kako bi mogli početi sa ulaganjem i oblikovanjem vašeg starog/novog člana tima. Ovim dobijate motivisan kadar, kadar koji vidi mogućnost napretka, kadar koji preuzima vašu metodologiju traženja kadrova i nastavlja kasnije da i sam traži i regrutuje kadrove iz svog radnog okruženja. Time se ta dobra mreža rasta zaposlenih počinje samo razgranavati. Naravno, dobro je povremeno primiti i novog člana tima kako bi se uvele nove vještine i nova energija u vaš proces rada. Simbioza ova dva modela biranja članova tima je svakako moj izbor i moja preporuka.

Suvlasnik kompanije Hotels Group Montenegro Stars, g. Žarko Radulović, ima običaj da kaže da samo dobar čovjek može da bude dobar menadžer i ovo je nešto što sam i ja prepoznala u mojoj praksi. Ukoliko imate osnovne predispozicije za rad u hotelijerstvu i turizmu, sve vještine ćete savladati i naučiti i sigurno, ukoliko ste posvećeni, izrašćete u pravog profesionalca, ali jedan od najtežih zadataka je upravljanje ljudima koji se ne može naučiti ukoliko nijeste dobar čovjek, tako da i ja za svoje saradnike i saradnice prvenstveno biram prvo dobre ljude.

Usklađivanje poslovnog i privatnog života je jedan od najvećih izazova savremene poslovne žene. Na koji način pronalazite balans?

Dobra organizacija je ključ uspjeha, kako na poslovnom tako i na privatnom planu, a posebno ukoliko treba da nađete balans između njih.

Pred početak radne sedmice obavezno slijedi planiranje i organizovanje sa satnicama svih aktivnosti i poslovnih i privatnih koje me čekaju. To podrazumijeva, na primjer, da se oprema za sport i neka dobra knjiga nalaze u gepeku mog automobila kako bih nakon radnog dana mogla odmah otići na trening, u šetnju kroz prirodu ili na kafu uz dobru knjigu i kako bih sa dobrom pripremom svog vremena imala prostora da završim sve planirane obaveze, a u isto vrijeme da nađem balans sa sobom. Pored navedenog moj balans je i odlazak kod krojačice gdje zajedno osmišljavamo nove modele za šivenje, dobra predstava, koncert ili odlazak u bioskop.

Energiju koju trebam za ostvarenje mog balansa između poslovnog i privatnog plana dobijam isključivo od porodice i prijatelja.

Na kraju radnog dana - da li svodite „račune” i ocjenjujete koliko ste bili uspješni a koliko je toga moralo da se ostavi za naredni dan?

Osoba sam koja je dosta samokritična i stalno analiziram šta sam i kako mogla bolje ili drugačije, ali nisam destruktivna u tom analiziranju već izvučem određene zaključke i odmah prelazim na nove teme i zadatke, nadajući se da ću sljedeće aktivnosti obogatiti tim svojim zaključcima. To radim tokom dana, poslije svake aktivnosti, a na kraju radnog dana već razmišljam o sjutrašnjem danu, obavezama, ali i svojim malim uživanjima kako bih ostala u svakodnevno u balansu.

Da li biste koleginicama i mladima koji žele da se bave poslom kao i Vi mogli da preporučite stručnu literaturu koja im može biti od koristi?

S obzirom na složenost turističke djelatnosti moja preporuka vezana za stručnu literaturu bi bila da se s vremena na vrijeme obnove stručni udžbenici čiji se sadržaji potisnu, a od izuzetnog su značaja kao stabilna baza, potom da se što više čitaju stručne knjige i stručni časopisi kako sa našeg tako i sa svjetskog tržišta kako bi bili u toku sa kretanjima u turizmu. Preporučila bih knjige dr Isaka Adidžesa koji je poznat po svom jedinstvenom pristupu upravljanja organizacionim promjenama. Na mene je ova literatura ostavila utisak jer je krasi jednostavnost, razumljivost i primjenljivost uprkos svojoj sveobuhvatnosti.

Da danas ponovo možete da birate karijerni put, šta biste uradili drugačije?

Kada bih promjenila bilo koji dio mog karijernog „odrastanja” ja danas ne bih bila to što jesam i tu gdje jesam. Zato to i jeste moj put, sa svim padovima i usponima, koji me je sa svakim pređenim korakom učio po neku vještinu - kada padnem, učio me je kako da ustanem, kada pokušam da odustanem, učio me je kako da budem istrajna, kod nepravde, učio me je da budem strpljiva, kod velikih napredaka, učio me ja da me ne zanese trenutni uspjeh i kada se osvrnem, sigurna sam da ništa ne bih uradila drugačije.

Bonus video: